Witam.
Jakiś czas temu mój golf złapał falowanie obrotów na benzynie (w końcu gasł) a na gazie za niskie obroty.
Znajomy mechanik zmierzył ciśnienie. W silniku 1,6 ABU 75km pompa dawała 1 bar ciśnienia.
A z tego co wiem minimum z minimów powinno być 1,5 bara. Przy dodawaniu gazu ciśnienie nie reagowało.
Pompę słychać po przekręceniu kluczyka.
Czy możliwe że jest walnięta?
PS.: Dodam, że filtr paliwa wymieniany był na zimę. I jakiś czas temu zrobiłem parę setek kilometrów z za niskim stanem paliwa (mam zepsuty pływak), i gdy wlałem w końcu do zbiornika paliwko pompa zaczęła głośniej "huczeć". Czy zatarła się i nie daje takiego ciśnienia?
Pozdro
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
A czy jest możliwe, że pompa straciła na mocy przez to?
Tylko ona odpowiada za ciśnienie dochodzące do silnika?
Czy tak małe ciśnienie i wogóle się nie zmieniające jest możliwe?
Jutro zabiorę się za wymianę pompy, jak to nie pomoże to wymienię też filtr paliwka.
Tylko ona odpowiada za ciśnienie dochodzące do silnika?
Czy tak małe ciśnienie i wogóle się nie zmieniające jest możliwe?
Jutro zabiorę się za wymianę pompy, jak to nie pomoże to wymienię też filtr paliwka.
- WNSCHOLES
- Czytacz
Jak pompa będzie chodzić "na sucho" to szybciej się zagrzeje i zatrze. Pompa robi ciśnienie dla układu paliwowego, przy wtrysku jest jeszcze regulator ciśnienia paliwa.
U siebie też miałem zapchany filtr paliwa, silnik na PB miał "dziury" podczas przyspieszania. Wymieniłem filtr na nowy od peugeota 206 1.1l, puszka filtra od peugeota jest mniejsza i po wymianie filtra jest lepiej, ale i tak są niewielkie wahnia mocy. Teraz wymienię filtr paliwa na dedykowany do golfa 3, bo jednak ten od peugeota jest mniejszy i ma mniejszą przepustowość.
U siebie też miałem zapchany filtr paliwa, silnik na PB miał "dziury" podczas przyspieszania. Wymieniłem filtr na nowy od peugeota 206 1.1l, puszka filtra od peugeota jest mniejsza i po wymianie filtra jest lepiej, ale i tak są niewielkie wahnia mocy. Teraz wymienię filtr paliwa na dedykowany do golfa 3, bo jednak ten od peugeota jest mniejszy i ma mniejszą przepustowość.
-

prezesik - Members
WNSCHOLES, ciśnienie masz przecież prawidłowe nie zależy od dodawania gazu, zależy jeszcze dokładnie w którym miejscu podłączył mechanik manometr. Jeśli na wężu dopływowym używając dodatkowego trójnika to masz ok.
- pablomed
- Members
• Strona 1 z 1