Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Nierówne obroty!! co to może być????
witam wszystkich, panowie! może ktoś wie od czego powstają nierówne obroty?? jak zapale silnik to słychac ze nierówno chodzi i nawet wskazówka na obrotościomierzu nie stoi tylko tak sie wacha. Czasami nawet ciężko jechać z równą prędkością, trzymam gaz równo a auto szarpie, co to może być??? Z góry dziękuje za pomoc. Maciej_z
- Maciej_z
- Czytacz
- KrysteK_
- Czytacz
Maciej_z, po pierwsze diagnostyka komputerowa. Jeżeli komputer nie wykryje błędów, to winy trzeba będzie szukać w nieszczelnym układzie dolotowym. Stawiałbym na nieszczelną podstawę wtrysku
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. 

-

BORYSKA - Badacz tematu
mi tez ostatnio cos szarpalo i te obroty jakos dziwnie szalały ,sama wymiana swiec + kabli mysle ze pomogla ,zostalo mi jeszcze tylko przeczyscic palec w kopułce.Maciej_z napisał(a):no właśnie jeszcze nie wymieniałem świec
tobie tez to radze zrobic.
-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Kolega mial niedawno podobny problem z 1.4 Nierówna praca, brak mocy(w sumie to normalne ale bardziej niż zwykle...) świece nowe, silniczek krokowy okazał sie sprawny, przeciwnie do tego co twierdził jego mechanik, przestawiłem troche zapłon i lekko sie wyrównało na chwile, później to samo, chwyciłem sie za kopółke rozdzielacza, a raczej za przewody zapłonowe... mało nie zaświeciłem, co ciekawe samochód zapałał bez problemów... po wymianie przwodów zapłonowych problem zniknął. Diagnostyka komputerowa raczej nie wykaże błędów...
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera![cwaniak ;]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera
![cwaniak ;]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
- KristoF
- Members
ostatnio nawet zauwazylem ze jak musze szybko zachamowac to potrafi mi nawet zgasnac. jak stoi zapalony i wcisne mu bardziej hamulec to slychac tak jakby sie dusił i obroty spadaja. nawet widac jak linka gazu chwieje sie. znajomy mowil mi ze moze byc to wina ssania. a co wy o tym myslicie???
- Maciej_z
- Czytacz
Maciej_z napisał(a):jak musze szybko zachamowac to potrafi mi nawet zgasnac. jak stoi zapalony i wcisne mu bardziej hamulec to slychac tak jakby sie dusił i obroty spadaja
Miałem dokładnie tak samo. Nieraz zdarzało mi się że gasł przy dohamowaniu przed skrzyżowaniem przez co tracił wspomaganie i kiedyś nawet zaliczyłbym dzwona, bo zamiast skręcić pojechałem prosto...
Winna była nieszczelność w podstawie wtrysku. Sprawdź sobie też czy nie wypiął Ci się z dolotu któryś z przewodów od podciśnienia: jeden idzie do serwa od układu hamulcowego a drugi steruje klapą przy filtrze powietrza.
PS. Kiedy wymieniałeś filtr powietrza?
Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego. 

-

BORYSKA - Badacz tematu