Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
nierówna praca na rozgrzanym silniku 1.8i abs
mam takie objawy w swoim golfie 1.8i ABS a więc po odpaleniu na benzynie gdy silnik jest zimny jest wszystko ok potem przełączy na gaz i jedzie normalnie lecz gdy się nagrzeje do temp 90 to przy dojeżdżaniu do skrzyżowań i puszczeniu gazu auto samo sobie dodaje obroty i potrafi trzymać przez parę sekund i jeszcze jak jest rozgrzany to na benzynie silnik nierówno chodzi, silnik tak jakby przerywał.
- jaroszy
- Members
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.8i aam
- Paliwo: PB
- Nadwozie: cabrio
Zrób reset ECU, tj zdejmij klemę (+) z akumulatora na 15;20 minut, potem załóż i uruchom zimny silnik bez dotykania gazu i niech tak sobie chodzi na wolnych, aż do włączenia wentylatora - podczas tej operacji sterownik kasuje błędy i uczy się nowych nastawów.
Jeżeli ta opcja nie pomoże to może być uszkodzony czujnik temperatury, on reguluje dawkę mieszanki paliwa do silnika na podstawie temperatury płynu.
Kolejna opcja to uszkodzony silniczek krokowy. Po zdjęciu wtyczki z czujnika temperatury obroty powinny się lekko podnieść, to znak, że krokowy jest ok.
Może być też nieszczelna podstawa wtrysku.
Jeżeli ta opcja nie pomoże to może być uszkodzony czujnik temperatury, on reguluje dawkę mieszanki paliwa do silnika na podstawie temperatury płynu.
Kolejna opcja to uszkodzony silniczek krokowy. Po zdjęciu wtyczki z czujnika temperatury obroty powinny się lekko podnieść, to znak, że krokowy jest ok.
Może być też nieszczelna podstawa wtrysku.
-

prezesik - Members
spróbuję z tym ecu i czujnikiem temp i krokówką ale myślę nad przełożeniem całego gaźnika bo posiadam cały osprzęt od 1.8i który niewidział gazu. co myślisz,zacząć od jednopunktu czy najpierw tak jak ty piszesz?
- jaroszy
- Members
jaroszy, Mi to wygląda na nieszczelność w okolicy wtrysku (łapie lewe powietrze).
Jak rozgrzeje ci się auto to fuknij czymś łatwopalnym (plak,dezodorant) w okolice wtrysku,i obserwuj jak się zachowują obroty,jak się ustabilizują to masz nieszczelność.Mogła sparcieć podstawa wtrysku,lub któraś uszczelka między wtryskiem,mikserem a przepustnicą,łapie lewe powietrze i głupieje po rozgrzaniu.
A tak na marginesie to temat powinien być w dziale LPG.
Jak rozgrzeje ci się auto to fuknij czymś łatwopalnym (plak,dezodorant) w okolice wtrysku,i obserwuj jak się zachowują obroty,jak się ustabilizują to masz nieszczelność.Mogła sparcieć podstawa wtrysku,lub któraś uszczelka między wtryskiem,mikserem a przepustnicą,łapie lewe powietrze i głupieje po rozgrzaniu.
A tak na marginesie to temat powinien być w dziale LPG.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
gaz to tam pół biedy ,właśnie najbardziej to mi chodzi o tą nierówną pracę na benzynie, znajomy patrzył i stwierdził że może być też uszczelka pod kolektorem ssącym bo coś tam głośno syczy
- jaroszy
- Members
jaroszy, Ja bardziej bym obstawiał podstawę wtrysku,ale uszczelka kolektora też może być.
Zrób tak jak pisałem fuknij plakiem w okolice wtrysku i znajdziesz gdzie jest nieszczelność.
Zrób tak jak pisałem fuknij plakiem w okolice wtrysku i znajdziesz gdzie jest nieszczelność.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
• Strona 1 z 1