Nie pali na jeden gar, gdy jest zimny

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Nie pali na jeden gar, gdy jest zimny

Postprzez Michał20 » 11 lis 2014, o 11:47

Witam wszystkich.

Jak już pozbyłem się problemu nierównej pracy silnika gdy jest rozgrzany, długo nie musiałem czekać, aż pojawił się nowy problem na zimnym silniku..

Pojawia się to dopiero, gdy silnik jest już całkowicie zimny. Po odpaleniu chodzi bez zarzutów na wolnych obrotach jak i wyższych (na postoju). Natomiast problem jest wtedy kiedy wrzucam bieg i zaczynam ruszać na zimnym silniku nawet 5m nie przejadę a juz od razu przestaje reagować mi na pedał gazu (mogę go sobie wciskac do woli a i tak nie ma zadnej reakcji) i tak przez okolo 5-7sekund, do tego wyglada mi na to jakby w tym momencie nie palił na jakiś cylinder bo strasznie go telepie , swiatła przygasaja itp.. Gdy już jednak się wytrzęsie przez te kilka sekund problem znika, gdy silnik się choć trochę rozgrzeje, wtedy chodzi super. Przypominam, że jak dodam mu gazu na postoju to jest wszystko w porządku ! dopiero gdy zaczynam ruszać następuje problem..

Zauważyłem jeszcze że problem pojawił się gdy już przyszła taka chłodniejsza i wilgotniejsza pogoda gdzie w nocy jest ok 0-5st. Nadmieniam że w zeszłej jesieni nie miałem takiego problemu..

Silnik 1.4 AEX
Kable, świece, kopułka, palec wymienione pół roku temu..
Michał20
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 22 mar 2014, o 17:39
Lokalizacja: Starogard Gdański

Nie pali na jeden gar, gdy jest zimny

 

Postprzez VolDan » 11 lis 2014, o 13:04

czujnik temperatury sprawdzałeś? jak spalanie się kształtuje podczas jego czkawki? nastawnik biegu jałowego działa Ci poprawnie?
Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku
VolDan
Moderator Globalny
 
Posty: 681
Dołączył(a): 7 wrz 2014, o 15:22
Lokalizacja: Wrocław
Rocznik: 92
Silnik: ABD POWER
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Michał20 » 11 lis 2014, o 14:49

VolDan / Czujnika nie sprawdzałem, nawet do głowy mi nie przyszło żeby to mogło być przyczyną.. Zaopatrzę się w nowy i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Spalanie i cała reszta poprawnie :)

[ Dodano: 2014-11-24, 18:14 ]
VolDan / Minęły dwa tyogdnie od wymiany czujnika temperatury i problem się nie powtórzył. Także wygląda na to że to było powodem mojej usterki. Dzięki Wielkie chłopie !
Michał20
Berbeć
 
Posty: 15
Dołączył(a): 22 mar 2014, o 17:39
Lokalizacja: Starogard Gdański


- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości