Witam. Mam golfa 3 1.6 z 95' z instalacją gazową 1szej generacji. Ostatnio zdarza mi się że po odpaleniu silnika jest wszystko ok a po dodaniu gazu (automatycznie przełącza na gaz przy 2tys obrotów) silnik przełącza się na gaz ale obroty automatycznie idą w górę i stoją przy 3tys obrotów.wtedy też po przełączeniu na benzynę obroty falują od 500 do 1200 obrotów. Jazda na gazie jest praktycznie niemożliwa bo silnik na biegu sam dodaje gazu. czasami też właśnie podczas jazdy bez tej usterki dało się odczuć że samochód sam dodawał sobie gazu. Odłączyłem aku na 30min tak żeby zresetował się komputer,jednak nie pomogło. wszystkie filtry są ok. Samochód musi postać jakieś 2-3 godz. i wtedy wszystko wraca do normy.chociaż nie zawsze bo będzie chodził na benzynie dobrze a jak bede chciał włączyć gaz to znów będzie to samo. Problem pojawia się zawsze przy dodawaniu gazu i próbie przełączenia na gaz. Co to może być?
Pierwsze co to zdejmij czujnik temp cieczy chłodzącej i spróbuj na bez niego pojeździć jak nie będzie silnik szalał to wymieniasz czujnik i latasz dalej
nie ukrywam że dużo prościej i szybciej było by podłączenie się pod komputer i odczyt twardych błędów jakie łapie ECU
[ Dodano: 2011-06-16, 13:01 ] czujnik znajduje się w plastikowym króćcu który wychodzi z bloku silnika tam tez łączą się grube węże wodne
termometr123, a odczekałeś chwilę czy tylko raz dwa i gotowe jeśli to czujnik to powinien po chwili zaskoczyć na tryb awaryjny bo komputer nie dostaje wtedy błędnych informacji tylko podkłada sobie swoje wartości
jakieś pomysły.... hmm masz tam LPG to jest trochę trudniej bo nie wiemy czy to nie fiksuje gaz też tak może być
ewentualnie może też się u ciebie kończyć regulator biegu jałowego
Ja bym podjechał gdzieś do warsztatu lub znajomego by podłączyć auto pod komputer
podłącz go sobie pod komputer najpierw i zobaczysz jakie błędy wyrzuci
ja Ci napisałem o tym czujniku na początku bo to najczęściej siada ale jak nie pomogło to szukamy dalej ale usterek może być jeszcze kilka a ich nie sprawdzisz domowymi sposobami tylko przez podpięcie do komputera