Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Mrugająca kontrolka oleju na wolnych obrotach
Witam wszystkich. ok 2 tyg temu kupilem w Niemczech Golfa 3 1.4 benzyna. na zimnym silniku wszystko jest ok ale po rozgrzaniu wolne obroty spadaja do ok 600. stan oleju jest prawidłowy. dodam ze po odkreceniu korka oleju na pokrywie klawiatury nie ma "swierzego" oleju tylko stary zaschniety. czy przyczyna moze lezec w pompie olejowej? (ile moze kosztowac taka pompa i wymiana?) czy moze filtr oleju wraz z olejem? (rzekomo byl wymieniany we wrzesniu i przejechane jest ok 5 tys km). a moze czujnik oleju po rozgrzaniu szwankuje? sam juz nie wiem. prosze o porade i z gory dziekuje. pozdrawiam wszystkich na forum
- zbrocha
- Berbeć
pierw radzę wymienić czujniki oleju, są dwie sztuki od strony świec (pojedyncze kabelki, czujnik zakryty gumowym kapturkiem). Koszt czujnika to ok. 20 zł/sztuka, są takie same. Jeżeli to nie pomoże to wymiana oleju, być może tamten co masz jest stary, a niby 5 tys. przejechane to może to być KIT jakich mało.
-

prezesik - Members
Witam
Mam podobny problem z silnikiem 1.6 benzyna. Jak przejade 10 km zaczyna sie wycie i swieci kontrolka, ciekawostka ze przy obrotach miedzy 600 a 800 cisza, dopiero jak podkrece do 2K wyje i swieci sie kontrolka, przestaje wyc jak wejdzie na 2.8K i powrot na 600-800 cisza. Jesli nie czujniki co to moze byc ? pompa ? lozyska ?
Mam podobny problem z silnikiem 1.6 benzyna. Jak przejade 10 km zaczyna sie wycie i swieci kontrolka, ciekawostka ze przy obrotach miedzy 600 a 800 cisza, dopiero jak podkrece do 2K wyje i swieci sie kontrolka, przestaje wyc jak wejdzie na 2.8K i powrot na 600-800 cisza. Jesli nie czujniki co to moze byc ? pompa ? lozyska ?
- malik
- Berbeć
jeżeli nie czujnik i nie pompa to może panewki a wyje między 2tyś obrotów a 2,8tyś obrotów dlatego że są dwa czujniki i wtym przedziale obrotów a właściwie ciśnienia oleju sie się włącza drugi czujnik i jeżeli cisnienie jest mniejsz to wyje jak dodasz gazu zwiekszysz ciśnienie oleju to przestaje wyć mam nadzieje że w miare jasno to wytłumaczyłem pozdrawiammalik napisał(a):Witam

-

marko1967 - Members
jaobstawiam na czojnik mialem podbnie i w zaleznosci od obrotow raz mi pikal raz nie wyminilem i mam z glowy
ps: jest troche postow na ten temat na forum
ps: jest troche postow na ten temat na forum
my name is kokaine i'll mess up your brain if you know what i know
-

Mati - Czytacz
Re: Mrugająca kontrolka oleju na wolnych obrotach
Witam!mialem identyczny problem
ale dosc szybko sobie z nim poradzilem:)wystarczy ze wymienisz dwa czujniki oleju i przy okazji termostat wody!kontrolka oleju juz nie mruga a silnik nie "wyje":)jednak wymiana termostatu nie wystarczyla,osad pod korkiem dalej sie zbiera i nie wiem co moze byc przyczyna?:/moze to ze przemierzam codziennie zbyt male odcinki drogi???
-

munky81 - Czytacz
munky81 napisał(a):osad pod korkiem dalej sie zbiera
ten osad "tzw kawa z mlekiem" to pyn z okładu chłodzenia zmieszany lub jak kto woli zważony z olejem silnikowym. Czeka cię kolego wymiana uszczelki pod głowicą. uszczelka puściła między płaszczem wodnym a olejowym, płyn dostaje się do oleju. Auto z czasem zacznie się robić słabsze, będzie wywalać płyn przez zbiorniczek itp. Radzę sie wziąć za wymianę uszczelki.
Miałem to samo. Wymieniłem uszczelkę i wszytsko lata
.
Osad może się zbierać jeżeli jeździsz stale na krótkich odcinkach, silnik się nie dogrzewa. Powodem tego jest para wodna zbierająca się w komorze olejowej silnika (wilgoć z powietrza), która miesza sie z olejem i powstaje tzw. wyżej wspomniana "kawa z mlekiem". Zaradzić można poprzez przejechanie się autem gdzieś dalej, aby się porządnie rozgrzał silnik, przeciągnięcie na biegach itp.
-

prezesik - Members
re
dzieki za szybka podpowiedz:)prawdopodbnie masz racje jesli chodzi o " nie dogrzanie" silnika!ze wzgledu na to iz, pokonuje zbyt malo kilometrow:)Miarka oleju jest czysta, termostat jest nowy i powinien "tzrymac" wiec przyczyna tkwi w tych kilomatrach:)moje pytanie brzmi:jesli pozadnie rozgzreje silnik to usterka minie?
-

munky81 - Czytacz