Miska olejowa

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Miska olejowa

Postprzez McFly0013 » 16 lut 2012, o 13:25

Witam

Niedawno zakupiłem sobie golfa 3. Czeka mnie teraz wymiana oleju, niestety napotkałem pewien problem. Korek spustowy w misce olejowej jest zaklejony klejem najprawdopodobniej poxiliną. Wnioskuję, że gwint w misce olejowej został uszkodzony i ktoś w ten sposób to naprawił. Myślę że najlepiej kupić inną nie uszkodzoną miskę i ją wymienić.

W związku z tym jest pewien problem, poprzedni właściciel stwierdził że silnik został wymieniony z 1.4 na inny najprawdopodobniej 1.4 lub 1.6. Orginalnie na wlepce w bagażniku jest AEX 1.4 w dowodzie rejestracyjnym też jest 1.4 wpisany. Nie mogę znaleść żadnych oznaczeń na bloku silnika lub nie wiem gdzie dokładnie szukać. Przeglądając ten temat http://www.golf3.pl/topics28/zdjecia-si ... t14332.htm mogę stwierdzić że mam AEX 1.4 lub AEE 1.6. Oto link to fotki z moim silnikiem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52b ... a6c7c.html

Czy miska olejowa w tych dwóch silnikach jest taka sama czy się różnią? Bo nie wiem jaką kupić nową.
McFly0013
Berbeć
 
Posty: 2
Dołączył(a): 16 lut 2012, o 12:45
Lokalizacja: Szczebrzeszyn

Miska olejowa

 

Re: Miska olejowa

Postprzez K@mil » 16 lut 2012, o 17:23

McFly0013 napisał(a):Witam

Niedawno zakupiłem sobie golfa 3. Czeka mnie teraz wymiana oleju, niestety napotkałem pewien problem. Korek spustowy w misce olejowej jest zaklejony klejem najprawdopodobniej poxiliną. Wnioskuję, że gwint w misce olejowej został uszkodzony i ktoś w ten sposób to naprawił. Myślę że najlepiej kupić inną nie uszkodzoną miskę i ją wymienić.

W związku z tym jest pewien problem, poprzedni właściciel stwierdził że silnik został wymieniony z 1.4 na inny najprawdopodobniej 1.4 lub 1.6. Orginalnie na wlepce w bagażniku jest AEX 1.4 w dowodzie rejestracyjnym też jest 1.4 wpisany. Nie mogę znaleść żadnych oznaczeń na bloku silnika lub nie wiem gdzie dokładnie szukać. Przeglądając ten temat http://www.golf3.pl/topics28/zdjecia-si ... t14332.htm mogę stwierdzić że mam AEX 1.4 lub AEE 1.6. Oto link to fotki z moim silnikiem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52b ... a6c7c.html

Czy miska olejowa w tych dwóch silnikach jest taka sama czy się różnią? Bo nie wiem jaką kupić nową.


Ci powiem ze bardzo ciezko bedzie sprawdzić co to za silnik bo jak napisales jest to albo AEX albo AEE tylko ze one na zewnatrz sie nie roznia :)

Pierwsze co mozesz robić to podłącz golfa do vaga i zobacz jaki sterownik pokaze (moze byc tak ze z silnikiem poprzedni wlas wymienił tez kompa albo zostawił starego wiec tutaj na 100proc sie nie patrz ale zawsze jest jakas wieksza wiedza)

Co do miski to musiałby ktos odpisac na 100proc, kto miał w reku tą i tą miske, ja moge dodać tylko tyle ze do miski potrzebna bedzie Ci pasta Victor Reinz *(niebieskie pudelko), ponieważ do tych misiek juz nie ma uszczelek (niby w katalogu są ale nie pasuja i drugą opcja jest wlasnie na paste)
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez rafal9119 » 16 lut 2012, o 17:34

powiem ci jak sprawdzic to jaki masz silnik odkrec plastik pod szyba tam jest sterownik i 1.6 AEE ma sterownik firmy magneti marelli a 1.4 ma innej firmy. A może kolektor wydechowy dał by odpowiedź zauważyłem że w 1.4 jest 4 w 1 a w 1.6 4 w 2 ? No ale pewnie mocowanie i rozmieszczenie otworów są takie same?
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members
 
Posty: 943
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 19:26
Lokalizacja: Pisz- NPI

Postprzez K@mil » 16 lut 2012, o 17:37

powiem ci jak sprawdzic to jaki masz silnik odkrec plastik pod szyba tam jest sterownik i 1.6 AEE ma sterownik firmy magneti marelli a 1.4 ma innej firmy.


To nie jest dowód, przy swapie mogl zostac stary komp

Kolektory sa takie same, bo glowice sa takie same :) co do mocowan to gorna czesc kolektora tez pewnie została po swapie :)
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez rafal9119 » 16 lut 2012, o 18:14

z 1.4 na 1.6 napewno steronik nie pasuje

[ Dodano: 2012-02-16, 17:21 ]
dzwoniłem do mechanika tak z ciekawosci i .....Inne jest oprogramowanie AEX ma układ wtryskowy BOSCHa a AEE Magnet Marelli...
na 100 % wiec AEE nie bedzie chodził na steroniku od AEX
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members
 
Posty: 943
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 19:26
Lokalizacja: Pisz- NPI

Postprzez McFly0013 » 16 lut 2012, o 19:39

W temacie na innym forum znalazłem informację gdzie na silniku są wybite oznaczenia.

"Oznaczenie silnika jest wybite od strony łaczenia silnika ze skrzynią na bloku silnika.Bardzo słabo widoczne."

Kawałek papieru ściernego i jakieś 5 minut pracy no i znalazłem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07f ... 2318a.html
W miejscu zaznaczonym na fotce ledwo co, ale jednak widać oznaczenie AEE.
Silnik został wymieniony na AEE 1.6. Teraz wiem dokładnie do jakiego modelu silnika mam części kupić. Jeśli ktoś będzie miał podobny problem to już wiadomo gdzie tego oznaczenia szukać.

Dzięki wszystkim za pomoc.
McFly0013
Berbeć
 
Posty: 2
Dołączył(a): 16 lut 2012, o 12:45
Lokalizacja: Szczebrzeszyn

Postprzez rafal9119 » 17 lut 2012, o 11:28

mogłes równie dobrze na sterowniki zerknąć to było by szybciej jakie 2 min
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members
 
Posty: 943
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 19:26
Lokalizacja: Pisz- NPI

Postprzez AdiK__ » 17 lut 2012, o 14:12

Najprostszym i chyba najcelniejszym sposobem będzie wyjęcie starej miski i udanie się z nią do sklepu w celu porównania od silnika 1.4 i 1.6 wtedy będziesz mieć pewnośc że Ci będzie pasować bo takie gdybanie i zakładanie że taki i taki komp był w takim i takim silniku to można o kant ykhym obic :)
Avatar użytkownika
AdiK__
Members
 
Posty: 1637
Dołączył(a): 19 sty 2011, o 15:49
Lokalizacja: Sokółka
Rocznik: 2003
Silnik: AVF+
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Laska » 18 lut 2012, o 16:48

1,6 aee na 100% xD daj znac czy mialem racje...
Laska
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 11 mar 2011, o 20:40
Lokalizacja: Rzeszów

Postprzez rafal9119 » 18 lut 2012, o 19:24

kolego ale wymysliłeś czytaj cały temat na przyszłość,,...
McFly0013 napisał(a):W miejscu zaznaczonym na fotce ledwo co, ale jednak widać oznaczenie AEE.
Silnik został wymieniony na AEE 1.6.
juz to wie on
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members
 
Posty: 943
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 19:26
Lokalizacja: Pisz- NPI


- - - https://www.eshopwedrop.pl/ - Parking RONDO



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 18 gości