Witam
Niedawno zakupiłem sobie golfa 3. Czeka mnie teraz wymiana oleju, niestety napotkałem pewien problem. Korek spustowy w misce olejowej jest zaklejony klejem najprawdopodobniej poxiliną. Wnioskuję, że gwint w misce olejowej został uszkodzony i ktoś w ten sposób to naprawił. Myślę że najlepiej kupić inną nie uszkodzoną miskę i ją wymienić.
W związku z tym jest pewien problem, poprzedni właściciel stwierdził że silnik został wymieniony z 1.4 na inny najprawdopodobniej 1.4 lub 1.6. Orginalnie na wlepce w bagażniku jest AEX 1.4 w dowodzie rejestracyjnym też jest 1.4 wpisany. Nie mogę znaleść żadnych oznaczeń na bloku silnika lub nie wiem gdzie dokładnie szukać. Przeglądając ten temat http://www.golf3.pl/topics28/zdjecia-si ... t14332.htm mogę stwierdzić że mam AEX 1.4 lub AEE 1.6. Oto link to fotki z moim silnikiem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52b ... a6c7c.html
Czy miska olejowa w tych dwóch silnikach jest taka sama czy się różnią? Bo nie wiem jaką kupić nową.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Re: Miska olejowa
McFly0013 napisał(a):Witam
Niedawno zakupiłem sobie golfa 3. Czeka mnie teraz wymiana oleju, niestety napotkałem pewien problem. Korek spustowy w misce olejowej jest zaklejony klejem najprawdopodobniej poxiliną. Wnioskuję, że gwint w misce olejowej został uszkodzony i ktoś w ten sposób to naprawił. Myślę że najlepiej kupić inną nie uszkodzoną miskę i ją wymienić.
W związku z tym jest pewien problem, poprzedni właściciel stwierdził że silnik został wymieniony z 1.4 na inny najprawdopodobniej 1.4 lub 1.6. Orginalnie na wlepce w bagażniku jest AEX 1.4 w dowodzie rejestracyjnym też jest 1.4 wpisany. Nie mogę znaleść żadnych oznaczeń na bloku silnika lub nie wiem gdzie dokładnie szukać. Przeglądając ten temat http://www.golf3.pl/topics28/zdjecia-si ... t14332.htm mogę stwierdzić że mam AEX 1.4 lub AEE 1.6. Oto link to fotki z moim silnikiem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52b ... a6c7c.html
Czy miska olejowa w tych dwóch silnikach jest taka sama czy się różnią? Bo nie wiem jaką kupić nową.
Ci powiem ze bardzo ciezko bedzie sprawdzić co to za silnik bo jak napisales jest to albo AEX albo AEE tylko ze one na zewnatrz sie nie roznia
Pierwsze co mozesz robić to podłącz golfa do vaga i zobacz jaki sterownik pokaze (moze byc tak ze z silnikiem poprzedni wlas wymienił tez kompa albo zostawił starego wiec tutaj na 100proc sie nie patrz ale zawsze jest jakas wieksza wiedza)
Co do miski to musiałby ktos odpisac na 100proc, kto miał w reku tą i tą miske, ja moge dodać tylko tyle ze do miski potrzebna bedzie Ci pasta Victor Reinz *(niebieskie pudelko), ponieważ do tych misiek juz nie ma uszczelek (niby w katalogu są ale nie pasuja i drugą opcja jest wlasnie na paste)
-

K@mil - POMOCNIK

powiem ci jak sprawdzic to jaki masz silnik odkrec plastik pod szyba tam jest sterownik i 1.6 AEE ma sterownik firmy magneti marelli a 1.4 ma innej firmy. A może kolektor wydechowy dał by odpowiedź zauważyłem że w 1.4 jest 4 w 1 a w 1.6 4 w 2 ? No ale pewnie mocowanie i rozmieszczenie otworów są takie same?
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
- rafal9119
- Members
powiem ci jak sprawdzic to jaki masz silnik odkrec plastik pod szyba tam jest sterownik i 1.6 AEE ma sterownik firmy magneti marelli a 1.4 ma innej firmy.
To nie jest dowód, przy swapie mogl zostac stary komp
Kolektory sa takie same, bo glowice sa takie same
co do mocowan to gorna czesc kolektora tez pewnie została po swapie 
-

K@mil - POMOCNIK

z 1.4 na 1.6 napewno steronik nie pasuje
[ Dodano: 2012-02-16, 17:21 ]
dzwoniłem do mechanika tak z ciekawosci i .....Inne jest oprogramowanie AEX ma układ wtryskowy BOSCHa a AEE Magnet Marelli...
na 100 % wiec AEE nie bedzie chodził na steroniku od AEX
[ Dodano: 2012-02-16, 17:21 ]
dzwoniłem do mechanika tak z ciekawosci i .....Inne jest oprogramowanie AEX ma układ wtryskowy BOSCHa a AEE Magnet Marelli...
na 100 % wiec AEE nie bedzie chodził na steroniku od AEX
- rafal9119
- Members
W temacie na innym forum znalazłem informację gdzie na silniku są wybite oznaczenia.
"Oznaczenie silnika jest wybite od strony łaczenia silnika ze skrzynią na bloku silnika.Bardzo słabo widoczne."
Kawałek papieru ściernego i jakieś 5 minut pracy no i znalazłem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07f ... 2318a.html
W miejscu zaznaczonym na fotce ledwo co, ale jednak widać oznaczenie AEE.
Silnik został wymieniony na AEE 1.6. Teraz wiem dokładnie do jakiego modelu silnika mam części kupić. Jeśli ktoś będzie miał podobny problem to już wiadomo gdzie tego oznaczenia szukać.
Dzięki wszystkim za pomoc.
"Oznaczenie silnika jest wybite od strony łaczenia silnika ze skrzynią na bloku silnika.Bardzo słabo widoczne."
Kawałek papieru ściernego i jakieś 5 minut pracy no i znalazłem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07f ... 2318a.html
W miejscu zaznaczonym na fotce ledwo co, ale jednak widać oznaczenie AEE.
Silnik został wymieniony na AEE 1.6. Teraz wiem dokładnie do jakiego modelu silnika mam części kupić. Jeśli ktoś będzie miał podobny problem to już wiadomo gdzie tego oznaczenia szukać.
Dzięki wszystkim za pomoc.
- McFly0013
- Berbeć
Najprostszym i chyba najcelniejszym sposobem będzie wyjęcie starej miski i udanie się z nią do sklepu w celu porównania od silnika 1.4 i 1.6 wtedy będziesz mieć pewnośc że Ci będzie pasować bo takie gdybanie i zakładanie że taki i taki komp był w takim i takim silniku to można o kant ykhym obic 

-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
kolego ale wymysliłeś czytaj cały temat na przyszłość,,...
juz to wie onMcFly0013 napisał(a):W miejscu zaznaczonym na fotce ledwo co, ale jednak widać oznaczenie AEE.
Silnik został wymieniony na AEE 1.6.
- rafal9119
- Members
• Strona 1 z 1