Mam mega problem i mega dylemat z sondą lambda

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Mam mega problem i mega dylemat z sondą lambda

Postprzez shift00 » 2 paź 2014, o 23:01

Cześć,
od jakiegoś czasu zauważyłem niefajny wzrost spalania. Podłączyłem autko pod kompa, wyszły m.in. błędy z lambdą, wyczyściłęm błedy - dalej to samo. Obstawiam, że sonda ma już dość (przebieg ponad 180k km). Moje pytanie - czy moge ładować sonde firmy GETZ? Ktoś używał?
Avatar użytkownika
shift00
Gaduła
 
Posty: 799
Dołączył(a): 20 kwi 2014, o 19:29
Rocznik: 96
Silnik: 1.8T++
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Mam mega problem i mega dylemat z sondą lambda

 

Postprzez Gesiu_15 » 2 paź 2014, o 23:06

shift00, szukaj Boscha z takim wejściem jak ty masz lub uniwersalną Boscha a wtyczkę przerobisz :-)
Avatar użytkownika
Gesiu_15
Moderator Globalny
 
Posty: 3757
Dołączył(a): 14 kwi 2012, o 21:32
Lokalizacja: Kielce
Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez shift00 » 2 paź 2014, o 23:08

Gesiu_15, problem w tym, że Bosch kosztuje 3x tyle ;/
Avatar użytkownika
shift00
Gaduła
 
Posty: 799
Dołączył(a): 20 kwi 2014, o 19:29
Rocznik: 96
Silnik: 1.8T++
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Gesiu_15 » 2 paź 2014, o 23:11

shift00, u kolegi zrobiliśmy tak , kupiliśmy uniwersalną sondę boscha . Ze starej sondy wtyczkę odcieliśmy , połączyliśmy wtyczkę z tą nową sondą ( nie lutuje się kabla tylko są takie łączniki ). Jeździ do dziś , zero błedów i ma moc ;-)
Avatar użytkownika
Gesiu_15
Moderator Globalny
 
Posty: 3757
Dołączył(a): 14 kwi 2012, o 21:32
Lokalizacja: Kielce
Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez shift00 » 2 paź 2014, o 23:13

Mówisz, że takie coś (patrz link poniżej) będzie pasowało z moim AEXem 1.4 60KM?

http://allegro.pl/sonda-lambda-uniwersa ... 62410.html
Avatar użytkownika
shift00
Gaduła
 
Posty: 799
Dołączył(a): 20 kwi 2014, o 19:29
Rocznik: 96
Silnik: 1.8T++
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Gesiu_15 » 2 paź 2014, o 23:17

jeśli masz u siebie 4 przewodową sondę to myślę że tak . Napisz do sprzedającego i upewnij się czy na 100 % będzie pasować . :-)
Avatar użytkownika
Gesiu_15
Moderator Globalny
 
Posty: 3757
Dołączył(a): 14 kwi 2012, o 21:32
Lokalizacja: Kielce
Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez shift00 » 2 paź 2014, o 23:26

Tak, 4 przewody. Napisałem do sprzedawcy, zobaczymy co dalej z tym będzie.

Kilka dni temu dzwoniłem do mechaników (2) z pytaniem "ile kosztuje wymiana sondy" to obaj mi zaśpiewali 100 zł. Wyjaśnij mi ktoś, za co koleś bierze 100 zł? Za wyjęcie wtyczki, odkręcenie sondy, wkręcenie nowej i wpięcie wtyczki?
Avatar użytkownika
shift00
Gaduła
 
Posty: 799
Dołączył(a): 20 kwi 2014, o 19:29
Rocznik: 96
Silnik: 1.8T++
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Gesiu_15 » 2 paź 2014, o 23:31

shift00, nie możesz samemu ? jak masz możliwość to nic trudnego , gorzej jak sonda nie będzie chciała się odręcić tak jak było to u mnie :kwasny: JAk odkręci się to nic trudnego wkręcasz drugą wpinasz wtyczkę , podpinasz się pod vaga czy nie ma jakiegoś błędu . Tyle wszystkiego a zostaje 100 zł na dalsze mody .
Avatar użytkownika
Gesiu_15
Moderator Globalny
 
Posty: 3757
Dołączył(a): 14 kwi 2012, o 21:32
Lokalizacja: Kielce
Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez shift00 » 3 paź 2014, o 08:09

No właśnie, też mnie to dziwi :-| Sonda zamówiona, musze pokminić jak to ładnie połączyć, żeby druciarstwa nie było i żeby to się nie rozleciało ;] Potem klucz 22 i jedziemy :D
Avatar użytkownika
shift00
Gaduła
 
Posty: 799
Dołączył(a): 20 kwi 2014, o 19:29
Rocznik: 96
Silnik: 1.8T++
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Gesiu_15 » 3 paź 2014, o 08:49

najlepiej mieć takie łączniki jak na foto ;-)

Obrazek
Avatar użytkownika
Gesiu_15
Moderator Globalny
 
Posty: 3757
Dołączył(a): 14 kwi 2012, o 21:32
Lokalizacja: Kielce
Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez shift00 » 3 paź 2014, o 13:37

Sonda zamówione, te złączki też udało się dorwać. Jeśli wzystko pójdzie po mojej myśli to będę miał zaoszczędzone jakies 250zł a i tak oryginalna sonda będzie latać w Golfie :)
Avatar użytkownika
shift00
Gaduła
 
Posty: 799
Dołączył(a): 20 kwi 2014, o 19:29
Rocznik: 96
Silnik: 1.8T++
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Gesiu_15 » 3 paź 2014, o 13:51

shift00 napisał(a):Sonda zamówione, te złączki też udało się dorwać. Jeśli wzystko pójdzie po mojej myśli to będę miał zaoszczędzone jakies 250zł a i tak oryginalna sonda będzie latać w Golfie :)


i bardzo dobrze , Będzie Pan zadowolony :-D :ok:
Avatar użytkownika
Gesiu_15
Moderator Globalny
 
Posty: 3757
Dołączył(a): 14 kwi 2012, o 21:32
Lokalizacja: Kielce
Rocznik: 1994
Silnik: 2.0 2E GTI
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość