Kostka

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Kostka

Postprzez doncarlo » 27 maja 2015, o 17:21

Witam mam pytanko. Co to i za co odpowiada element zaznaczony na zdjeciu?


Obrazek
Ostatnio edytowano 27 maja 2015, o 18:20 przez doncarlo, łącznie edytowano 1 raz
doncarlo
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 1 mar 2015, o 15:01
Lokalizacja: Włocławek

Kostka

 

Postprzez GolfiarzJR » 27 maja 2015, o 17:25

To jest chyba wtyczka do silnika krokowego
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1450
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Thorsten » 27 maja 2015, o 18:27

doncarlo, czy to silnik 1.8 90kucy? Miałem taki w mk2 i wymieniałem silnik krokowy lecz on znajdował się z przodu, w sensie na elemencie który pokazałeś na foto ale z przodu auta a nie z prawej jak wskazana wtyczka. Od czego ta jest? nie wiem, może kolega ma racje i to jest silnik krokowy.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Golf Maniak » 27 maja 2015, o 19:28

To jest wtyczka od silnika krokowego.
Golf Maniak
Members
 
Posty: 1165
Dołączył(a): 4 lis 2012, o 09:30
Lokalizacja: Sosnowiec
Rocznik: 1997
Silnik: 1595 AFT
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez krzyś » 27 maja 2015, o 21:00

Jest to czujnik położenia przepustnicy.
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
Avatar użytkownika
krzyś
Members
 
Posty: 888
Dołączył(a): 13 mar 2013, o 18:58
Lokalizacja: Krosino
Rocznik: 1996
Silnik: 1.9 TDI 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez prezesik » 28 maja 2015, o 11:52

jw. czujnik położenia przepustnicy, daje sygnał do kompa jak wychylona jest przepustnica.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez Mario GT » 28 maja 2015, o 18:37

Bardzo ważny czujnik położenia przepustnicy daje sygnał do silniczka krokowego. W zasadzie steruje nie tylko przepustnicą ale i pracą kroków .
Avatar użytkownika
Mario GT
Forumowy wyjadacz
 
Posty: 911
Dołączył(a): 28 sie 2012, o 19:27
Lokalizacja: Tychy
Silnik: 1.8 ADZ
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez doncarlo » 29 maja 2015, o 17:04

A jesli samochod przerywa w czasie jazdy szarpie. W czasie jazdy kiedy staram sie utrzymac stala predkosc w pewnym momencie przestaje przyspieszac, wtedy puscic musze gaz wcisne jeszcze raz i jedzie;\ tak w kolko. Na biegu jalowym chodzi ok a po dodaniu powoli gazu dochodza obroty do 1300 i spadaja same i tak w kolko. Po odpieciu tego czujnika chodzi normalnie przez jakis czas.
doncarlo
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 1 mar 2015, o 15:01
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez Mario GT » 30 maja 2015, o 10:18

To znaczy że ten czujniik przepustnicy jest zepsuty i po podłączeniu komputer będzie błąd czujnika G 59 , albo będzie zawarcie na plusie czyli przepustnica jest otwarta ( z podanych przez Ciebie obrotów 1300 ) a silniczek krokowy nie pracuje.
Avatar użytkownika
Mario GT
Forumowy wyjadacz
 
Posty: 911
Dołączył(a): 28 sie 2012, o 19:27
Lokalizacja: Tychy
Silnik: 1.8 ADZ
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez GolfiarzJR » 30 maja 2015, o 15:46

Mario GT, Dokładnie , z czego się orientuje to (w mk2 tak było) jak odłączysz tą wtyczkę to auto powinno zgasnąć bo odcina tak jakby cały wtrysk w mk3 nie wiem jak jest ale chyba to samo
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1450
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Mario GT » 30 maja 2015, o 15:54

GolfiarzJR tak powinno być prawidłowo , ze po odłączeniu wtyczki auto gaśnie jeżeli auto chodzi , a wtyczka jest odłączona to czujnik przepustnicy jest zepsuty , a dokładnie potencjometr na czujniku ( któraś ścieżka ma przerwę ).
Avatar użytkownika
Mario GT
Forumowy wyjadacz
 
Posty: 911
Dołączył(a): 28 sie 2012, o 19:27
Lokalizacja: Tychy
Silnik: 1.8 ADZ
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez doncarlo » 1 cze 2015, o 05:25

Wlasnie jak odlacze czujnik to chodzi samochod nie gasnie. A czy od innej pojemnosci bedzie czujnik pasowal? Bo mam troche problem ze znalezieniem:/
doncarlo
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 1 mar 2015, o 15:01
Lokalizacja: Włocławek

Następna strona

- - - real-logistics.pl



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 17 gości