mam problem czasami mi świeci kontrolka oleju podczas jazdy olej jest od czego to może być, czytałem w necie że albo pompa oleju albo licznik bo to jest niby coś tam połonczone miał ktos podobny problemModerator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
kontrolka oleju
mam problem czasami mi świeci kontrolka oleju podczas jazdy olej jest od czego to może być, czytałem w necie że albo pompa oleju albo licznik bo to jest niby coś tam połonczone miał ktos podobny problemPajdus
- Pajdus
- Badacz tematu
sprawdź najpierw czujnik ciśnienia oleju, jeżeli jest brudny w sensie od nagaru, oleju itp. wymień go ( zacznijmy od najmniejszych kosztów) jeżeli to nie pomoże i dalej będzie mrygać kontrolka oleju jedź na zbadanie ciśnienia oleju do pobliskiego warsztatu.
- Nawladany
- Czytacz
Nawladany a sam dam rade to sprawdzic lub wymienic dodam tylko ze na postoju nigdy to sie nie zdarza tylko w czasie jazdy a jak zwieksze obroty to przestaje/ a jak sie okaze ze cisnienie to co wtedy panewki do wymiany 

Pajdus
- Pajdus
- Badacz tematu
mi wymiana oleju i filtru nie pomogła moze cisnienie bo niebylem mierzyc jeszcze ,mialem odlaczyc czujnik ale to i tak bedzie pikac mimo tego ze by niedenerwowalo to nawet niewiem czy by to niepogorszylo sprawy 

- ggiibboonn
- Czytacz
a moze byc to spowodowane np wyciekiem oleju ? bo mam wlasnie wyciek spod uszczelniacza i moze to powodowac zle cisnienie ?
- ggiibboonn
- Czytacz
Jeżeli to by był taki ogromny wyciek żeby w układzie gubiło się ciśnienie to byś auto zatarł. Jeżeli mówisz że jak dajesz gazu (czyli zwiększasz obroty pompy) i gaśnie to bym stawiał właśnie na ciśnienie. Jaki masz poziom na bagnecie?
-

uzbek - Badacz tematu
Czujnik sobie sam sprawdzisz, nie wiem jak jest u Ciebie, ale np u mnie jest czujnik wkręcony w głowice od strony kabiny. U Ciebie powinny być dwa ( jeden od niskiego, a drugi od wysokiego ciśnienia ) Sprawdź sobie w książce serwisowej, gdzie dokładnie się one znajdują.
Proponuje również co byś jak najszybciej udał się do warsztatu na sprawdzenie ciśnienia oleju.
Proponuje również co byś jak najszybciej udał się do warsztatu na sprawdzenie ciśnienia oleju.
- Nawladany
- Czytacz
Pierwsze co to kontrola oleju-poziomu, potem sprawdzić cisnienie oleju, jak dalej piszczy to wymiana czujników-polecam te z ASO(żeby miec pewność),jak będzie dalej piszczeć, przy okazaniu się że cisnienie w norme to sprawa elektryki, zmiana licznika-mało prawdopodobne-ale może, sprawdzenie przewodów do czujników.
Zazwyczaj to pierdoła jakaś, mi to piszczało to niekompetenty {cenzura} wymienił mi pompę i panewki, pytam go czy zmierzył cis.-a on na to "nie bo to na bank pompa a panewki przy okazji zrobi", po odebraniu auta dalej to piszczalo... Wymeiniłem czujniki nie ori to dalej piszczało(po 2 tygodniowej przerwie), potem wymineilm na ori to piszczało rzadziej przy nizszych orotach, wyczytałem o wymianie licznika-strata czasu, i co?byłem w 2 trasach po okoo 2 tysiace km i już nie piszczy od ponad roku-przestało samo i do dzis nie wiem co bylo tego przyczyną.
Ja skończyłem na remoncie dołu silnika wydałem kasę jak na swap , a rezultat taki, że po wymianie pompy auto bierze mi olej(może to zbieg okolicznosci)i pogorszony stan moich nerwów...
Ale moja rada taka zacznij od najprostszych rzeczy, bo po co wpierniczac sie w koszty...
Zazwyczaj to pierdoła jakaś, mi to piszczało to niekompetenty {cenzura} wymienił mi pompę i panewki, pytam go czy zmierzył cis.-a on na to "nie bo to na bank pompa a panewki przy okazji zrobi", po odebraniu auta dalej to piszczalo... Wymeiniłem czujniki nie ori to dalej piszczało(po 2 tygodniowej przerwie), potem wymineilm na ori to piszczało rzadziej przy nizszych orotach, wyczytałem o wymianie licznika-strata czasu, i co?byłem w 2 trasach po okoo 2 tysiace km i już nie piszczy od ponad roku-przestało samo i do dzis nie wiem co bylo tego przyczyną.
Ja skończyłem na remoncie dołu silnika wydałem kasę jak na swap , a rezultat taki, że po wymianie pompy auto bierze mi olej(może to zbieg okolicznosci)i pogorszony stan moich nerwów...
Ale moja rada taka zacznij od najprostszych rzeczy, bo po co wpierniczac sie w koszty...
-

darkmen21 - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 1.8
- Paliwo: PB
- Nadwozie: cabrio