panowie podlaczylem samochod pod komputer i pokazalo mi bledy sonda lambda prawdopodobnie zwarcie z masa lol mozna kupic nowa a co mnie martwi otoz drugi blad to czujnik polozenia przepustnicy brak sygnalu? mam myslec ze przepustnica jest zjeba.... i tylko sie pograzyc nad kupnem nowej czy czujnik krokowy padl? i da sie cos wymyslec co o tym wszystkim myslicie? czekam na wasze rady?
nie pokazało zadnych kodów błedów tylko opisy i nie pisało BŁADD SPORADYCZNY. mam polskiego VAG na legfalu wiec pokazuje mi tylko same usterki nie pokazuje mi kodow bledow?? nie mam pojecia co to moze byc??
Mi VAG pokazuje czujnik położenia przepustnicy - błąd sporadyczny
po skasowaniu mogę przejechać jakiś dystans i błąd się nie pojawia spowrotem ale po dłuższym przebiegu owszem - to chyba normalne w silnikach ze sporym przebiegiem?
byle u znajomego mechanika i powiedzial mi ze to najprawdopodobniej silniczek krokowy czesto padaja w golfach kupie nowego i zobaczymy jaki bedzie efekt tego
To ze silniczek kokowy nie az pada to pawda ale objawem tego sa niewne oboty biegu jalowego zaowno na cieplym jak i zimnhm sikniku np 1-5 tys!! jezeli chodzi o blad czujnika polozenia pzepustnicy to poponuje ja pzeczyscic to nomalne ze po jakims czasie sie budzi, sa takie specjalne pepaaty do czyszczenia ktoe mozesz spokojnie napsikac do sodka a tak gdzie dojdziesz to nomalnie szmata jakas tylko zeby zadne papochy nie zostaly...
jeżeli chodzi o środek do czyszczenia to nie musisz zaraz kupować jakiś tam wynalazków. U mnie wystarczyło wyczyścić alkoholem i dodatkowo odtłuściłem wodą z ludwikiem do naczyń. Działa perfekt.
Co do opisu czyszczenia - jest dobry ale ja wykręciłem całą przepustnicę i ją dopiero czyściłem - warto sprawdzić uszczelkę pod nią.