Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
koło pasowe
jak sie składa kolo pasowe względem koła żebatego wału korbowego??? na kole zebatym jest taki wypust...w ten wypust wchodzi kolo pasowe????? chodzi o to czy można to jakoś zle poskładac?? bo w książce pisze ze trezba zaznaczyc polozenie kola pasowego wzgledem wlaśnie koła żebatego...
- Diego
- Czytacz
Diego napisał(a):aha no właśnie. ale w takim razie po co w książce piszą żeby zaznaczać koło pasowe względem koła żebatego???????? w książce wyd. Auto
W aucie, które rozkręcałbym pierwszy raz zrobiłbym tak samo, tak dla pewności i swojego świętego spokoju, że dobrze złożyłem.
-

prezesik - Members
pablomed, dzięki a powiedz mi czy bez klucza dynamometrycznego wymienie rozrząd??? czy jednak trzeba się "trzymać" momentu dokrecania napinacza??
[ Dodano: 2012-01-20, 22:08 ]
chciałbym się za to zabrać jutro ale nie wiem czy bez klucza wgl próbować
[ Dodano: 2012-01-20, 22:08 ]
chciałbym się za to zabrać jutro ale nie wiem czy bez klucza wgl próbować

- Diego
- Czytacz
nie potrzeba klucza. Nie ruszasz żadnej istotnej śruby przy zmianie rozrządu i wystarczy wyczucie. Problem może być przewidywalny jeden - odkręcenie śrub na imbusy mocujących koło pasowe do wału korbowego, można tu polec i obrobić gniazdo w takiej śrubie, dobrze jest je ostukać trochę młotkiem, wyczyścić gniazdo na imbus i dopiero odkręcać
- pablomed
- Members
śruby na imbus nie było problemem ale kurde głowna śruba wału korbowego bo ją też trzeba rozkręcić chcący zdjąc koła pasowe...
i właśnie jak zablokować wał korbowy??? solidnie zeby nic się nie urwało. jeden sposób to coś włożyć w otwór znaków w skrzyni ale boje się ze mi np śrubokręt zerwie i zostanie w środku, nigdy tak nie blokowałem. jak najlepiej zablokowąc wał korbowy żeby odkręcić koła pasowe i poźniej dokręcic....macie jakieś sposoby domyślam się...ale chodzi mi o sprawdzone i pewne...(a nie żebym się później matrwił ze coś zostało w środku) prosze o rady,pewne
Mój błąd jednak ni trzeba odkręcać głownej śruby. kolo było zapieczone
Mój błąd jednak ni trzeba odkręcać głownej śruby. kolo było zapieczone

- Diego
- Czytacz
• Strona 1 z 1