Witajcie.
Zbliża się u mnie czas na wymianę oleju.
Przy zakupie auta 4 lata temu (197 tys. km) jeździł na syntetyku Mobil, przy przebiegu ok. 216 tys. km przeszedłem z syntetyku na półsyntetyk Mobil Super S i tak aż to dnia dzisiejszego.
Obecnie przekręciłem licznik i mam już 302 tys. przebiegu. Zauważyłem, że są coraz większe wycieki spod korka oleju (wymieniony 2 lata temu), spod uszczelki pokrywy zaworów (wymieniana 2-3 razu do roku (ale ten typ tak ma) oraz spod miski olejowej (wymieniona 2 lata temu). Między wymianami półsyntetyku nigdy nie przekraczałem 10 tys.km., jak dolałem 3 setki na wymianę to było max.
Na tą chwilę wlałem już ok. litra i zastanawiam się, czy to aż takie duże wycieki oleju są na zewnątrz (nie widać aż tyle tego), czy trochę oleju silnik zaczyna wciągać? Nie kopci na biało, nie ma z nim problemów itp.
Nie wiem co robić: Uszczelnić porządnie silnik i dopiero wtedy stwierdzić, czy ubywa oleju, czy od razu wlać minerał?
Prośba o podpowiedź.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
prezesik25 napisał(a):Uszczelnić porządnie silnik i dopiero wtedy stwierdzić, czy ubywa oleju,
ja bym tak zrobił jak napisałeś.
Sam jeżdżę na takim samym oleju jak ty i mam nakręcone 254 i nawet nie mam zamiaru zmieniać na mineralkę - zraz sie ludzie odezwa ze jak ma ponad 200 tys to juz mineralny trzeba lac - gówno prawda w takie rzeczy nie wierz..
Uszczelnij silniczek wymien korek na nowy uszczelke pod misą i pod deklem zaworów i dopiero sprawdz...
Ps. dodam ze kumpel ma w pasku b3 nakręcone 280 i jeździ na 5w40w ....
Zmien dopiero jak zacznie ci pobierać olej a teraz to uszczelnij silniczek
-

Legionista - Members
dopóki nie będzie brał oleju to jeździj na tym co jeździsz, czyli półsyntetyk. Ja jeżdże cały czas na półsyntetyku Mobila, a obecnie mam już 306 tys.km. Ważne jest tylko, aby pilnować wymiany co 10 tys.km, wtedy silnik odwdzięczy się długą żywotnością.
A zapomniałem napisać - silnik uszczelniony, oleju nie bierze, więc cały czas jeżdżę na półsyntetyku.
A zapomniałem napisać - silnik uszczelniony, oleju nie bierze, więc cały czas jeżdżę na półsyntetyku.
-

prezesik - Members
• Strona 1 z 1