Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Jaki wlać olej?
Mam golfa 1.8 GL kombi 66 KW (90 koni), Przebieg 193000 muszę wymienić olej, ale nie wiem jaki (mineralny, syntetyczny czy półsyntetyczny) ?, jakie oznaczenie oleju (15W 40, 10W 40) ? i jakiej marki olej był by najlepszy?
- scun666
- Berbeć
moim zdaniem to półsetetyczny 10w40 a co do marki to Castrol albo Mobil 1
Mój VW GOLF 3
moj-golf/by-adek-19-t5645.html
moj-golf/by-adek-19-t5645.html-

Adek19 - Members
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
ja mam przebieg o 20tys wiekszy i u siebie mam 15w40 elf'a
Papier ścierny: kilka złotych, Golf mk3: kilka tysięcy złotych, ścierać z niego lakier
Bezcenne 
>>mk3 abd by Dam88 <<
Bezcenne 
>>mk3 abd by Dam88 <<
-

Dam88 - VIP
Re: Jaki wlać olej?
scun666 napisał(a):Mam golfa 1.8 GL kombi 66 KW (90 koni), Przebieg 193000 muszę wymienić olej, ale nie wiem jaki (mineralny, syntetyczny czy półsyntetyczny) ?, jakie oznaczenie oleju (15W 40, 10W 40) ? i jakiej marki olej był by najlepszy?
powtórze wypowiedz - Ja zatrzymałbym się na rodzaju wczesniej wlanego oleju ...
Jesli wczesniej był wlany mineral (np.15W/40) a teraz wlejesz półsyntetyk albo jeszcze gorzej syntetyk to już jest naprawdę dramat ...
Sprawdz jaki był wcześniej - nie kombinuj ... najprościej i najlepiej ... 15w/40 co do marki - sam wybierz ...
Ja od lat jeżdzę na mineralce 15W/40 LOTOS ... i wszystko gra ...
pzdr ...
- Biger
Biger ma tutaj rację. Przede wszystkim musisz wiedzieć jaki olej był lany wcześniej tzn syntetyk(osobiście nie sądze), półsyntetyk czy mineralny. Mysle że podane przez Was marki są naprawdę oki ale osobiście wierze że przy dużych przebiegach np powyżej 200000km najlepiej sprawdzać się bedzie Castrol Magnatec ze względu na swoje właściwości oraz lepszą od pozostałych przyczepnością do metali.Jedyny minus to jego cena oraz to że leje sie go w Polsce w bańki 4 litrowe a nie jak wszędzie w 5 litrowe. No ale w końcu żyjemy w Polsce.Tu wszystko jest inne niż wszędzie
Niestety
NiestetyJak jest sprawunia to walić na gadu
- Piotr Bąk
- Czytacz
Piotr Bąk napisał(a):Castrol Magnatec ze względu na swoje właściwości oraz lepszą od pozostałych przyczepnością do metali.Jedyny minus to jego cena oraz to że leje sie go w Polsce w bańki 4 litrowe a nie jak wszędzie w 5 litrowe
po wlaniu castrola silnik zaczął mi ciszej chodzić to fakt...
za 4 litry oleju trzeba zapłacic ponad stókę
-

arek ryba - Members
Te właściwości o których była mowa są szczególnie ważne przy rozruchu a w szczególności zimą bo wtedy silnik najbardziej dostaje po dupie. Myśle że watro dołożyć te 30 zł i zainwestować. Widziałem sporo ogłoszeń na allegro że ludzie sprowadzają oleje Castrola w 5 litrówkach za dużo mniejszą kasę niż te w Polsce nawet 4 litrówki. Na zdjęciach są plomby na otwarciu i kolesie mają sporo pozytywów no ale sam nie wiem czy mozna w cos takiego inwestować. Bo kupująć 4 litry do 1.8 to tam troszkę przy mało bo zawsze przez ten rok jazdy trzeba coś tam zawsze dolać więc 5 litrowe są idealne ale te barany w polskich rozlewniach doskonale to wiedzą i ciągną kase na czymś takim. Wybór należy do was 

Jak jest sprawunia to walić na gadu
- Piotr Bąk
- Czytacz
• Strona 1 z 1