Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Jeśli silnik jest w dobrym stanie i ten przebieg jest oryginalny to śmiało możesz lać półsyntetyk 10W40. A najlepiej wpisz sobie w wyszukiwarce np. "jaki olej" Na forum o olejach jest bardzo dużo informacji 

Mój mk3 1.8 ADZ http://www.golf3.pl/topics2/mk3-18-adz-vt8956.htm#66235 

-

kriss85 - Czytacz
Witam kolegów,
Do tej pory miałem zalany Mobil1 15W 40, jeszcze przez poprzedniego właściciela. Teraz chciałem zalać 10W 40. Czy będzie to miało jakiś wpływ na pracę silnika
Czy lepiej pozostać przy tej samej klasie?
Mój golf: silnik 1,4AEX, przebieg 170 000km.
Dzięki za wszelkie rady
Do tej pory miałem zalany Mobil1 15W 40, jeszcze przez poprzedniego właściciela. Teraz chciałem zalać 10W 40. Czy będzie to miało jakiś wpływ na pracę silnika
Czy lepiej pozostać przy tej samej klasie?
Mój golf: silnik 1,4AEX, przebieg 170 000km.
Dzięki za wszelkie rady
- kojotAR
- Czytacz
No to popierdzielisz silnik bo nie będzie szczelności i nie będzie trzymał ciśnienia.Nigdy nie zmienia sie oleju w tą stronę którą chcesz tylko odwrotnie ale decyzja należy do Ciebie.Pozdro
Jak jest sprawunia to walić na gadu
- Piotr Bąk
- Czytacz
A co się ma przebieg do oleju??? ja mam 200tyś przejechane a jeżdze na castrolu 10w40. wczesniej jexdziłem na mobilu 15w40, na castrolu silnik pracuje owiele ciszej.Reiven napisał(a):Przy tym przebiegu raczej nic mu się nie stanie ale 10W40 jest droższy.
-

arek ryba - Members
a to ma przebieg do oleju za w silniku następuje naturalne zużycie i odkłada się nagar (taki czarny dość twardy nalot) jak silnik ma duży przebieg spore zużycie, luzy i dość znaczną ilość nagaru który na oleju mineralny odkłada się znacznie bardziej niż na syntetycznym. To po wlaniu tak owego nagar zostanie wypłukany w znacznym stopniu co spowoduje podwyższone zużycie oleju klekotanie zaworów i inne cyrki z wyciekami włącznie.
VW Power
-

Reiven - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
a ja właśnie przeszłem z 15w40 na 10w40 z tego powodu klekotanie zaworów , a teraz mam cisze i spokój. czasem jak zapalam to lekko przyklekocze i tyle a na 15w40 mobil to była masakra.piszącReiven napisał(a): klekotanie zaworów
troche może źle się wyraziłem. ale jeżeli silnik jest kondycyjnie spoko to nie ma problemu z półsyntetykiem. przykład to mój golf z przebiegiem 200tyś kmarek ryba napisał(a):A co się ma przebieg do oleju???
-

arek ryba - Members
• Strona 1 z 1