Silnik 1.4 ABDModerator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
jaki klucz do srub głowicy ??
Witam . W najblizszym czasie czeka mnie wymiana uszczelki pod Głowicą , jaki tam jest klucz do odkrecenia srub glowicy
Silnik 1.4 ABD
Silnik 1.4 ABD- Mario5454
- Berbeć
Jest to śruba M11 o długości 98mm, kształt klucza musi być wielokątny. Musisz powiedziec w jakimś sklepie z kluczami że potrzebujesz klucz nasadowy pod łeb śruby M11. Ja niedawno zapłaciłem za taki klucz - no może nieco większy bo do diesla - około 30zł. No i wiadoma sprawa klucz dynamometryczny 

-

Kosmoaaz - Czytacz
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
No powiedzmy że odmiana torx`a
Bo to jest klucz dwunastokątny a zwykłe torx`y są bodaj sześciokątne.
Bez klucza dynamometrycznego czy da się dokręcić? Według mnie, noo i kilku mądrych książek o mechanice, się nie da. To znaczy... można próbować ale w jaki sposób chcesz równo dociągnąć 10 śrub które mają być dokręcone pewnym jednakowym momentem, powiedzmy 70Nm?
Bo to jest klucz dwunastokątny a zwykłe torx`y są bodaj sześciokątne.
Bez klucza dynamometrycznego czy da się dokręcić? Według mnie, noo i kilku mądrych książek o mechanice, się nie da. To znaczy... można próbować ale w jaki sposób chcesz równo dociągnąć 10 śrub które mają być dokręcone pewnym jednakowym momentem, powiedzmy 70Nm?
-

Kosmoaaz - Czytacz
Kosmoaaz, mało że niutony to jeszcze są stopnie i minuty w tym wypadku. Na wyczucie to ja bym nie radził urwiesz szpilke i będzie wtedy.
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Zrobisz jak uważasz
Ja robię zawsze kluczem dynamometrycznym i jeszcze nigdy nie było źle. Odkształcić głowicę to nie problem. Temat był o rodzaju klucza do śrub głowicy więc Ci napisałem jaki rodzaj klucza będzie potrzebny. Pozdrawiam
Ja robię zawsze kluczem dynamometrycznym i jeszcze nigdy nie było źle. Odkształcić głowicę to nie problem. Temat był o rodzaju klucza do śrub głowicy więc Ci napisałem jaki rodzaj klucza będzie potrzebny. Pozdrawiam-

Kosmoaaz - Czytacz
AdiK__, też mi się wydaje ze m 12 tylko ze, nie torx tylko spline
A co do klucza dynamometrycznego to jest potrzebny i najlepiej jest nim dokręcać, choć ja kiedyś w oplu dokręcałem normalną dużą grzechotką i bez planowania głowicy i jeździ do dziś u kumpla
A co do klucza dynamometrycznego to jest potrzebny i najlepiej jest nim dokręcać, choć ja kiedyś w oplu dokręcałem normalną dużą grzechotką i bez planowania głowicy i jeździ do dziś u kumpla

-

paxstor - Members