Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Jak wymontować rozrusznik
Jutro zabieram się za naprawy bo golfika trochę zaniedbałem, mam do wymiany między innymi bendix itp w rozruszniku. Zastanawiam się tylko jak go odkręcić bez kanału bo w moim typie rozrusznik jest z tyłu silnika i w dodatku tak niżej że ni tak ni siak się do tego zabrać. Czy są jakieś sprawdzone manewry do odkręcenia go bez odkręcania całego silnika?
-

Zaba2 - Czytacz
Kolego nie wiem jak w 1.4, ale w każdym innym silniku rozrusznik jest przykręcony śrubą, która trzyma silnik na łapie i zawsze konieczne jest pod lewarowanie silnika przed wyjęciem rozrusznika. (Nie wiem jak przy 1.4, bo nie miałem z takim styczności)
-

Rafit - Badacz tematu
Ja u siebie wymontowywałem bez zdejmowania obudowy wtrysku.W skrócie to wygląda tak że odłączając kable od niego musiałem włazić pod samochód bo był lepszy widok jak to tam wygląda,natomiast same odkręcenie rozrusznika odbywało się z góry.Rozrusznik trzyma się na 3 śrubach,2 krótkie i jedna dłuższa.
Jak już odkręcisz 3 śruby to będziesz jeszcze musiał poluzować śrubę tą na zdjęciu i cały ten ''wieszak'' odciągnąć do tyłu zebu rozrusznik łatwiej wyjąć
Ja swojego latem rozbierałem bo po odpaleniu miałem taki jakby zgrzyt przez moment,też myślałem że to bendix na szczęśćie przeczyściłem przesmarowałem gdzie trzeba i rozrusznik lata do dziś
Jak już odkręcisz 3 śruby to będziesz jeszcze musiał poluzować śrubę tą na zdjęciu i cały ten ''wieszak'' odciągnąć do tyłu zebu rozrusznik łatwiej wyjąć
Ja swojego latem rozbierałem bo po odpaleniu miałem taki jakby zgrzyt przez moment,też myślałem że to bendix na szczęśćie przeczyściłem przesmarowałem gdzie trzeba i rozrusznik lata do dziś
-

kermid - Badacz tematu
Ale ponaciągać mięsnie można - szczególnie nóg. Poza tym sprawa jest bardzo prosta 

żadna renia nie dogoni Volkswagena

- DOMINIKDOM
- Berbeć
sorki z odgrzebuje temat ale mam podobnie i chce go wyjac no i jest probleem bo mam taka lape jak na zdjeciu 2 od gory no i co z tym gdzies trzeba lewarkowac ? a jesl;i tak to w ktorym miejscu pod ta lapa jakos czy gdzies indziej?
Golf 3 1.4 (ABD - 1H1) zagazowany
-

endru - Czytacz
Trzeba ją odkręcić całkowicie od rozrusznika oraz odkręcić od poduszki, aby ją całkowicie odchylić lub wymontować, wtedy nie będzie problemu z wyjęciem rozrusznika. Oczywiście wcześniej lepiej zabezpieczyć jakimś lewarkiem dół skrzyni, aby silnik nie opadł.
-

prezesik - Members
no wie mo co chodzi ze trzeba po odkrecac i odchylic tylko chodzilo mi o to gdzie lewarek ustawic zeby jakiej lipy nie bylo pozniej
ok czyli pod skrzynie trzeba by
dzieki za szybka odp.
ok czyli pod skrzynie trzeba by
dzieki za szybka odp.Golf 3 1.4 (ABD - 1H1) zagazowany
-

endru - Czytacz
• Strona 1 z 1