Jak wyglada monowtrysk

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Jak wyglada monowtrysk

Postprzez Piekal » 20 sty 2013, o 13:53

Witam. Mam golfa 3 1.8 GT 90KM. Bede wymianial monowtrysk i nie wiem jaki kupic (ze szrotu). Da mi ktos jakas fotke jaki powinien byc ? Bo ten moj stary jest dziwny bo nie ma wejsc do przyśpieszacza zaplonu.
Piekal
Badacz tematu
 
Posty: 292
Dołączył(a): 22 sie 2012, o 12:32
Lokalizacja: Dzierzno

Jak wyglada monowtrysk

 

Postprzez pietrasiak2 » 20 sty 2013, o 14:07

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... Ag&dur=132
Taki masz . Jaki przyspieszacz zapłonu w monowtrysku?Pierwsze słyszę :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez Piekal » 20 sty 2013, o 14:19

No wezyki od przyspieszacza zaplonu powinny byc podlaczone do monowtrysku,jest tam z tylu monowtrysku taki rozdzielacz wezykow. Jeszcze mam 1 pytanie : gdy wymieniam monowtrysk to powinienem ustawiac zalpon,regulowac gaz i robic adaptacje kompem ?
Piekal
Badacz tematu
 
Posty: 292
Dołączył(a): 22 sie 2012, o 12:32
Lokalizacja: Dzierzno

Postprzez Imper » 20 sty 2013, o 19:52

jaki przyspieszacz zaplonu? to o czym mowisz tyczy sie tylko wersji z aparatem zaplonowym sterowanym za pomoca podcisnienia, a takowe wystepowaly tylko w golfie II i to jeszcze nie we wszystkich wersjach. Napewno wszystkie gaznikowce i poczatkowe wersje RP. U Ciebie powinien byc silnik ABS takze o zadnym przyspieszaniu zaplonu za pomoca podcisnienia nie moze byc mowy. Jezeli wymieniasz sam monowtrysk to nie musisz nic regulowac. Zaplon ruszasz tylko przy ewentulanym ruszaniu aparatu lub zmianie rozrzadu ( w przypadku przestawienia walka posredniego) adaptacji takze nie musisz przeprowadzac wszystko samo sie ulozy.

[ Dodano: 2013-01-20, 18:53 ]
aha wazne zeby byl od silnika 1.8 poniewaz z mniejszych pojemnosci maja mniejsze gardziele w przepustnicy
Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez Piekal » 20 sty 2013, o 21:19

Moj typ silnika to ADZ. Przy aparacie zaplonu jest takie cos do wezyka. Zamieszczam zdj http://www.sklep.centrum-ekomax.pl/p/pl ... 5205a.html
Piekal
Badacz tematu
 
Posty: 292
Dołączył(a): 22 sie 2012, o 12:32
Lokalizacja: Dzierzno

Postprzez Imper » 20 sty 2013, o 21:40

jestes pewien ze masz ADZta? Kod silnika znasz z bloku czy z wlepy? wrzuc moze fotke Twojego silnika.
Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez pietrasiak2 » 20 sty 2013, o 22:47

Może po prostu masz wsadzony aparat z MK2 .Pytanie tylko czy miałeś wężyk podpięty do siłownika przyśpieszacza? :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez Imper » 20 sty 2013, o 23:05

bez podcisnienia auto nie mialoby mocy w ogole przy wyzszych obrotach. Jezeli sam aparat jest z mk2 to napewno to nie bedzie dzialalo poprawnie
Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez pietrasiak2 » 20 sty 2013, o 23:19

jak nie miał wpiętego wężyka to poprostu to nie przyśpieszało i chodziło w/g ustawień zapłonu :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez Imper » 20 sty 2013, o 23:45

tak tyle ze silnik nie moze pracowac prawidlowo z tego powodu ze wraz ze wzrostem predkosci obrotowej musi tez sie zwiekszyc kat wyprzedzenia zaplonu w celu zapewnienia odpowiedniej sprawnosci silnika. Tym bardziej ze w mk3 z tego co pamietam (bosh mono motronic) uklad zasilania jest scisle powiazany z ukladem zaplonowym
Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez Piekal » 21 sty 2013, o 15:55

Witam,czy ten monowtrysk bedzie pasowal do mojego golfa ? http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=341305
Piekal
Badacz tematu
 
Posty: 292
Dołączył(a): 22 sie 2012, o 12:32
Lokalizacja: Dzierzno

Postprzez Pawełgolfgreen » 21 sty 2013, o 16:34

Dziwne, ja mam silnik ADZ i nie mam żadnych weżyków podciśnieniowych przy aparacie zapłonowym
Jestem bokiem prędkości
Pawełgolfgreen
Badacz tematu
 
Posty: 323
Dołączył(a): 28 lip 2011, o 19:39
Lokalizacja: Legionowo


- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 13 gości