Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Golf III 1.6 czyszczenie
Witam jestem od niedawna na forum i niewiem czy dobrze trafiłem chciał bym sie zapytac czy w silniuku 1.6 AEE Benzyna jest odma i gdzie ona sie znajduje ?
-

MateuszVW - Czytacz
Okej a niewiesz moze od czego zrobiło sie te masło na korku od wlewu oleju bo mi tu ktos mowi ze to woda w srodku jest i sie chciałem poradzic kogos kto ma troche wiecej doczynienia z VW bo ja mam go dopiero od miesiaca 

-

MateuszVW - Czytacz
fuqet1 napisał(a):Takie masło powstaje wtedy jak samochód jeździ na małych odcinkach.
Silnik wtedy się nie dogrzewa i wytrąca się takie cudo z oleju.
Wszystko ok, ale nie do końca wytrąca. Chodzi o to że metalowe części silnika pokrywają się szronem, gdy samochód jeździ tylko na krótkich odcinkach, to silnik nigdy się dobrze nie zagrzeje (nie mylić z temp. płynu chłodzącego i temp. oleju) i ten szron zamieniający się w parę wodną zamiast całkowicie odparować (potrzebuje czasu, a nie kilkukilometrowe dojazdy) osiada na najwyższych punktach silnika (korek wlewu, czasem na górze bagnetu), po ostudzeniu silnika ponownie się skrapla i miesza z drobinkami oleju tworząc takie cudo. Warto jeszcze zaznaczyć, że skoro takie coś się robi, to warto przeczyścić odmę, bo ta maź nie ma już właściwości oleju i przy mocnym mrozie może zamarznąć. A co się dzieje jak zamarznie odma wie chyba każdy....
Wystarczy przejechać kilkadziesiąt km raz na jakiś czas i problem z mazią znika
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
ja tak dzienie robie maksymalnie 30km i tez codziennie nie jezdzę jutro sie wezme za to i wyczyszcze to odme
-

MateuszVW - Czytacz
Dzieki za podpowiec jak rozbiore to zobacze w jakim stanie są te co siedza i sie zobaczy co z tym zrobic 

-

MateuszVW - Czytacz