Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
golf 3 97r 1.4 silnik aex stuki
Witam wszystkich mam taki problem z moja golfina 3 97r 1.4 silnik aex problem jest nastepujacy stuka mi cos pod kapa zaworowa wymienilem popychacze bo taka byla diagnoza ale stuki nadal sa dodam ze tylko nawolnych obratoach prosze wszystkich o pomoc bo juz nie wiem co jest......
- melon1991
- Berbeć
Jeżeli stukanie słychać na dole przy kołach pasowych to pewnie jest luźny łańcuch napędu pompy oleju. U mnie był luźny - pukał o aluminiową obudowę ( tak jak kiedyś było z łańcuchami rozrządu we fiacie 126p - jak stukał to czas na wymianę, bo jest już rozciągnięty ), wstarczy lekko poluzować dwie śruby pompy i napiąć łańcuch. Mam zdjęcia w swojej galerii w podpisie wraz z opisem.
-

prezesik - Members
melon1991 napisał(a):hmm dzwiek dochodzi z pod kapy zaworowej ale rozbiore po niedzieli i sprobuje naciagnac lancuch jezeli to pomoze to jestes kolego boski i wielki szacun do Ciebie pozdrawiam
Bardzo ciezko jest zdiagnozować w której czesci stuka w silniku, ponieważ dzwiek jest przenoszony po calym silniku... Tobie moze wydawać sie ze są to popychacze a będą to panewki
Powiedz mi czy przy wymianie popychaczy, mechanik itp sprawdzil czy nie ma luzu w gnieździe ? oraz czy sprawdził krzywki na wałku ?
-

K@mil - POMOCNIK

ja jestem mechanikiem i nie moge dojsc do tego luzow nie ma a dzwiek dochodzi od strony rozrzadu panewki na 100 dobre wiem jaki maja dzwiek a co do walka to jest dobry zadna krzywka nie jest utarta
[ Dodano: 2012-07-06, 15:33 ]
popychacze nowe wczoraj zakupione i juz brak mi pomyslow:/
- melon1991
- Berbeć
melon1991 napisał(a):ja jestem mechanikiem i nie moge dojsc do tego luzow nie ma a dzwiek dochodzi od strony rozrzadu panewki na 100 dobre wiem jaki maja dzwiek a co do walka to jest dobry zadna krzywka nie jest utarta![]()
Ci powiem z wlasnego doświadczenia przy silniku AEA..(czyli taka sama budowa)... wymieniłem sobie 8 szklanek(popychaczy), po zlozeniu wszystkiego do kupy mowie co jest przeciez sa nowe a jest gorzej niz na staraych (na starych nie stukało mocno, prawie nie bylo słychać)...
Olałem te stukanie, zrobiłem z 1tys wymieniłem akurat olej bo był termin i powiem Ci ze do dnia dzisiejszego (zrobilem juz ok 20tys od wymiany) nic nie stuka nic nie puka
czyli sie ułożyło hahah
Wszyscy mechanicy mowili ze popychacze po 5 km powinny przestac stukac itp mówili ze pewnie źle złożyłem wszystko itp juz chcieli rozbierac i kase zarobić ale widać jednak Golfik musiał sie przejechac troszke i jest cacy
Druga sprawa jest to ze do silnika AEA sa dwa rodzaje popychaczy (mysle ze do AEX moze byc podobnie)
Różnia sie z tego co pamietam wysokościa w środku (sa niższe i wyższe)-

K@mil - POMOCNIK

podpinam sie pod temat koledzy-otoz ja ostatnio w 1,4 ABD wymienilem popychacze i wlasnie zatsanawiam sie co jest nie tak bo tluka sie jeszcze bardziej niz te stare,a moze wlasnie to jest wina oleju...zalany jest castrolem gtx 15w-40,czyli gestym,a jakby go tak zalac 10w-40???myslicie ze pomogloby cos????
-

lookasgolf33 - Gaduła
• Strona 1 z 1