da rade do bloku ABU wrzucic głowice z AEE??? kolektory by zostaly od ABU i pewnie jak by dalo rade to pokrywa zaworów. czy to wogole wykonalne? jesli tak to czy sa jakies haczyki (np co z paskiem rozrzadu i ustawieniem)?
z gory dzieki za podpowiedzi.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
- fgrubass
- Czytacz
- Silnik: 1600 ABU
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
1) od razu piszę ci o tym, że kolektory ABU nie podejdą do głowicy AEE - AEE to wielopunktowy wtrysk, a ABU jednopunkt.
2) pokrywa zaworów od ABU też nie będzie pasować do głowicy AEE - AEE ma aluminiową pokrywę zupełnie inaczej wyprofilowaną.
3) poszukaj głowicy od ABU i będziesz miał z głowy, lu zregeneruj swoją
Ja przy 315 tys.km zmieniłem głowicę i założyłem od silnika z przebiegiem 110 tys. - całkiem inna cichsza praca, tylko mój błąd, bo jak miałem głowicę na stole to nie zmieniłem uszczelniaczy trzonków zaworowych i teraz głowica mi chla 0,7 litra oleju na 1000 km - w tej nowej głowicy cą twarde i sparciałe uszczelniacze trzonków zaworów.
2) pokrywa zaworów od ABU też nie będzie pasować do głowicy AEE - AEE ma aluminiową pokrywę zupełnie inaczej wyprofilowaną.
3) poszukaj głowicy od ABU i będziesz miał z głowy, lu zregeneruj swoją
Ja przy 315 tys.km zmieniłem głowicę i założyłem od silnika z przebiegiem 110 tys. - całkiem inna cichsza praca, tylko mój błąd, bo jak miałem głowicę na stole to nie zmieniłem uszczelniaczy trzonków zaworowych i teraz głowica mi chla 0,7 litra oleju na 1000 km - w tej nowej głowicy cą twarde i sparciałe uszczelniacze trzonków zaworów.
-

prezesik - Members
dzieki za odp. widze ze czeka mnie szukanie nowego silnika albo remont tego. narazie z kasa bardzo krucho i mam nadzieje ze do nowego roku nie rozkaraczy sie.
dzieki i pzdr
[ Dodano: 2010-12-08, 22:03 ]
a przy okazji to moze ktos sprzedaje silnik "igłę" 1.6 ABU do golfa 3 , moze byc ze skrzynia ale 100% sprawna czyli nie cieknaca nie wyjaca nie haczaca z niewyskakujacymi biegami?
dzieki i pzdr
[ Dodano: 2010-12-08, 22:03 ]
a przy okazji to moze ktos sprzedaje silnik "igłę" 1.6 ABU do golfa 3 , moze byc ze skrzynia ale 100% sprawna czyli nie cieknaca nie wyjaca nie haczaca z niewyskakujacymi biegami?
- fgrubass
- Czytacz
a co z tą Twoją głowicą nie tak że chcesz wymieniać, pęknięta czy jak?
może wystarczy jej regenerację zrobić bo przecież jak kupisz inną to i tak pasuje ją planować, zmienić uszczelniacze i dotrzeć zawory - przynajmniej ja bym tak zrobił
może wystarczy jej regenerację zrobić bo przecież jak kupisz inną to i tak pasuje ją planować, zmienić uszczelniacze i dotrzeć zawory - przynajmniej ja bym tak zrobił
-

mani51 - Members
mani51 napisał(a):planować, zmienić uszczelniacze i dotrzeć zawory
tez bym tak zrobil a pytam sie o ta zamiane glowic bo remont mojej obawiam sie ze bedzie drozszy. po zmierzeniu cisnienia na poszczegolnych cylindrach wychodzi 10 6,5 6 6. oleju spala mi znikome ilosci. nie wiem czy dobrze kombinuje ale taki spadek cisnienia to dosc powazna sprawa. swojej glowicy jeszcze nie zrzucalem wiec nie wiem jak wyglada sprawa z dolem.
auto ogolnie jest bardzo slabe. zaplon ustawiony, rozrzad nowy (przed wymiana jezdzil tak samo), nowe elementy zaplonu (palec i kopulka bosch, przewody beru, swiece NGK), diagnostyka komputerowa nic nie wykazala. myslalem tez nad "nowym" calym silnikiem ... moj budzet i tak zostal mocno nadszarpniety niedawno przez padnieta skrzynie biegow i jej wymiane.
pzdrawiam
- fgrubass
- Czytacz
Wiesz z takim ciśnieniem to stan silnika jest agonalny... i obawiam się, że głowica tu niewiele pomoże. Musisz poderwać czapę i zobaczyć co się tam wyprawia. Obstawiam, że pierścionki powiedziały papa... co najmniej "ruski remont" (czapa, pierścienie i uszczelki)
no albo nie wiem - w ogóle nie masz uszczelki

no albo nie wiem - w ogóle nie masz uszczelki

Piłem w Spale. Spałem w Pile.
- Furiosus
- Berbeć
to nie znaczy, że już pierścienie są do wymiany. Jakby były pierścienie do wymiany to na wszystkich cylindrach byłby spadek ciśnienia.fgrubass napisał(a):po zmierzeniu cisnienia na poszczegolnych cylindrach wychodzi 10 6,5 6 6. oleju spala mi znikome ilosci.
U mnie na starej głowicy było 6-10-10-7 - okazała się głowica, która nie trzymała szczelności na zaworach (przebieg 315 tys.km). Kupiłem głowicę z przebiegiem 110 tys.km, założyłem i teraz silnik pracuje równiutko, ciśnienie 4 x 10.
Koszt głowicy 250 zł, wymiana samodzielna.
-

prezesik - Members
jaka by głowica nie była (chyba że całkiem nowa) to ja przed założeniem zrobiłbym remont dla pewności więc jak tylko stara nie jest popękana to na stół i zmienić uszczelnienia, prowadnice, doszlifować zawory (to ona najczęściej odpowiadają za spadek kompresji) a już obowiązkowo planowanie więc po co dawać kasą za głowicę z niewiadomym przebiegiem (chyba że 100% jesteśmy jej pewni).
A jak już ktoś mierzy ciśnienie na garach to jaki problem zrobić próbę olejową która jednoznacznie daje odpowiedź na pytanie w jakim stanie są pierścienie.
[ Dodano: 2010-12-18, 08:40 ]
tak masz rację tylko że z takimi tekstami to stan Twojej wiedzy na temat silników jest minimalny
widzę że kolejny jasnowidz na forum nam sie objawił
A jak już ktoś mierzy ciśnienie na garach to jaki problem zrobić próbę olejową która jednoznacznie daje odpowiedź na pytanie w jakim stanie są pierścienie.
[ Dodano: 2010-12-18, 08:40 ]
Furiosus napisał(a):Wiesz z takim ciśnieniem to stan silnika jest agonalny
tak masz rację tylko że z takimi tekstami to stan Twojej wiedzy na temat silników jest minimalny
widzę że kolejny jasnowidz na forum nam sie objawił

-

mani51 - Members
mani51 napisał(a):chyba że 100% jesteśmy jej pewni
no wlasnie tej glowicy jestem pewny bo wiem jak na niej auto chodzilo. tylko czy bedzie pasowac? bo tego nadal nie wiem (chyba ze prezesik25 ma racje - moglby ktos potwierdzic?) a docieranie gniazd i wymiana uszczelniaczy to i tak bedzie z jaka glowica bym nie kombinowal
prezesik25 a po wymianie glowicy to co bylo z ta stara ze az taki spadek cisnienia? luzy na trzonkach, szklanki, czy moze gniazda wypalone czy duzo nagaru i sie nie domykaly? co bylo?
na poczatku stycznia podjade na probe olejowa jak pisal mani51 to sie moze duzo wyjasni.
ale wolalbym zeby to byla sama glowica
choc przy takim spadku cisnienia to pewnie czeka mnie wymiana prowadnic, moze jakichs zaworow i oby nie szklanek (o walku rozrzadu nie wspomne) bo cos mi cyka silnik przy roznej temp. a juz wogole to boje sie wymiany panewek czy innych rzeczy na korbach
pozdrawiam
- fgrubass
- Czytacz
• Strona 1 z 1