Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Falujące obroty na zimnym silniku.
Witam mam problem z golfem 3 silnik benzynowy 1.6 abu. Podczas odpalania auta na zimnym silniku falują obroty z 1000 do np. 600 obrotów i podczas ruszania zaczyna szarpać. Po dwóch, trzech minutach obroty wracają do normy. Chcę nadmienić, że wymieniłem silniczek krokowy, kopułkę, palec, świece i przewody od świec. Był podłączony pod komputer i nie pokazało żadnego błędu. Byłem u paru mechaników i niestety nie mogą sobie poradzić z tym problemem. Może ktoś zna dobrego mechanika od Golfa 3 z Wrocławia ?
- dekarz100
- Berbeć
Kolego przed uruchomieniem zimnego silnika zdejmij wtyczkę z czujnika temperatury płynu, znajduje się pod aparatem zapłonowym w króćcu skąd wychodzą węże na wodę.
Jeżeli odpali od kopa bez żadnych falowań itp. to masz ten czujnik do wymiany. On odpowiada za dawkowanie paliwa w zależności od temp. płynu.
Daj znać jaka reakcja silnika na ten manewr.
Jeżeli odpali od kopa bez żadnych falowań itp. to masz ten czujnik do wymiany. On odpowiada za dawkowanie paliwa w zależności od temp. płynu.
Daj znać jaka reakcja silnika na ten manewr.
-

prezesik - Members
Odpaliłem tak jak mi poradziłeś na zimnym silniku i faktycznie obroty stały na 900 i faktycznie nie falowały. Spróbuje kupić ten czujnik. Po zamontowaniu dam znać jak się zachowuje. Na razie dzięki za odpowiedź.
[ Dodano: 2011-07-01, 21:47 ]
Wymieniłem dzisiaj czujnik temperatury płynu na nowy. Niestety ale problem nie zniknął, dalej na zimnym silniku mam problem z obrotami. Obrotomierz czasami zachowuje się dziwnie ( zawiesza się). Co może być tego przyczyną ?
[ Dodano: 2011-07-01, 21:47 ]
Wymieniłem dzisiaj czujnik temperatury płynu na nowy. Niestety ale problem nie zniknął, dalej na zimnym silniku mam problem z obrotami. Obrotomierz czasami zachowuje się dziwnie ( zawiesza się). Co może być tego przyczyną ?
- dekarz100
- Berbeć
Może wyczyszczenie przepustnicy pomoże? Ja chciałem wyczyścić w moim 1.4 ABD ale przeczytałem taki tekst ..." silnik 1.4 abd , z wtryskiem jenopunktowym podczas jazdy przepustnica jest myta automatycznie benzyną która jest podawana z wtrysku" potwierdzi to ktoś? 

Mój samochód: moj-golf/moj-golfik-1-4-t2418.html
-

sebik85 - Badacz tematu
potwierdzamsebik85 napisał(a):Ja chciałem wyczyścić w moim 1.4 ABD ale przeczytałem taki tekst ..." silnik 1.4 abd , z wtryskiem jenopunktowym podczas jazdy przepustnica jest myta automatycznie benzyną która jest podawana z wtrysku" potwierdzi to ktoś?
-

prezesik - Members
ja też to potwierdzę bo chyba to pisałem... tak jest ze wszystkimi silnikami z jednopunktowym wtryskiem benzyny. Sprawdź sobie jeszcze przewody podciśnienia przy przepustnicy i podstawę wtrysku, ważne żeby dolot był szczelny bez lewego powietrza za przepustnicą.
Czy po rozgrzaniu objawy ustępują?
Gdyby linka gazu była za mocno naciągnięta to by miał kosmiczne wolne obroty ;d i nie schodziłby do tych 900obr/min ( na bieg jałowy ) ale warto sprawdzić...
Czy po rozgrzaniu objawy ustępują?
Gdyby linka gazu była za mocno naciągnięta to by miał kosmiczne wolne obroty ;d i nie schodziłby do tych 900obr/min ( na bieg jałowy ) ale warto sprawdzić...
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera![cwaniak ;]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera
![cwaniak ;]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
- KristoF
- Members
Problem rozwiązany :)
Dziękuje kolego Prezesik25. Zrobiłem tak jak mówiłeś, a więc odłączyłem klamę akumulatora na jakiś czas i po ponownym podłączeniu i odpaleniu samochodu wszystko wróciło do normy.
- dekarz100
- Berbeć
• Strona 1 z 1