Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Ekonomiczne obroty
Ja i pare moich kolegów posiadających golfy zastanawia się jakie są ekonomiczne obroty w silniku 1,6. Czy jeździć poniżej 2000 obrotów ? Zdania są podzielone. Przy jakiej stałej prędkości obrotowej nasze silniczki są najbardziej ekonomiczne ? Jakieś wykresy ?
- pablo294
- Czytacz
Re: Ekonomiczne obroty
pablo294 napisał(a):Ja i pare moich kolegów posiadających golfy zastanawia się jakie są ekonomiczne obroty w silniku 1,6. Czy jeździć poniżej 2000 obrotów ? Zdania są podzielone. Przy jakiej stałej prędkości obrotowej nasze silniczki są najbardziej ekonomiczne ? Jakieś wykresy ?
Poniżej 2000 obr. to ty chyba na 4 biegu bedziesz jeździl..O ekonomicznej jeździe mówi zasada eco drivingu..Czyli tak: jazda do 90km/h lub maxymalnie 2500 obrotów..Reszta do poczytania w google

- BuliQ
- Czytacz
Dla 1.6 ABU na trasie jak trzymasz 3 000 obrotów to jest spalanie około 8 litrów LPG, a prędkość w granicach 120 km/h.
Dla mnie jest to ekonomiczna jazda.
Oczywiście przy jeździe ok. 100 km/h (obroty 2 500) możesz zejść nawet do 7 litrów LPG, ale to już nie na drogach szybkiego ruchu.
Poza tym na ekonomiczną jazdę składa się więcej czynników: przede wszystkim styl jazdy (przyspieszanie), ciśnienie w oponach i ich szerokość, itd.
Dla mnie jest to ekonomiczna jazda.
Oczywiście przy jeździe ok. 100 km/h (obroty 2 500) możesz zejść nawet do 7 litrów LPG, ale to już nie na drogach szybkiego ruchu.
Poza tym na ekonomiczną jazdę składa się więcej czynników: przede wszystkim styl jazdy (przyspieszanie), ciśnienie w oponach i ich szerokość, itd.
-

Schnaider - Czytacz
Z tego co mi wiadomo to silniki mają największą sprawność (czyli stosunek mocy włożonej do oddanej) przy momencie maksymalnym.. czyli ja bym szukał charakterystyki momentu w funkcji obrotów dla danego silnika i starał się odczytać wartość obrotów przy której silnik uzyskuje już moment zbliżony do maksymalnego. W dieslach moment maksymalny występuje bardzo nisko i jest w miarę stały w szerokim zakresie obrotów... stąd może pochodzić oszczędność klekocików 

Mój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
pablo294, wg mnie unikać obrotów poniżej 2000, przyśpieszać ostro do żądanej prędkości a potem jechać na najwyższym możliwym biegu z taką prędkością jak jest dla danych warunków odpowiednie minimalnie wciskając gaz na tyle żeby tą prędkość utrzymać. Golf ma już na tyle dobry silnik że moment jest mniej więcej stały w użytkowym zakresie obrotów i niema sensu więcej się nad tym zastanawiać bo auto ma tobie służyć a nie ty jemu. Osobiście zmieniam biegi po skandynawsku czyli I, III, V a już czwórki bardzo mało używam , tyle że mam dwulitórwkę
- pablomed
- Members
Re: Ekonomiczne obroty
najlepiej sprawdzic w jakich obrotach samochod ma najwieksza moc i to podzielic na pol i dodawac mocno gaz az do rozpedzenia samochodu później trzeba sie starac utrzymywac stała predkosc najlepiej 90 km/h bo przy takiej predkosci samochód najmniej pali i jak widzisz z daleka ze ktoś stoi to hamuj silnikiem zmniejszajac biegi i samochód bedzie mniej palilpablo294 napisał(a):Ja i pare moich kolegów posiadających golfy zastanawia się jakie są ekonomiczne obroty w silniku 1,6. Czy jeździć poniżej 2000 obrotów ? Zdania są podzielone. Przy jakiej stałej prędkości obrotowej nasze silniczki są najbardziej ekonomiczne ? Jakieś wykresy ?
nie wolno zmieniac biegów co 2000 w benzyniakach samochód dosyc ze wiecej pali bo dluzej sie rozpedza to pracuje pod duzym obciazeniem no chyba ze ma sie turbo działajace w pelnym zakresie obrotów.- PabloSBT
- Members
Tak koledzy, znam zasady eko drivingu i je stosuje, tylko że zawsze zastanawiało mnie z jaką predkościa obrotowa stale jeździć. Czyli po miescie najlepiej 4 2200 obrotów i okolo 65 na godznie, wtedy bedzie najmniej palil, dobrze rozumiem ? Najlepszy byłby wykres, ktoś gdzieś na tym forum powiedział, że taki istnieje. Dzięki wszystkim !
- pablo294
- Czytacz
• Strona 1 z 1