A więc chodzi o sytuacje taką. Po przejechaniu minimum kilkunastu kilometrów, tak żeby silnik się dobrze nagrzał.
Gdy stanę i otworzę korek do wlewu oleju to wydobywa się z tamtąd dym.
Od czego? Śmierdzi spalonym olejem.
Wszystie uszczelki zimeringi itp itd wymieniane były rok temu, olej też stary nie jest.
Więc w czym tkwi problem.
Przejechałem się dla sprawdzenia kilkoma innymi samochodami i tam nie ma takiego objawu.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
na oleju zrobilem jakies niecale 10tys km
wycieków żadnych nie mam. Uszczelke głowicy, dekla, uszczelki przy kolektorach, uszczelniacze zaworowe. Wszystko wymieniałem właśnie 10tys km temu.
ilość oleju jest w normie. od zmiany nic nie dolewałem i cały czas jest na tym samym poziomie.
wycieków żadnych nie mam. Uszczelke głowicy, dekla, uszczelki przy kolektorach, uszczelniacze zaworowe. Wszystko wymieniałem właśnie 10tys km temu.
ilość oleju jest w normie. od zmiany nic nie dolewałem i cały czas jest na tym samym poziomie.
- yelonec
- Czytacz
grugru0, kompresja jest idealnie taka sama na każdym cylindrze 1,2MPa
mani51, Wąż od odmy? Czyli?
Swoją drogą silnik już swoje przeszedł, ponad 360tys km przebiegu. Samochód firmowy więc oszczędzany nie był
Myśle że zmienie olej i zobacze co się będzie działo, bo tak sobie myśle że na tej zmianie oleju miałem przygody z rozregulowanym zapłonem.
mani51, Wąż od odmy? Czyli?
Swoją drogą silnik już swoje przeszedł, ponad 360tys km przebiegu. Samochód firmowy więc oszczędzany nie był
Myśle że zmienie olej i zobacze co się będzie działo, bo tak sobie myśle że na tej zmianie oleju miałem przygody z rozregulowanym zapłonem.
- yelonec
- Czytacz
yelonec napisał(a):Swoją drogą silnik już swoje przeszedł, ponad 360tys km przebiegu. Samochód firmowy więc oszczędzany nie był

z takim przebiegiem to raczej bym siE nie łudził że to wąż ale sprawdzić można a jest to ten zaznaczony na zielono...w 1,8 raczej nie było problemu z odmą ale cztyłem na forum, że komuś się zatkał....a tak swoją drogą to u mnie też trochę widać dymek po otwarciu korka wlewu ale mam na to sprawdzony sposób - nie odkręcam korka
po co się tym przejmować jak silnik dobrze chodzi i nawet na nowyh są przedmuchy i po to jest odma żeby to z silnika wyciągać...więc jak masz taką komprechę to tankuj i śmigaj a olej po 10 000 to już spokojnie można zmienić, nie będzie za wcześnie jeśli to mineralny [ Dodano: 2008-08-30, 06:20 ]
yelonec napisał(a):bo tak sobie myśle że na tej zmianie oleju miałem przygody z rozregulowanym zapłonem.
a tego to już zupełnie nie rozumim

-

mani51 - Members
jak z silnikiem sie nic nie dzieje nie dobrego to śmigaj bo jak zaczniesz robi motor to sie w koszta wpakujesz .. ja w poprzednim aucie miałem podobny przebieg i niestety ale zaczynały już pierścienie puszczać .... tyle że jeszcze spokojnie 150 tys by przejechał
-

grugru0 - Berbeć
ja się zastanawiam i pytam co to moze być bo fura idzie na sprzedaż, a potencjalny klient może się zapytać dlaczego tak jest.
Silnik działa super, aż jestem pełen podziwu dla takiego staruszka:)
Więc oleje sprawe i sprzedam go w takim stanie bo widze ze nie ma sensu kombinowac, zobacze tylko tą odme.
Chodzi o to że jak go składłem to niestety ale ślepota boli i źle o dwa ząbki ustawiłem rozrząd i samochód odpalił, przejechłem nim jakieś 200km i dopiero wszystko poustawiałem jak należy. I przez ten czas miał strzały w kolektory i różne inne dziwne jazdy, więc olej też napewno jest bardziej przepalony.
Silnik działa super, aż jestem pełen podziwu dla takiego staruszka:)
Więc oleje sprawe i sprzedam go w takim stanie bo widze ze nie ma sensu kombinowac, zobacze tylko tą odme.
mani51 napisał(a):yelonec napisał/a:
bo tak sobie myśle że na tej zmianie oleju miałem przygody z rozregulowanym zapłonem.
a tego to już zupełnie nie rozumim
Chodzi o to że jak go składłem to niestety ale ślepota boli i źle o dwa ząbki ustawiłem rozrząd i samochód odpalił, przejechłem nim jakieś 200km i dopiero wszystko poustawiałem jak należy. I przez ten czas miał strzały w kolektory i różne inne dziwne jazdy, więc olej też napewno jest bardziej przepalony.
- yelonec
- Czytacz
a daj se spokój
z tym to norma weź zajrzyj do poloneza skody malucha tam z korka to normalnie była druga rura wydechowa
zostaw i koniec
a jak się klient będzie pytał to powiedz ze ten model tak ma
jak aut śmiga to niech dalej śmiga po co szukać mu choroby i pchac go na geriatryk jak on ma w sobie Jeszce checi zeby przewiwsc nie jedna laske
z tym to norma weź zajrzyj do poloneza skody malucha tam z korka to normalnie była druga rura wydechowa
zostaw i koniec
a jak się klient będzie pytał to powiedz ze ten model tak ma
jak aut śmiga to niech dalej śmiga po co szukać mu choroby i pchac go na geriatryk jak on ma w sobie Jeszce checi zeby przewiwsc nie jedna laske

Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
• Strona 1 z 1