Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Dylemat tuningu silnika 1.4
Witam wszystkich miłośników Golfa III. Od Kilku dni jestem posiadaczem golfa 1.4 kupionego po okazyjnej cenie. Auto jest w dobrym stanie, bez większych problemów technicznych z silnikiem 1.4 o rzekomym przebiegu 120000 km z 1995 roku. Jedyne co przeszkadza mi w tym aucie to zdecydowanie brak mocy. Na poprawę tego stanu nasuwają mi się tylko dwie opcje. Pierwszą jest możliwie jak największe podkręcenie aktualnego silnika, druga to zakup jakiegoś większego. Która opcja jest lepsza, bardziej efektowna i ew. tańsza. Zaznaczam, że nawet w wypadku drugiej opcji raczej na fabrycznych ustawieniach się nie skończy. Pomóżcie jeśli możecie.
- Speedmaniak 88
- Berbeć
tansza lepsza efektowaniejsza to zmiana silnika bo w 1.4 malo co da sie zrobic a jak juz sie robic to kosztami ktore o duzo przekraczaja wymiane silnika
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
-

Cysiu_NS - Gaduła
1.4 to raczej nie rozwojowy silnik, najtańszy tunning zwiększający moc to zmiana na 1.6 ABU (sam silnik jest takiego samego wyglądu co 1.4, jedynie ma większe cylindry), skrzynia pozostaje ta sama. Przy zmianie silnika na 1.6 kop też kompa, bo niestety nie jest taki sam.
Swap na 1.8 lub 2.0 jest raczej nie opłacalny, lepiej zmienić golfa na tego z mocniejszym silnikiem.
ps. w chip-tunningi nie wierzę, tym bardziej w 1.4... aby mieć 75 KM w 1.4 chyba trzeba byłoby wlać paliwo rakietowe...
Swap na 1.8 lub 2.0 jest raczej nie opłacalny, lepiej zmienić golfa na tego z mocniejszym silnikiem.
ps. w chip-tunningi nie wierzę, tym bardziej w 1.4... aby mieć 75 KM w 1.4 chyba trzeba byłoby wlać paliwo rakietowe...

-

prezesik - Members
prezesso napisał(a):1.4 to raczej nie rozwojowy silnik, najtańszy tunning zwiększający moc to zmiana na 1.6 ABU (sam silnik jest takiego samego wyglądu co 1.4, jedynie ma większe cylindry), skrzynia pozostaje ta sama. Przy zmianie silnika na 1.6 kop też kompa, bo niestety nie jest taki sam.
niedowiarek z ciebie
na rakietowym nie odpaliłby nawet- Allwall
Papier ścierny: kilka złotych, Golf mk3: kilka tysięcy złotych, ścierać z niego lakier
Bezcenne 
>>mk3 abd by Dam88 <<
Bezcenne 
>>mk3 abd by Dam88 <<
-

Dam88 - VIP
strumienica da jakieś 5 KM , u mnie dała spore "uczucie ciągu" a mam 270000 nakulane.Co do tego chipa za 200 pln to zaczynam nad tym mysleć.
Może silnik nierozwojowy ale jaki solidny prze to ze nie jest tak wysilony jak te nowe z VW TSI ciekawe ile to przejedzie bez remontu
Jednak mysle ze włożenie chipa doprowadzi do szybkiego zużycia silnika.
Sam myslałem na zmianą całego młyna na 1.6 AFT 101 KM powinno wystarczyć tak mysle.
Pozdr.
Może silnik nierozwojowy ale jaki solidny prze to ze nie jest tak wysilony jak te nowe z VW TSI ciekawe ile to przejedzie bez remontu
Jednak mysle ze włożenie chipa doprowadzi do szybkiego zużycia silnika.
Sam myslałem na zmianą całego młyna na 1.6 AFT 101 KM powinno wystarczyć tak mysle.
Pozdr.
- KristoF
- Members
ja 260 000krissmysticblau napisał(a):a mam 270000 nakulane
przyznam rację i dodam, że parzo prosty w naprawach i obsłudzekrissmysticblau napisał(a):ale jaki solidny
muszę nad tym pomyśleć... a nie masz czasem głośniej w aucie jak wywaliłeś kata i wstawiłeś strumienicę?krissmysticblau napisał(a):strumienica da jakieś 5 KM
A jak wychodzi autko na analizatorze spalin?
Ile wzrosło spalanie?
-

prezesik - Members
spalanie zmalało o jakieś 0,5l\100km , na analizatorze nie było sprawdzane, a przy wysokich obrotach słychać ciekawe zjawisko akustyczne
.
Co do tego spalania to sam nie jeżdzę ostro więc mieszcze sie w 7l/100km jazdy w większości po mieście i dużo na ssaniu więc nie ma tragedii.Auto ogólnie żwawsze sie zrobiło.
.
Co do tego spalania to sam nie jeżdzę ostro więc mieszcze sie w 7l/100km jazdy w większości po mieście i dużo na ssaniu więc nie ma tragedii.Auto ogólnie żwawsze sie zrobiło.

- KristoF
- Members
Zainstalowałem strumienicę i tłumik sportowy i faktycznie auto jakby trochę żywsze. Lepiej wkręca się na obroty a i akustyka niczego sobie. Co do spalanie to przy wkręcaniu na wysokie obroty na biegach, w mieście, spalanie wyszło 9.20 litra na 100.
- Speedmaniak 88
- Berbeć