Witam serdecznie na forum.
Problem w moim aucie jest ze spalaniem, w miescie pali 11-11,5 l/100 (co ciekawe niezaleznie od stylu jazdy), natomiast na trasie 7,5-8l (90 km/h). Silnik 1,4 60km.
Samochod byl u 3 mechanikowe podlaczany pod komputer, wymieniane swiece, kable wys.napiecia, filtry i ciagle bez zmian. Nikt mi nie potrafi pomoc co to jest.
Bardzo prosze o podpowiedz co to kmoze byc, oraz za namiary na jakiegos dobrego specjaliste w Warszawie i okolicach.
Pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
a filtr paliwa?? wymieniales??
Kolego ale w trasie Ci bardzo dobre pali a w miescie tez nie jest zle, jest zima poczekaj do wiosny (pamietaj ze jezdzisz na swiatelkach to zuzycie tez leci)
Ten silniczek co ty masz bedzie mial zawsze apetyt na zupe, bo zeby jechal trzeba go cisnac czyli zuzycie paliwa rosnie
Kolego ale w trasie Ci bardzo dobre pali a w miescie tez nie jest zle, jest zima poczekaj do wiosny (pamietaj ze jezdzisz na swiatelkach to zuzycie tez leci)
Ten silniczek co ty masz bedzie mial zawsze apetyt na zupe, bo zeby jechal trzeba go cisnac czyli zuzycie paliwa rosnie

-

K@mil - POMOCNIK

krzysiex1234, pamiętaj o tym że golfy mają automatyczne ssanie i będzie Ci pobierał więcej paliwa na zimnym silniku. A termostat sprawdzałeś ? Kiedyś ktoś pisał że to przez to też może być....
-

Aro - VIP
- Rocznik: 2000
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Filtra paliwa nie wymienialem, myslalem ze nie ma wplywu na spalanie.
Co do tej zimy to kazdyt widzi jaka jest, ostatnio jezdzilem jak starzec, zero stania w korka prawie, tylko tyle co swiatla. Pogoda przez ostatni tydzien 3-8 C a mi spalil 11,6. Kolega ma identycznego golfa i w tych samych warunkach pali mu ok. 8,5-9 max. Ktos mi mowil ze moze katalizator, ktos inny ze sprawdzic przeplywomierz, potrzebuje jakiegos dobrego fachowca ktory rzetelnie to sprawdzi i nie naciagnie.
Co do tej zimy to kazdyt widzi jaka jest, ostatnio jezdzilem jak starzec, zero stania w korka prawie, tylko tyle co swiatla. Pogoda przez ostatni tydzien 3-8 C a mi spalil 11,6. Kolega ma identycznego golfa i w tych samych warunkach pali mu ok. 8,5-9 max. Ktos mi mowil ze moze katalizator, ktos inny ze sprawdzic przeplywomierz, potrzebuje jakiegos dobrego fachowca ktory rzetelnie to sprawdzi i nie naciagnie.
- krzysiex1234
- Berbeć
Mam identyczny problem. Spalanie w miescie 11-12 niezaleznie od stylu jazdy. Moge go deptac moge jechac ekonomicznie to samo. Na trasie max 7.5l. Ciekawe jaka jest przyczyna 

::: GOLF III :::
http://www.golf3.pl/topics2/moja-perelk ... vt2289.htm - Moja Golfinka
http://www.golf3.pl/topics2/moja-perelk ... vt2289.htm - Moja Golfinka
-

Pawelooo - Czytacz
Spalanie w dużej mierze zależy od temperatury silnika i odcinków jakie pokonujesz...Jak jeździsz na krótkich dystansach to takie spalanie niestety będzie...Dla pewności proponuje sprawdzić sondę Lambda i czujnik temperatury ssania-jak jest walniety to ssanie sie nie wyłącza i cały czas będzie brał dużo paliwa...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- kojotAR
- Czytacz
Tylko ze gdyby czujnik byl walniety i problemy ze ssaniem, to czy w zw. z tym obroty by spadaly z 1100 na zimnym do 800-850 na cieplym silniku przy biegu jalowym? Podobno ssanie sie odlacza przy 900 obrotach...wiec to chyba nie czujnik. Prosze mnie poprawic jezeli sie myle.
- krzysiex1234
- Berbeć
K@mil napisał(a):a filtr paliwa?? wymieniales??
Obawiam, się, że jednak nie masz do końca racji - przy mojej ciężkiej nodze 1,8AAM pali niecałe 11l w mieście.
- Pitt_85
- Berbeć