Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
duzo pali
ja nie wiem co sie z moim golfem dzieje bo zatankoiwalem go do pelna przejechalem 60 km i na wskazniku nie ma juz 1/4 zbiornika to chyba nie jest normalne?? fakt moze troche wiecej przejechalem niz 60 km bo mam opony 195/55/15 a powinny byc 195/50/15 wiec licznik troche zaniza ale bez przesady ze az tyle, co o tym myslicie?? a no i jezdilem tylko po miescie
-

rogal133 - Badacz tematu
ale sonda jest podlączona i nie chodzi kulawo a mozna ja jakos sprawdzic?? tylko ze nie mam kata tylko jest rurka wstawiona moze to byc przyczyna??
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu
rogal133, sonde jedynie na kompie sprawdzisz
a co to z tą rurką? masz w niej tą sonde czy jak? bo jesli sonda jest źle zainstalowana to lipa i też bedzie duzo palił bo pomiar bedzie zakłamany
a co to z tą rurką? masz w niej tą sonde czy jak? bo jesli sonda jest źle zainstalowana to lipa i też bedzie duzo palił bo pomiar bedzie zakłamany
-

marcinkoz2910 - Members
sonda jest w tej rurce wspawana ja bron Boze tego nie robilem bo bym kata nie wycial ale tak juz mial jak go kupilem
a ile taka sonda kosztuje??
a ile taka sonda kosztuje??
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu
hmmm...ale sonda nie mierzy jakości spalin tylko temperaturę... wieć nie ma róznicy czy bedzie wspawana od dołu czy od góry czy nawet z boku...
nie wiem czy 2E jest konkretnie diagnozowalny ze wszystko mozna sprawdzić wejsć w każdy parametr ale ja jak miałem 2E to był nie diagnozowalny komputer. VAG nie mógł sie w ogole z nim połaczyć na tomiast ESItronic bosch łączył sie z nim ale widział tylko numer sterownika a tak wogole nawet nie można było go zczytać...
rogal133, moze czujnik temperatury kuca - zły sygnał podaje do ECU, kiedy był sprawdzany kat wyprzedzenia zapłonu , w jakim stanie jest układ Wysokiego Napiecia...
kopółka , paleć , swiece przewody... , sprawdź czy przepustnica nie jest zawalona syfem (nagarem olejowym)...
nie wiem czy 2E jest konkretnie diagnozowalny ze wszystko mozna sprawdzić wejsć w każdy parametr ale ja jak miałem 2E to był nie diagnozowalny komputer. VAG nie mógł sie w ogole z nim połaczyć na tomiast ESItronic bosch łączył sie z nim ale widział tylko numer sterownika a tak wogole nawet nie można było go zczytać...
rogal133, moze czujnik temperatury kuca - zły sygnał podaje do ECU, kiedy był sprawdzany kat wyprzedzenia zapłonu , w jakim stanie jest układ Wysokiego Napiecia...
kopółka , paleć , swiece przewody... , sprawdź czy przepustnica nie jest zawalona syfem (nagarem olejowym)...-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
SotoM, sonda lambda mierzy dokładniej ilość tlenu w spalinach i na tej podstawie przekazuje informacje do komputera o optymalnej dawce paliwa.
Ale ogólnie może być walnięta sonda bo jak dużo benzu pali to znaczy, że sonda przekazuje błędne dane. Ale możesz mieć też w którymś miejscu dziurawy przewód paliwowy i ono sobie ciurka cichaczem a ty nic nie wiesz, bak od spodu też było by dobrze sprawdzić jak kolega wyżej pisze.
Ale ogólnie może być walnięta sonda bo jak dużo benzu pali to znaczy, że sonda przekazuje błędne dane. Ale możesz mieć też w którymś miejscu dziurawy przewód paliwowy i ono sobie ciurka cichaczem a ty nic nie wiesz, bak od spodu też było by dobrze sprawdzić jak kolega wyżej pisze.
-

Stealth - Members
tak ale jeśli jej element pomiarowy nie bedzie w odpowiednim miejscu to nie zmierzy tego dokładnie (np. termopara zmierzy temp. w samym źródle jaki 15cm od niego a który pomiar bedzie prawdziwy? ten w zródleSotoM napisał(a):wieć nie ma róznicy czy bedzie wspawana od dołu czy od góry czy nawet z boku...
-

marcinkoz2910 - Members
kur......ale siaraaa....tak to jest jak sie w dizlach siedzi....wybaczyc....
faktycznie - mierzy ilośc tlenu w sapalinach...
faktycznie - mierzy ilośc tlenu w sapalinach...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
w takim razie to w jakiej pozycji powinna byc wkrecona sonda bo o ile sie nie myle to u mnie jest z boku wkrecona
-

rogal133 - Badacz tematu