Witam.
Czy w Golfie 3, kiedy zdejmę nogę z pedału gazu to na cylindry nie podaje paliwa ?
Chodzi mi o to czy bardziej opłaca się jechać na luzie czy na biegu .
1,8 ABS 94r
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Re: Czy w mk III jest odcięcie paliwa ?
[quote="demson"]
Czy w Golfie 3, kiedy zdejmę nogę z pedału gazu to na cylindry nie podaje paliwa ?
TAK
hamowanie silnikiem jest bardziej ekonomiczne niż dojazd na luzie
TAK
hamowanie silnikiem jest bardziej ekonomiczne niż dojazd na luzie
-

marko1967 - Members
Sivy napisał(a):Jest tak nie tylko w mk3, ale rowniez w kazdym aucie.
chyba nie w gaźnikowcu
ale w golfie tak, na MFA w trybie serwisowym, gdzie mamy chwilowe spalanie wyskakuje 0.0
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
trollu napisał(a):Sivy napisał(a):Jest tak nie tylko w mk3, ale rowniez w kazdym aucie.
chyba nie w gaźnikowcu
ale w golfie tak, na MFA w trybie serwisowym, gdzie mamy chwilowe spalanie wyskakuje 0.0
No właśnie też mi się coś nie zgadzało. Słyszałem że w tych starszych na luzie mniej pali.
Czyli moim ABS'em 90KM 94r, oszczędniej wychodzi spuścić tylko nogę z gazu ?
-

demson - Czytacz
paliwowo jest odcinane kiedy jadac zdejmiesz noge z gazu oczywiście nie wysprzeglając i nie luzując biegu i do momentu kiedy kiedy obroty nie spadną poniżej pewnej wartości - nie wiem dokładnie pewnie jakieś 1500/min.
Co do gaźnikowców zależy od konstrukcji gaźnika, ale też niektore mają takie układy oparte na układzie domykającym przepustnicę albo zamykającym dopływ paliwa elektrycznie sterowaną dyszą.
Co do gaźnikowców zależy od konstrukcji gaźnika, ale też niektore mają takie układy oparte na układzie domykającym przepustnicę albo zamykającym dopływ paliwa elektrycznie sterowaną dyszą.
- pablomed
- Members
pablomed napisał(a):paliwowo jest odcinane kiedy jadac zdejmiesz noge z gazu oczywiście nie wysprzeglając i nie luzując biegu
no wiadomo, chodzi o to żeby koła"napędzały" silnik, wykorzystujemy pęd samochodu. na luzie paliwo musi byc podawane żeby utrzymać silnik na chodzie, logiczne
pablomed napisał(a):o momentu kiedy kiedy obroty nie spadną poniżej pewnej wartości - nie wiem dokładnie pewnie jakieś 1500/min.
to też juz gdzieś czytałem. ja zauważyłem że jadąc np na 2 biegu hamując silnikiem czuć mniej więcej przy 1700 nawet nie szarpnięcie ale jakby obroty przytrzymał na ułamek sekundy- podejrzewam że to przez to że zaczyna podawać paliwo, jak nie położymy nogi na gazie to dalej będziemy zwalniać ale pewnie paliwo będzie juz podawane. na MFA nawet przy 1500 obr jest 0.0 ale jeszcze dzisiaj sprawdzę.
pablomed napisał(a):Co do gaźnikowców zależy od konstrukcji gaźnika, ale też niektore mają takie układy oparte na układzie domykającym przepustnicę albo zamykającym dopływ paliwa elektrycznie sterowaną dyszą.
wiadomo, różne są gaźniki. technika gaźnikowa tez szła do przodu ale i tak gaźnik żłopie dużo więcej
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
trollu napisał(a):na MFA nawet przy 1500 obr jest 0.0
Taki wynik na mfa jest możliwy ? Nie spotkałem się z czymś takim jeszcze.
Przecież mfa pokazuje przeciętne zużycie paliwa a nie zużycie w momencie odczytu.
Musiałbyś ładny kawał drogi przejechać tylko i wyłącznie hamując silnikiem.
-

demson - Czytacz
-

chomik - Fanatyk
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe