Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Czy przy wymianie oleju należy wymienić filtr powietrza?
Czy nie ma to żadnego znaczenia? Myślę, że nie.
Ostatnio edytowano 26 paź 2009, o 21:03 przez Eero, łącznie edytowano 2 razy
- Eero
- Czytacz
a jak jest z wymiana oleju ? tzn chodzi mi ze rok temu w listopadzie wymenialem olej ale dopiero na nim przejechalem nie cale 8 tys slyszalem ze niby sie wymienia co rok w starych furach a tak to co 15 tys hm>
Byle do przodu 

-

kruger22 - Czytacz
Wymiana oleju co rok lub
- benzyna co 15tys
- diesel co 12tys
tak mi mówili a że jak ma się juz swój przebieg na aucie to można zaniżyć przebiegi ja zmieniam co 10 tys
- benzyna co 15tys
- diesel co 12tys
tak mi mówili a że jak ma się juz swój przebieg na aucie to można zaniżyć przebiegi ja zmieniam co 10 tys
-

marcinkoz2910 - Members
marcinkoz2910 napisał(a):ja zmieniam co 10 tys
Ja robię tak samo
i przy każdej wymianie oleju wymieniam też filtr powierza. Chociaż słyszałem, że filtry powietrza maja trwałość około 7000 km, więc powinno sie je wymieniać częściej, ale nie jestem pewien czy to prawda.-

Snejk18 - Fanatyk
Snejk18 napisał(a):marcinkoz2910 napisał(a):ja zmieniam co 10 tys
Ja robię tak samoi przy każdej wymianie oleju wymieniam też filtr powierza. Chociaż słyszałem, że filtry powietrza maja trwałość około 7000 km, więc powinno sie je wymieniać częściej, ale nie jestem pewien czy to prawda.
Ale przecież zgodnie z zaleceniem VW, w Golfie, filtr powietrza wymienia się co 30 000. Nie ma także konieczności wymiany filtra powietrza razem z filtrem oleju bo w przegladzie "co 12 miesiecy" i przegladzie "co 15 tys" nie wymienia sie filtra powietrza, a olej tak. Nie sadze wiec, ze producent by zalecał wymiane rzadziej niz należy, już raczej by robił odwrotnie.
- Eero
- Czytacz
Eero napisał(a):Ale przecież zgodnie z zaleceniem VW, w Golfie, filtr powietrza wymienia się co 30 000
ale to jest zalecenie do oryginalnego filtra
a z tego co wiem to 99% jezdzi na zamiennikach za 28zl... czyli troszke trzeba tych km odjąć...-

K@mil - POMOCNIK

Jak schodzicie na inny temat
to powiem tak ja filtr powietrza zmieniam raz do roku przy wymianie filtra kabinowego i przeglądzie klimatyzacji 
to powiem tak ja filtr powietrza zmieniam raz do roku przy wymianie filtra kabinowego i przeglądzie klimatyzacji 
-

marcinkoz2910 - Members
Filtr powietrza oryginalny kosztuje 80 zł, do tej pory miałem wszystkie oryginalne, teraz też chce taki kupić, filtr oleju też miałem prawie zawsze oryginalny- 28 zł, pasek też mam oryginalny, ale już niepamiętam ile kosztował. Ja uważam, że w 90% przypadków lepiej kupić oryginalny i wymieniać zgodnie z tym co zaleca producent niż zamiennik i wymieniać częściej, ale np. filtr kabinowy to lepszy jest zamiennik z węglem aktywnym niż oryginalny z bibuły, a wie ktoś czy jest oryginalny filtr VW z węglem aktywnym który pasuje do mojego Golfa? Jeśli tak to proszę o numer części.
- Eero
- Czytacz
hmmmm,
jesli chodzi o wymianę filtra powietrza to istotne jest w jakim terenie naczęściej jeździmy. Jeżdżąc w wakacje po gruntowych zakurzonych drogach zmieniam filtr powietrza jesienią (nie patrząc na jego przebieg)
pozdrowienia
jesli chodzi o wymianę filtra powietrza to istotne jest w jakim terenie naczęściej jeździmy. Jeżdżąc w wakacje po gruntowych zakurzonych drogach zmieniam filtr powietrza jesienią (nie patrząc na jego przebieg)
pozdrowienia

- Pan Kleks
- Czytacz
• Strona 1 z 1