Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
czy krokowy wibruje
witam mam pytanie do posiadaczy silnikow 2,0 8v ja mam akurat 2e ale u innych pewnie jest to samo a mianowicie czy na zgaszonymn silniky a wlaczonym zaplonie wibruje wam krokowy?? bo u mnie tak i kumpel ma audi b4 i ma ten sam silnik tzn prawie ten sam bo troszke sie rozni ale krokowy jest taki sam i u niego jest to samo czy to normalne prosze o wypowiedz posiadaczy takich samych silnikow a nie o jakies przypuszczenia bo ja wiem ze przy innych nic nie wibruje
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu
rogal133, mam 2.0 2E ale nigdy nie spotkalem sie z czymś takim co opisujesz... moze jakies impulsu prądu przechodza do licznika po włączeniu zaplonu - nie mam pojęcia dziwna sprawa
może trzeba sprawdzić kostkie z tyłu licznika lub kostkie co wchodzi w skrzynie..

może trzeba sprawdzić kostkie z tyłu licznika lub kostkie co wchodzi w skrzynie..

-

Legionista - Members
oczywiście że tak, tak ma być i jak nie wibruje po włączeniu zapłonu to nie działa (spalony lub nie dostaje zasilania). Sprawdzenie czy drży to pierwszy test czy działa wymieniony w każdej serwisówce. rogal133, koledzy tu mają wątpliwości wynikające chyba z termonologii. To o czym piszemy może być nazwane silnikiem krokowym, ale lepiej nazwać toto regulatorem wolnych obrotów, bo ma inną zasadę działania niż silniczki krokowe ustawiające wychylenie przepustnicy w innych silnikach.rogal133 napisał(a):czy na zgaszonym silniky a wlaczonym zaplonie wibruje wam krokowy??
- pablomed
- Members
n
no mozna tak nazwac ale to jest wlasnie silniczek krokowy patrzac na to od technicznej strony bo silniczek krokowy to taki silnik ktorego wirnik nie obraca sie w pełnym obrocie tylko obraca sie w jakims kącie i taki jest wlasnie z tym urządzeniem a to o czym piszesz zesilniczki krokowe ustalaja wychylenie przepustnicy to jest nie do konca prawda bo za to odpowiada potencjometr przepustnicy znajdujacy sie na jej oscepablomed napisał(a):To o czym piszemy może być nazwane silnikiem krokowym, ale lepiej nazwać toto regulatorem wolnych obrotów
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu
silniczek jest elementem wykonawczym i ustala wycylenie przepustnicy, a sterowany jest sygnałem z ECU. TPS jest jednym z kilku czujników które ECU bierze w tej kwestii pod uwagęrogal133 napisał(a):a to o czym piszesz zesilniczki krokowe ustalaja wychylenie przepustnicy to jest nie do konca prawda bo za to odpowiada potencjometr przepustnicy znajdujacy sie na jej osce
[ Dodano: 2009-08-29, 21:52 ]
a myślałem że to elektromagnes zwykłyrogal133 napisał(a):silniczek krokowy to taki silnik ktorego wirnik nie obraca sie w pełnym obrocie tylko obraca sie w jakims kącie i taki jest wlasnie z tym urządzeniem
- pablomed
- Members
silniczek krokowy wcale nie wychyla przepustnicy tylko daje powietrze do kolektora ssacego omijajac calkiem przepustnice bo niby nawet w jaki sposob ma wychylic przepustnice jak nawet sie z nia nie styka.pablomed napisał(a):silniczek jest elementem wykonawczym i ustala wycylenie przepustnicy
elektromagnes ma albo pelne wychylenie albo jest calkiem schowany i nie ma płynnej regulacji tzn stopniowania jakiegos jest albo załączony albo nie a krokowy wycyyla sie tyle ile akurat jest potrzebne powietrzapablomed napisał(a):a myślałem że to elektromagnes zwykły
-

rogal133 - Badacz tematu
rogal133, o uchylaniu przepustnicy pisałem jeśli chodzi o inne silniki jak w 2E, w których własnie silniczek krokowy uchyla przepustnicę
czyli w przypadku mk3 we wszystkich wtryskach z wyjątkiem digifanta z 2E i ABF (te mają to co nazywam regulatorem )
czyli w przypadku mk3 we wszystkich wtryskach z wyjątkiem digifanta z 2E i ABF (te mają to co nazywam regulatorem )
- pablomed
- Members
• Strona 1 z 1