Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Czujnik temperatury powietrza
Mój silnik to AAM. Nie moge zlokalizowac czujnika. W obudowie wlotu powietrza na pewno go nie ma. Pomocy.
- ci-nek
- Gaduła
ci-nek, sprecyzuj pytanie
o jaki czujnik ci chodzi
o czujnik temperatury powietrza (zewnerzny od MFA)
czujnik temperatury zasysanego powietrza
24h na dokladne opisanie problemu
o jaki czujnik ci chodzi
o czujnik temperatury powietrza (zewnerzny od MFA)
czujnik temperatury zasysanego powietrza
24h na dokladne opisanie problemu
-

strzeliniasty - Members
tak jak napisałem w podtytule, czyli G42, a jest to Intake Air temperature sensor, czyli czujnik powietrza zasysanego
dziękuję, juz go sobie znalazłem... i trochę mnie to zdziwiło swoja drogą. jakiś czas temu wymieniałem wtrysk (cały zeby sie nei bawić) bo mi padł totalnie (opór mierzony zgodnei z ksiażką "sam naprawiam" (strona 39) sie nei zgadzał, był za wysoki) a wyglada on mniej wiecej tak
i tu zaczynają sie schody, bo okazuje się ze sam wtyskiwacz który powinien mieć ok 1,6 Ohma to element numer (8). Jednak w ksiażce (s39) podany sposób pomiaru elementu (8) jest na stykach czujnika temperatury powietrza zasysanego (7), a więc opór jaki będzie wyjściowy to kombinacja oporu wtryskiwacza(8) i czujnika temperatury (7)
jak to rozumieć? albo pytanei zadam inaczej - jak zmierzyć wartosci oporu czujnika temperatury powietrza zasysanego a jak oddzielnei wtryskiwacza wg tabeli na stronie 39?
dziękuję, juz go sobie znalazłem... i trochę mnie to zdziwiło swoja drogą. jakiś czas temu wymieniałem wtrysk (cały zeby sie nei bawić) bo mi padł totalnie (opór mierzony zgodnei z ksiażką "sam naprawiam" (strona 39) sie nei zgadzał, był za wysoki) a wyglada on mniej wiecej tak
i tu zaczynają sie schody, bo okazuje się ze sam wtyskiwacz który powinien mieć ok 1,6 Ohma to element numer (8). Jednak w ksiażce (s39) podany sposób pomiaru elementu (8) jest na stykach czujnika temperatury powietrza zasysanego (7), a więc opór jaki będzie wyjściowy to kombinacja oporu wtryskiwacza(8) i czujnika temperatury (7)
jak to rozumieć? albo pytanei zadam inaczej - jak zmierzyć wartosci oporu czujnika temperatury powietrza zasysanego a jak oddzielnei wtryskiwacza wg tabeli na stronie 39?
- ci-nek
- Gaduła
znalazlem tylko cos takiego wartośc rezystancji czujnika temp.powietrza jest zmienna w funkcji temperatury i wartości jej sa analogiczne jak dla czujnika temperatury wody :
Temperatura [*C] ....................... Rezystancja [kOhm]
-20 .............. 12-20
-10 ............... 8-11
0 .................. 5-7,5
+20 .............. 2-3
+40 .............. 1-1,5
+60 .............. 0,5-0,7
+80 .............. 0,28-0,38
+100 ............ 0,18-0,22
Oczywiście czujnik powietrza nie pracuje az w takim zakresie temperatur jak czujnik temp.wody , ale wartości rezystancji sa takie jak wyżej
i znalazlem rowniez ze samego czujnika nie wymienisz
Temperatura [*C] ....................... Rezystancja [kOhm]
-20 .............. 12-20
-10 ............... 8-11
0 .................. 5-7,5
+20 .............. 2-3
+40 .............. 1-1,5
+60 .............. 0,5-0,7
+80 .............. 0,28-0,38
+100 ............ 0,18-0,22
Oczywiście czujnik powietrza nie pracuje az w takim zakresie temperatur jak czujnik temp.wody , ale wartości rezystancji sa takie jak wyżej
i znalazlem rowniez ze samego czujnika nie wymienisz
-

strzeliniasty - Members
nie dogadalismy sie absolutnie.
te wartości co mi przedstawiłeś, są na wspomnianej przeze mnie stronie 39 ksiazki "sam naprawiam", moje pytanie brzmi jak zmierzyć te wartosci
? skoro pomiar zarówno (zgodnei z rysunkiem) wtryskiwacza (8) jak i czujnika (7) odbywa sie przez jedna kostkę? dokładniej, między dwom aśrodkowymi pinami elementu (7) mierzy sie rezystancję elementu (8). gdzie wiec mierzy sie rezystancje elementu (7)?
a zmierzyc muszę bo na VAGu mam błąd 523 czyli czujnika G42 "otwarty lub zwarcie do B+"
te wartości co mi przedstawiłeś, są na wspomnianej przeze mnie stronie 39 ksiazki "sam naprawiam", moje pytanie brzmi jak zmierzyć te wartosci
? skoro pomiar zarówno (zgodnei z rysunkiem) wtryskiwacza (8) jak i czujnika (7) odbywa sie przez jedna kostkę? dokładniej, między dwom aśrodkowymi pinami elementu (7) mierzy sie rezystancję elementu (8). gdzie wiec mierzy sie rezystancje elementu (7)?
a zmierzyc muszę bo na VAGu mam błąd 523 czyli czujnika G42 "otwarty lub zwarcie do B+"
- ci-nek
- Gaduła
• Strona 1 z 1