Czujnik ciśnienia oleju ? Jaka oporność ?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Czujnik ciśnienia oleju ? Jaka oporność ?

Postprzez patryk28091991 » 2 lut 2013, o 17:08

Właśnie wczoraj odebrałem auto od mechanika po wymianie rozrządu i uszczelek ! Bo miałem wyciek i mi brzęczał i świeciła kontrolka oleju !

Mechanik powiedział że panewki są ok ! Dziś jechałem i na rozgrzanym silniku parę razy zaczęło brzęczeć i świecić kontrolka ;-( po około 30 sekundach przestawała. Raz się zatrzymałem i zagazowałem go i przestało ;-)

filtr oleju nowy filtrona, Oleju jest , brak wycieków , czujnik ma nie cały rok ;-)

Chciałem zmierzyć oporność na czujniku tylko nie wiem w jakich okolicach powinny oscylować wartości ;-(

mi wyszło tak :

na luzie około 12ohm, skakało 11-13 ohmów

jak go podkręciłem i trzymałem to szalało cały czas nie chciało pokazać konkretnie ile jest ohmów ;-(

silnik 1.6 ABU , czujnik biały

aha i powiedzciie mi czy mam jeszcze drugi czujnik i gdzie on jest ?

a może to pompa oleju się kończy albo jest zawalona bo przyznam się ale olej zmienialem 2 lata temu bo myślałem że jak musiałem dolewać w ciągu roku około 2-3 litrów oleju to mogę trochę przedłużyć wymiane ;-(
Avatar użytkownika
patryk28091991
Gaduła
 
Posty: 508
Dołączył(a): 1 paź 2009, o 21:23
Lokalizacja: Jastarnia
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Czujnik ciśnienia oleju ? Jaka oporność ?

 

Postprzez łukasz1983 » 2 lut 2013, o 19:35

Jak silnik ABU to oczywiście że masz drugi czujnik oleju.Jak masz biały czujnik to drugi jest około 10 cm w prawo.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez patryk28091991 » 2 lut 2013, o 19:51

hah że dlo tej pory nie wpadł mi w oko ;-)

ten z lewej czyli biały jest od jakiego ciśnienia : wysokiego czy niskiego ?
Avatar użytkownika
patryk28091991
Gaduła
 
Posty: 508
Dołączył(a): 1 paź 2009, o 21:23
Lokalizacja: Jastarnia
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez palio » 2 lut 2013, o 19:57

Mnie się wydaje, że ten biały jest od wysokiego ciśnienia.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3888
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez michaal » 2 lut 2013, o 19:57

Weź sobie lepiej zmierz ciśnienie oleju da ci więcej niż szukanie po czujnikach.
Ogólnie to w tych silnikach często wycierają się obudowa pompy, gdzie chodzą koła zębate.
michaal
Badacz tematu
 
Posty: 349
Dołączył(a): 21 kwi 2009, o 17:37
Lokalizacja: Mierzyce/Wieluń

Postprzez palio » 2 lut 2013, o 20:02

Najprościej to go wykręcić i sprawdzić co na nim pisze.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3888
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez patryk28091991 » 2 lut 2013, o 20:02

właśnie wróciłem z małej przechadzki ( 30 km ) i ani razu się nic się nie zaświeciło ... a mimo tego że zdarzyło mi się na piątce jechać i ledwo co 1500 obrotów było
Avatar użytkownika
patryk28091991
Gaduła
 
Posty: 508
Dołączył(a): 1 paź 2009, o 21:23
Lokalizacja: Jastarnia
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 2 lut 2013, o 20:51

czujnik oleju to włącznik. Więc sprawdzasz czy przewodzi prąd a nie czy ma jakis tam opór. Wysokociśnieniowy zwiera przy wzroście ciśnienia oleju drugi odwrotnie
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez łukasz1983 » 2 lut 2013, o 20:58

pablomed napisał(a):czujnik oleju to włącznik. Więc sprawdzasz czy przewodzi prąd a nie czy ma jakis tam opór. Wysokociśnieniowy zwiera przy wzroście ciśnienia oleju drugi odwrotnie

Dokładnie tak.A sprawdż to tak,kawałek kabla i mała żarówka,ściągasz kapturki z czujnikuw i robisz tak,że przykłada żarówke do styku na białym czujniku i do plusa na aku(żarówka ma nie świecić na zgaszonym silniku,a jak odpalisz ma się zaświecić),potem przykładasz do drugiego czujnika i plusa na aku(żarówka ma świecić na zgaszonym silniku i zgasnąć jak odpalisz)
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez patryk28091991 » 2 lut 2013, o 22:26

oki jutro sprawdzę ;-) a ja myślałem że komputer sprawdza rezystancje i na podstawie jej włącza i wyłącza alarm ;-)
Avatar użytkownika
patryk28091991
Gaduła
 
Posty: 508
Dołączył(a): 1 paź 2009, o 21:23
Lokalizacja: Jastarnia
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe


- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości