Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
co to może być?? Nie pali na jeden gar?
Mam taki przypadek w golfie silnik 1,6 AEE, opisze wszystko od początku, Zaczęło się od trudności z odpaleniem kręcił kręcił a jak odpalił to ogromne ilości dymu wylatywały z tłumika, a tak w jeździe nie kopcił. Wydawało mi się że poszła sonda co potwierdziło podłączenie pod VAG, od niechcenia zajrzałem jeszcze na filtr powietrza w jakim jest stanie, i okazało sie że mechanicy przy wymianie źle go założyli, wyskoczył z prowadnicy i do przepustnicy dostawał sie kurz piach, trawa, i inne dziadostwa. mechanik wymienił mi sondę, wyczyścił przepustnice, przy okazji wymienione były świece i kable. Po wymianie tych części, silnik trochę nierówno chodził ale mechanik mówił że wszystko wróci do normy po przejechaniu kilku km. Przejechałem 50 km, a on dalej ciężko palił, kopcił i tak nierówno chodził aż całe auto się trzęsło, oddałem do mechanika. Tym razem okazało się że poszła uszczelka pod głowicą i nie trzymały zawory. Wszystko zostało zrobione i dodatkowo wymieniona została kopułka i palec a on dalej ciężko pali, pracuje jakby nie palił na jeden gar aż auto się trzęsie, jest słaby ciężko wchodzi na obroty ale przestał kopcić, a komputer nie pokazuje żadnych błędów.Dodam, że silnik nie wziął nigdy ani grama oleju. Kompletnie nie wiem co to może być, a nie chce oddawać znowu do mechanika żeby naprawiał na chybił trafił, bo już kosztowało mnie to 1200 zł..
- zdoniuu
- Berbeć
Pierwsze to sprawdz przewody oraz swiece...
Pozniej jak mozesz to sprawdz cisnienie na kazdym garze i napisz co wyszlo...
Jesli troszke znasz sie na mechanice.. i jak przewody beda dobre (sprawdz po ciemku czy nie ma przebicia) i swiece sa dobre (wykrec sprawdz czy nie sa czarne) to przy mierzeniu cisnienia powinno na ktoryms tłoku pokaza mniejsze sprezanie... Jak tak bedzie to wez strzykawke i olej w ten tlok 100ml oleju i znow sprawdz na tym tloku cisnienie... Jak pojdzie do gory to napisz
... bedziemy myslec dalej...
Aha sprawdz jeszcze czy nie dostaje nigdzie lewego powietrza bo to tez jest wazne.
Pozniej jak mozesz to sprawdz cisnienie na kazdym garze i napisz co wyszlo...
Jesli troszke znasz sie na mechanice.. i jak przewody beda dobre (sprawdz po ciemku czy nie ma przebicia) i swiece sa dobre (wykrec sprawdz czy nie sa czarne) to przy mierzeniu cisnienia powinno na ktoryms tłoku pokaza mniejsze sprezanie... Jak tak bedzie to wez strzykawke i olej w ten tlok 100ml oleju i znow sprawdz na tym tloku cisnienie... Jak pojdzie do gory to napisz
... bedziemy myslec dalej...
Aha sprawdz jeszcze czy nie dostaje nigdzie lewego powietrza bo to tez jest wazne.
-

K@mil - POMOCNIK

Jesli cisnienie wyszlo po 10. na kazdym.. to sprawdzaj nieszczelnosc, moze dostawac lewego powietrz... i sprawdz jeszcze raz ta sonde bo tam mi sie nie podoba
i jeszcze wazna rzecz masz katalizator ? moze co z nim nie tak jest...
i jeszcze wazna rzecz masz katalizator ? moze co z nim nie tak jest...
-

K@mil - POMOCNIK

Co do nierownej pracy mialem podobny przypadek caly sie trzasl na wolnych obrotach a na obrotomierzu obroty skakaly miedzy 900 a 600. Pojechalem do znajomego mechanika wyczyscil i zaadoptowal przepustnice i wszystko wrocilo do normy
- vandal
- Berbeć
Troche muszę skorygować opis problemu bo ponownie auto zaczęło kopcić, katalizator jest ok, przepustnica czyszczona i zaadoptowana, sonda ok... jutro jeszcze raz ciśnienie na cylindrach sprawdzę bo coś mi nie pasuje...
[ Dodano: 2009-10-02, 19:56 ]
Ciśnienia nie zdążyłem sprawdzić, sprawdzałem czy pali na wszystkie cylindry i przy odłączeniu czwartego przewodu w pracy silnika nie ma żadnej różnicy, świeca jest mokra, a pozostałe suche ale trochę okopcone (po przejechaniu 20km.) Świece, kable, kopułka i palec są nowe wiec co to może być??
[ Dodano: 2009-10-02, 19:56 ]
Ciśnienia nie zdążyłem sprawdzić, sprawdzałem czy pali na wszystkie cylindry i przy odłączeniu czwartego przewodu w pracy silnika nie ma żadnej różnicy, świeca jest mokra, a pozostałe suche ale trochę okopcone (po przejechaniu 20km.) Świece, kable, kopułka i palec są nowe wiec co to może być??
- zdoniuu
- Berbeć
na tym ostatnim cylindrze zwieksz sobie przerwe na swiecy zeby nie zarzucalo olejem pozniej wyczysc ja od oleju ogrzej nad ploniem zeby byla sucha i wkrecaj bo moze masz wypalone w tym cylindrze gnizado zaworowe przechodzilem przez to w escorcie tez juz miala byc uszczelka pod glowica remonty i jeden znajomy mechanik mi z tym pomogl
- PashkaGT
- Czytacz
• Strona 1 z 1