CIŚNIENIE OLEJU a WYMIANA LICZNIKA. Temat informacyjny

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

CIŚNIENIE OLEJU a WYMIANA LICZNIKA. Temat informacyjny

Postprzez adams33 » 24 lip 2012, o 22:32

Witam posiadam taki o to problem. Iż posiadam GOLF III 1.6 ABU jeździłem spory czas już nim i dłuższe drogi i krótsze. Ale nie w tym problem. Pewnego razu padł mi prędkościomierz i była niestety potrzebna wymiana.

Więc zakupiłem na szrocie. Licznik od Seata Ibizy 1.4 niestety na WGSZ nie spojrzałem. Bo nie wiedziałem że ma to iż znaczenie. Po założeniu licznika wszystko działa OK Obroty Prędkość taka jaka powinna być bo sprawdzałem z GPS.
Ale oszukuje temperaturę i zbiornik paliwa. Temperatura dochodzi do 75 stopni. A jest 90 bo wentylator się włącza normalnie. Na pełnym zbiorniku okłamuje o 3mm wskazówke.

Ale problem w tym że zaczeło mi przy dłuższej jeździe migać kontrolka ciśnienia oleju. Ciśnienie zostało pomierzone i wyszło znakomicie wręcz idealnie. Czujniki zostały zmienione na nowe Toprana.
Ciśnienie oleju zapala się tylko w granicy 2000/2100 obrotów. Po przekroczeniu 2100 obrotów. Przestaje mygać jeżdzę już tak z miesiąc i z silnikiem nic się nie dzieje nawet nie bierze kapki oleju. Od wymiany do wymiany dolewam tylko 0.5l oleju ale to jest nic.

I teraz brzmi pytanie. Czy jest taka możliwość że ten czujnik ciśnienia oleju zapala się przez ten nowy licznik? Że licznik odczytuje źle ciśnieje z czujników. Taka samo jak z zbiornikiem i temperaturą? Przyznam się że WGSZ nie sprawdzałem.
adams33
Czytacz
 
Posty: 29
Dołączył(a): 24 lip 2012, o 14:39
Lokalizacja: Łochów

CIŚNIENIE OLEJU a WYMIANA LICZNIKA. Temat informacyjny

 

Postprzez trojeczkaGT » 24 lip 2012, o 22:58

no polecalbym zakupic licznik do golfa 1.6 a nie od seata i to 1.4
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
Avatar użytkownika
trojeczkaGT
Members
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 6 sie 2011, o 21:36
Lokalizacja: DDZ i DSW
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Pajdus » 26 lip 2012, o 17:27

tak wymień licznik kiedyś ktoś pisał że to jest połączone z licznikiem i czasami tak jest że przez licznik miga kontrola oleju i pika albo filtr oleju zapchany i wymiana oleju cię czeka
Pajdus
Pajdus
Badacz tematu
 
Posty: 323
Dołączył(a): 30 maja 2011, o 18:46
Lokalizacja: wlkp

Postprzez adams33 » 28 lip 2012, o 21:28

olej już został wymieniony przejechałem dopiero 1200 km na tym oleju. Filtr Boscha Olej Castroll 15w40
No ale zamówiłem licznik więc dopiero się okażę. Postawiłem też temat w innym dziale piszą że mogę mnieć licznik o wersji z 1 czujnikiem ciśnienia oleju. A ja mam 2 więc dlatego się tak dzieje ale się wszystko zobaczy. Jak wymienię na nowy :))
adams33
Czytacz
 
Posty: 29
Dołączył(a): 24 lip 2012, o 14:39
Lokalizacja: Łochów

Postprzez Gofer » 29 lip 2012, o 08:28

adams33 napisał(a):Postawiłem też temat w innym dziale


Sugerowałem w tamtym temacie wymiane licznika ale coś mi jeszcze wpadło do głowy .

adams33 napisał(a):Ciśnienie zostało pomierzone i wyszło znakomicie wręcz idealnie.


Cisnienie było mierzone w momencie kiedy pipczała kontrolka ?
Avatar użytkownika
Gofer
Gaduła
 
Posty: 607
Dołączył(a): 4 lut 2009, o 08:50
Lokalizacja: EL ... LX

Postprzez marcinkoz2910 » 12 sie 2012, o 14:22

wiem z autopsji że w 1.6 AEA nie działa licznik z 1.8 ABS właśnie piszczy olej za raz po włączeniu silnika
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa


- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot] i 16 gości