Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Ciśnienie na garach
posiadam 3 z silnikem 1.4 ABD mierzylem ciśnienie na garach na pierwszym wynik między 4-6,na drugim 6,na trzecim i czwartym 10 moje pytanie co trzeba wymienić na pierwszym i drugim żeby było dobrze i czy da to samemu zrobić
- guma
- Czytacz
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... d9dee38b83
co prawda mowa tam jest o 1.6Abu ale masz w temacie podany prawidłowy stopień sprężania .
W twoim przypadku czyli 1.4 ABd wynosi 9,2
-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
guma, jeśli wiesz to napisz jakie są wyniki próby olejowej, czyli ciśnienie sprężania zmierzone po nakapaniu oleju do cylindrów, wówczas można coś przwidywać. Tak czy inaczej silnik jest do remontu. Trzeba się tylko zastanawiać czy wystarczy tzw mały remont bez szlifów, bo to jest droga impreza. Ale bez dokładnych oględzin i pomiarów wnętrza nie da rady ocenić.
Ciśnienie sprężania (swatu podał stopień sprężania to całkiem co innego) poniżej 7 lub różnice powyżej 3 to już remont.
Ciśnienie sprężania (swatu podał stopień sprężania to całkiem co innego) poniżej 7 lub różnice powyżej 3 to już remont.
- pablomed
- Members
no róznice pomiedzy nimi sa spore ,a czasem olej ci nie wycieka?
no liczył bym sie z taka opcja.niestety.guma napisał(a):czyli silnik i tak jest do remontu?
-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
jak podasz wyniki ciśnienia przy tzw próbie olejowej o co prosił pablomed to bedzie wiadomo czy wystarczy zrobić samą głowicę (może tylko zawory nie trzymają) wtedy zamkniesz się w kwocie 300 - 500zł w zależności od tego ile zrobisz sam. Jeśli ciśnienie przy próbie olejowej będzie większe to będą do wymiany pierścienie a to już większa zabawa bo przy okazji i tak trzeba zrobić a przynajmniej sprawdzić głowicę. A jeśli do tego dojdzie koniecznośc zrobienia szlifu tuleji to koszt przekroczy cenę używanego silnika z tym że nie wiadomo co kupisz a jak zrobisz dobrze swój to wiesz czym jeździsz...tak czy inaczej wybór należy do Ciebie
-

mani51 - Members
guma napisał(a):dzięki panowie jeszcze raz zrobię pomiary bo z tego co pamiętam robiłem to z zamkniętą przepustnicą a co do próby olejowej to wykręcam świecę wstrzykuję 6ml oleju wkręcam manometr i zakręcić dobrze rozumię czy nie
tak wez troszke oleju w skrzykawke i wcisnij olej to tloku przez otwor na swiece he
i zrob pomiar i zapisz wyniki.-

K@mil - POMOCNIK

Ja dziś sprawdzałem ciśnienie sprężania na zimnym silniku i wyszły mi takie 13 11 13,9 14 barów. 3 w porządku ale w drugim spora różnica po wlaniu trochę oleju do niego wynik może 11,2 bara. Dlaczego może być taka różnica pierścienie czy coś w głowicy?
-

krzysiudd - Czytacz
• Strona 1 z 1