brak mocy na ciepłym silniku

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

brak mocy na ciepłym silniku

Postprzez rostek2291 » 2 lip 2015, o 10:58

Witam wszystkim mam problem z moim Golfem, jest to silnik 1.4 60 koni. Przy zimnym silniku samochód idzie jak burza, jest zrywny i czuły na gaz, jednak po jego rozgrzaniu (90 stopni) staje się słabiutki i nie ma kopa. Wyraźnie nie radzi sobie na wyższych obrotach. obrotomierz nie idzie płynnie podczas przyspieszania a rozpędzenie auta do większej prędkości strasznie się wydłuża. Jest to uciążliwe podczas wyprzedzania ponieważ nie wiesz co masz pod nogą. Szukałem już na forach ale nie znalazłem odpowiedzi może od was ja uzyskam. Świece kable kopułka i palec nowe, sonda lambda również wymieniona, termostat też.
rostek2291
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 11:05
Lokalizacja: Zabrze

brak mocy na ciepłym silniku

 

Re: brak mocy na ciepłym silniku

Postprzez łukasz1983 » 2 lip 2015, o 19:45

Ogólnie co do wyprzedzania 1.4 to ryzykowny manewr :-D
A co do muła po rozgrzaniu to sprawdź klapkę zimne-ciepłe pod filtrem powietrza.
Zablokowanie jej,tak,żeby silnik brał tylko zimne powietrze trochę pomoże.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: brak mocy na ciepłym silniku

Postprzez VolDan » 3 lip 2015, o 10:53

Miałem coś podobnego w swoim i wymieniłem filtr powietrza (10zł), paliwa (15zł) sprawdziłem ową klapkę blokada tylko na zimne, układ zapłonu i działa. a co do wyprzedzania 1.4 kolego bądź ostrożny bo to może być Twoje ostatnie wyprzedzanie ;)
Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku
VolDan
Moderator Globalny
 
Posty: 681
Dołączył(a): 7 wrz 2014, o 15:22
Lokalizacja: Wrocław
Rocznik: 92
Silnik: ABD POWER
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: brak mocy na ciepłym silniku

Postprzez rostek2291 » 4 lip 2015, o 09:14

Panowie jeżdżę tym golfem 3 lata i nigdy z wyprzedzaniem nie miałem problemu zawsze był w miarę zrywny, na VAGu wyskoczył mi błąd czujnika spalania stukowego może mieć coś wspólnego?
rostek2291
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 11:05
Lokalizacja: Zabrze

Re: brak mocy na ciepłym silniku

Postprzez GolfiarzJR » 4 lip 2015, o 15:17

Z reguły jak jest jakiś błąd to ten czujnik daje znać sterownikowi że przechodzi w stan uniwersalny czyli tak jakby go nie było czyli zapłon powinnien działać normalnie , tutaj masz cytat co to jest z forum vwgolf.pl


"Czujnik spalania stykowego koryguje poprzez sterownik kąt wyprzedzenia zapłonu.
Reaguje na ściśle określone drgania(fale ciśnieniowe) pochodzące z komory spalania a świadczące o wystąpieniu tegoż spalania w mikroskali.Informacja podawana przez ten czujnik powoduje wstrzymanie przyśpieszania zapłonu , czy nawet jego opóźnianie.Brak informacji z niego oznacza przyśpieszanie.Jest na szczęście system kontrolny jaki w razie wystąpienia niezgodności z programem fabrycznym wyłącza taką info i sterownik pracuje w standardzie.Użytkownik otrzyma kod uszkodzenia/usterki.tyle w skrócie."
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1450
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: brak mocy na ciepłym silniku

Postprzez Thorsten » 4 lip 2015, o 19:31

rostek2291 napisał(a):Panowie jeżdżę tym golfem 3 lata i nigdy z wyprzedzaniem nie miałem problemu zawsze był w miarę zrywny, na VAGu wyskoczył mi błąd czujnika spalania stukowego może mieć coś wspólnego?



Skoro takowy błąd ci wyskoczył to trzeba się tym zająć, a nóż może to rozwiąże problem. Ja zaczął bym od tego czujnika.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: brak mocy na ciepłym silniku

Postprzez VolDan » 5 lip 2015, o 11:30

czujnik stukowego w 1.4? :D kolego jaki masz silnik ABD czy AEX?
Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku
VolDan
Moderator Globalny
 
Posty: 681
Dołączył(a): 7 wrz 2014, o 15:22
Lokalizacja: Wrocław
Rocznik: 92
Silnik: ABD POWER
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: brak mocy na ciepłym silniku

Postprzez rostek2291 » 5 lip 2015, o 18:29

Aex
rostek2291
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 11:05
Lokalizacja: Zabrze


- - - Intensywny masażer osobisty



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości