Dzisiaj byłam u mechannika żeby sprawdzić co sie dzieje z autkiem, a mianowicie podczas jazdy ma niskie obroty, nie ma "kopa" jak się wciśnie pedał gazu... Na komputerze wykazało że jest błąd czujnika halla. Mechanik po oględzinach doszedł do wniosku że to może być kopułka aparatu zapłonowego, która uderza w ten czujnik.. ale pojawił się kolejny problem- są luzy przy obudowie tego czujnika.. Dodam jeszcze, że odpala bez żadnego problemu za pierwszym razem.
I teraz nie wiem co robić, czy on faktycznie dobrze zdiagnozował usterkę, co muszę wymienić żeby się za bardzo nie spłukać z kasy?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
milutkaa, słuchaj teraz tak pomyślałem że może to być wina przewodów zapłonowych, jak tam z ich stanem technicznym?
Bo o kopułce i palcu już pisałem Ci
Bo o kopułce i palcu już pisałem Ci
-

marcinkoz2910 - Members
Re: Błąd Czujnik Halla G40
milutkaa napisał(a):Dzisiaj byłam u mechannika żeby sprawdzić co sie dzieje z autkiem, a mianowicie podczas jazdy ma niskie obroty, nie ma "kopa" jak się wciśnie pedał gazu... Na komputerze wykazało że jest błąd czujnika halla. Mechanik po oględzinach doszedł do wniosku że to może być kopułka aparatu zapłonowego, która uderza w ten czujnik.. ale pojawił się kolejny problem- są luzy przy obudowie tego czujnika.. Dodam jeszcze, że odpala bez żadnego problemu za pierwszym razem.
I teraz nie wiem co robić, czy on faktycznie dobrze zdiagnozował usterkę, co muszę wymienić żeby się za bardzo nie spłukać z kasy?
nie ma takiej opcji aby kopółka uderzała w czujnik...
i mechanik chce to wymianiac wszystko na nowe....
pojedź na jakis szrot i popros o aparat zapłonowy w ładnym stanie - na ładne ponoc oczy mysle ze cie nie wykreca...-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
marcinkoz2910, przewody są w dobrym stanie...
[ Dodano: 2009-03-18, 20:38 ]
SotoM, tak powiedział ten facet.. wszystko co mówił dokładnie słuchałam i zapamiętywałam żeby później móc powiedzieć tutaj i żebyście doradzili.
chodziło mi że nie w czujnik tylko w tą obudowę.. bo on mi pokazywał gdzie co siedzi..
no i te luzy... da się jakoś to naprawić?
na tego mechanika moje oczy nie działają
jakiś chyba ślepy..
a ten aparat to drogi jest?
[ Dodano: 2009-03-18, 20:38 ]
SotoM, tak powiedział ten facet.. wszystko co mówił dokładnie słuchałam i zapamiętywałam żeby później móc powiedzieć tutaj i żebyście doradzili.
chodziło mi że nie w czujnik tylko w tą obudowę.. bo on mi pokazywał gdzie co siedzi..
no i te luzy... da się jakoś to naprawić?
na tego mechanika moje oczy nie działają
jakiś chyba ślepy..
a ten aparat to drogi jest?
- milutkaa
- Badacz tematu
koło 300pln...ja kupiłem chińczyka za 65...tylko w nich czujniki szybko siadają podobno.
Co do tego błędu to przy zgaszonym aucie zawsze ten błąd wyskakuje i nie jest to objawem niesprawności.Czy miałaś coś ostatnio robione z układem zapłonowym, rozrządem itp??
Co do tego błędu to przy zgaszonym aucie zawsze ten błąd wyskakuje i nie jest to objawem niesprawności.Czy miałaś coś ostatnio robione z układem zapłonowym, rozrządem itp??
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera![cwaniak ;]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera
![cwaniak ;]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
- KristoF
- Members
Millutka , ja mialem takze bład czujnika hala i objawialo sie to tym ,ze po wcisnieciu energicznie gazu jakby sie dlawil lekko, ale zapalał super. Mechanik kazał kupic aparat zapłonowy, dałem za niego jakies 130zł z allegro uzywany(razem z kopułką), po wymianie autko chodzi jak sie patrzy i jest ok do dzisiaj:)
-

darkmen21 - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 1.8
- Paliwo: PB
- Nadwozie: cabrio
wczoraj jeszcze raz na chwilkę zaszłam do tego mechanika i powiedział żeby rozebrać ten aparat, być może jest niewielka usterka i da się to naprawić i nie trzeba będzie wymieniać całego na nowy.
I teraz mam pytanie, czy osoba która jako tako zna się na samochodach będzie potrafiła to zrobić?? I jeszcze jedno- czy po ewentualnej wymianie całego aparatu wszystko będzie działać? Mechanior powiedział że i tak trzeba będzie pojechać na jakiś warsztat ustawić zapłon bo samemu dobrze się tego nie zrobi.. to prawda?
I teraz mam pytanie, czy osoba która jako tako zna się na samochodach będzie potrafiła to zrobić?? I jeszcze jedno- czy po ewentualnej wymianie całego aparatu wszystko będzie działać? Mechanior powiedział że i tak trzeba będzie pojechać na jakiś warsztat ustawić zapłon bo samemu dobrze się tego nie zrobi.. to prawda?
- milutkaa
- Badacz tematu
milutkaa napisał(a):wczoraj jeszcze raz na chwilkę zaszłam do tego mechanika i powiedział żeby rozebrać ten aparat, być może jest niewielka usterka i da się to naprawić i nie trzeba będzie wymieniać całego na nowy.
Mam pytanie co to za mechanik??chce rozgrzebywac aparat zapłonowy, a nie ustwi zapłonu??
dobra rada zmień tego mechanika bo coś tu nie tak,
sadze ze jak zmienisz aparat zaplonowy to nie bedzie bledu czujnika hala
Ale radze zeby ten magik nie grzebał w aparacie zapłonowym i wsadzał go spowrotem bo jeszcze wiekszych szkód narobi...
pozdrawiam
-

darkmen21 - Members
hehe, faktycznie nie zrozumialem
wymiana aparatu to faktycznie nie wiele roboty, ale faktycznie trzeba ustawic zapłon do czego potrzebna jest Lampa. |Zatem jak ktos sie zna na tym i ma te Lampe to ustawi Ci zapłon, jednak chyba lepiej jechac do mechanika.
Jak wczesniej pisalem ja dalem za aparat 130 zł a za przłoenie i ustawke zaplonu okolo 60 zł
pozdrawiam!
wymiana aparatu to faktycznie nie wiele roboty, ale faktycznie trzeba ustawic zapłon do czego potrzebna jest Lampa. |Zatem jak ktos sie zna na tym i ma te Lampe to ustawi Ci zapłon, jednak chyba lepiej jechac do mechanika.
Jak wczesniej pisalem ja dalem za aparat 130 zł a za przłoenie i ustawke zaplonu okolo 60 zł
pozdrawiam!
-

darkmen21 - Members
kup uzywany oryginalny aparat ceny dochodza do 150zl za taki z gwarancja rozruchowa... ogolnie tak jak napisal kolega wyzej wez calopsc i jedz do jakiegos mechnika dobrego niech Ci to zalozy i ustawi chyba jakies wielkiej kasy pobrac za to nie powinien
pozdrawiam
pozdrawiam-

Imper - Members
• Strona 1 z 1