Nie żeby mnie to jakoś specjalnie irytowało ale kolega zauważył wczoraj że dymie lekko na czarno-szaro przy 4000-5000 obrotach przy prędkosci 100-120 (3bieg). już od dawna wiem ze musi walić sadzą bo tłumik mam jak w dieselku okopcony. Spalanie jak najbardziej w normie. Lekko buja na obrotach jak ciepły. Filtry zmienione, układ zapłonu też spoko świece nie zaolejone. Czy to może być lambda?Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
ABD przykapca
WItajcie
Nie żeby mnie to jakoś specjalnie irytowało ale kolega zauważył wczoraj że dymie lekko na czarno-szaro przy 4000-5000 obrotach przy prędkosci 100-120 (3bieg). już od dawna wiem ze musi walić sadzą bo tłumik mam jak w dieselku okopcony. Spalanie jak najbardziej w normie. Lekko buja na obrotach jak ciepły. Filtry zmienione, układ zapłonu też spoko świece nie zaolejone. Czy to może być lambda?
Nie żeby mnie to jakoś specjalnie irytowało ale kolega zauważył wczoraj że dymie lekko na czarno-szaro przy 4000-5000 obrotach przy prędkosci 100-120 (3bieg). już od dawna wiem ze musi walić sadzą bo tłumik mam jak w dieselku okopcony. Spalanie jak najbardziej w normie. Lekko buja na obrotach jak ciepły. Filtry zmienione, układ zapłonu też spoko świece nie zaolejone. Czy to może być lambda?Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku
- VolDan
- Moderator Globalny
- Rocznik: 92
- Silnik: ABD POWER
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Re: ABD przykapca
Uszczelniacze zaworowe 

- Golf Maniak
- Members
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1595 AFT
Voldan, jak Golf Maniak napisał raczej na 90% będziesz miał hydraulike do wymiany , jak rano odpalisz auto np po trasie 50km to bardzo stuka w silniku i przez jaki czas? jak krótko to jeszcze idzie jeździć , i zobacz czy kopci nagarem z tłumika który został na tłoku(chyba) . Drugie co mi przychodzi na myśl to jakiś smar lub olej dostaje Ci się do kolektora i wylatuje tłumikiem , posprawdzaj czy nie masz gdzieś ubytku oleju lub smaru który może się tam dostać , ale bardziej obstawiam pierwszą opcje
-

GolfiarzJR - Administrator
- Rocznik: 1984
- Silnik: 2.5
Nic nie stuka glowica cicha. Czy zrobie 50km czy 200km nic nie slychac. Czasami sam sie zastanawiam czy on wogole jest odpalony
zuuzycie oleju bardzo w normie 500ml na 5000km. Silnik zwawy rzeski jak na 1.4(scigalem sie z aam i nie dal rady). Dymi na czarno a nie niebiesko.. kiedys mi wyszlo na przegladzie bardzo wysokie hc w spalinach. Podmienie sonde zmierze czujnik temp i sie dowiem. Odpada hydraulika. Moge wam nagrac filmik jak silnik chodzi 
zuuzycie oleju bardzo w normie 500ml na 5000km. Silnik zwawy rzeski jak na 1.4(scigalem sie z aam i nie dal rady). Dymi na czarno a nie niebiesko.. kiedys mi wyszlo na przegladzie bardzo wysokie hc w spalinach. Podmienie sonde zmierze czujnik temp i sie dowiem. Odpada hydraulika. Moge wam nagrac filmik jak silnik chodzi 
Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku
- VolDan
- Moderator Globalny
To dziwne nic innego nie przychodzi mi na myśl , może twoje auto się z diesla zamienia?
A tak na poważnie nie masz ty dawki paliwa zawyżonej i nie spala i wylatuje przez tłumik? Może głupie ale nic innego nie przychodzi mi na myśl
A tak na poważnie nie masz ty dawki paliwa zawyżonej i nie spala i wylatuje przez tłumik? Może głupie ale nic innego nie przychodzi mi na myśl-

GolfiarzJR napisał(a):To dziwne nic innego nie przychodzi mi na myśl , może twoje auto się z diesla zamienia?A tak na poważnie nie masz ty dawki paliwa zawyżonej i nie spala i wylatuje przez tłumik? Może głupie ale nic innego nie przychodzi mi na myśl
Więc to świadczyło by o uszkodzeniu sondy lambda.Voldan skoro hudraulika jest sprawna obstawiam sondę

- Golf Maniak
- Members
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1595 AFT
z wydechu po gazowaniu leci tylko woda, aczkolwiek po spalinach wydaje mi się ze mam naprawdę bogata mieszankę. podrzuci mi ktoś schemat wiązki sondy, zmierzę sobie jej zakres pracy. wezcię pod uwagę ze buja mi sie na obrotach jak ciepły 

- VolDan
- Moderator Globalny
-

deusiwo - Members
- Rocznik: 95
- Silnik: ADZ
- Nadwozie: 5-drzwiowe
deusiwo napisał(a):120 na trójce w 1.4 i ty sie dziwisz że kopci
miałem to samo napisać

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
Ja się powstrzymałem ale na poczatku miałem to napisane że jak , czemu , i dlaczego 

-

Jechalismy w kolumnie i kolega krzyczal ze jade wolno mysle sobie piec cieply to mu dam 

- VolDan
- Moderator Globalny
• Strona 1 z 1