Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
1,8 benzyna brak ssania
Witam. Jestem tu nowy i to mój pierwszy post. Mam problem z moją trójką 1,8 benzyna. Otóż ssanie przestało działać. Wcześniej działało bez zarzutu. Potem po wizycie u mechanika raz działało a raz nie. Najczęściej zadziałało jak dodało się gazu przy starcie rozrusznika. Teraz już w ogóle nie działa. Silnik odpala bez problemów ale obroty są bardzo wolne tak, że nieraz przy dojeździe do skrzyżowania zgaśnie. Trzeba go podtrzymywać na gazie. Po zagrzaniu silnika wszystko jest OK. Zapala od razu i bez problemu. Wolne obroty wtedy są też OK. Dodam, że wymieniałem czujnik temperatury i silniczek krokowy. Doczytałem się, że powinno się zrobić tzw. adaptację przepustnicy. Co to jest i jak to zrobić??? Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał to proszę o pomoc.
-

Jabbar - Berbeć
ja czuje tps nawalony mialem u siebie w 1.8 ABS to samo 

Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Że wymieniłeś to pikuś , sprawdziłeś krokowca? Działa wysuwa się i popycha dźwignię przepustnicy?
Drugie spróbuj odpalić bez czujnika temperatury i zobacz jakie będzie miał obroty i spowrotem go wepnij czy spadną? Czy w momencie wpięcia cofa się krokowy
Drugie spróbuj odpalić bez czujnika temperatury i zobacz jakie będzie miał obroty i spowrotem go wepnij czy spadną? Czy w momencie wpięcia cofa się krokowy

-

pietrasiak2 - Members
Krokowy 100% dobry przekładałem z drugiego i wszystko tam działa i jeden i ten nowy ode mnie tak samo. U mnie na obydwu świruje (tzn. zbyt wolne obroty na zimnym silniku). Spróbuję jeszcze z tym odłączaniem czujnika co się będzie działo ale o dziwo dzisiaj rano jak było 0 stopni to ssanie zadziałało. Po południu też zadziałało a w sumie nic nie robiłem tylko przekładałem krokowe i już. Mam nadzieję, że tak już zostanie wtedy nie musiałbym już nikomu suszyć głowy. Zobaczymy jutro.
[ Dodano: 2012-11-16, 19:36 ]
Sory za pytanie ale co to jest tps???
[ Dodano: 2012-11-16, 19:36 ]
trojeczkaGT napisał(a):ja czuje tps nawalony mialem u siebie w 1.8 ABS to samo
Sory za pytanie ale co to jest tps???
-

Jabbar - Berbeć
TPS to potencjometr przepustnicy jest on bardzo wazy i gdy jest juz zuzyty lub uwalony przez czas to sa cyrki z obrotami na zimnym wlasnie.
dla 100 % pewnosci mozesz podlaczyc auto pod komputer i wykarze bledy ale skoro wymieniles pozostale rzeczy to stawiam na TPS i lepiej wymien cala przepustnice niz sam tps.
dla 100 % pewnosci mozesz podlaczyc auto pod komputer i wykarze bledy ale skoro wymieniles pozostale rzeczy to stawiam na TPS i lepiej wymien cala przepustnice niz sam tps.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
A TPS może wariowac nie zależnie czy auto jest rozgrzane, czy nie?? Chodzi mi o to, ze obroty w golfie mam 2k cały czas.
-

dawidek1991 - Czytacz
tak moze wariowac
-

trojeczkaGT - Members
OK koledzy. Widać cuda się zdarzają. Otóż jest obecnie tak, że ssanie działa ale tylko gdy jest całkiem zimno tzn. gdy temperatura jest około +5 albo niżej. Powyżej bywa różnie. Raz działa raz nie. Obecnie jest już prawie cały czas zimno więc problemu nie ma. Zobaczymy co będzie na wiosnę. Temat myślę, że można zamknąć a wiosną może się odnowi. Dzięki za chęci pomocy.
-

Jabbar - Berbeć
• Strona 1 z 1