Cześć , jestem nowy na tym forum i mam problem
Bierze olej i to sporo, czy to moze byc wina uszczelniaczy zaworów ? Wszystkie zimeringi na walkach itd. sa nowe, silnik suchutki, rowno pracuje, ma buta, przy odpalaniu zimnego silnika lekki błękitny dymek przez 3 sekundy, potem ok. Poziom i jakosc płyny chlodniczego bez zmian, budyń pod korkiem wlewu oleju pomimo 30km przebiegu dziennie, nowe swiece, przewody WN, nowy tlumik. Jeźdzę często 120-150km/h. olej to castrol magnacec 10W40.
czy jeśli uszczelniacze zaworow sa zuzyte to czy świece bedą okopcone ? czy mam je odkrecic, sprawdzić, czy rura bedzie okopcona jesli uszczelniacze zaworow beda zuzyte ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
- szosiu
- Czytacz
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.8 ABS
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Zmierz kompresję, może już pierścienie do wymiany. A jeżeli masz masło pod korkiem to odme też sobie wyczyśc bo po zimie tam jest tego dość sporo. Reszta się nie przejmuj. Jeżeli wszystko jest ok to świece powinny mieć brązowawy kolor i oczywiście powinny być suche. Kolega miał tak w swoim że był niebieski dymek po nepaleniu i np jak z górki jechał i hamował silnikiem a później dał gazu to też przydymił na niebiesko. Jeżeli wymieniłes już uszczelniacze to jak wyżej mogą to być pierścienie.
-----------------------------------------------------------
Byłe MK3 1.8 GT
moj-golf/moje-gt-t21191.html
Byłe MK3 VR6
moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.html
Byłe MK3 GTI
moj-golf/zielone-gti-t54087.html
Obecny B5 kombi
inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html
Byłe MK3 1.8 GT
moj-golf/moje-gt-t21191.htmlByłe MK3 VR6
moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.htmlByłe MK3 GTI
moj-golf/zielone-gti-t54087.htmlObecny B5 kombi
inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html-

pawel1990 - Members
Przepraszam zapomniałem sprecyzować. Wieć wymienilem wszystki uuszczelnienia silnika typu zimergingi natomiast uszczelniacze zaworowych nie wymienialem, podejzewam ze sa ja mocno stwardniale i wytarte. Kompresje zmierze jak radzisz ale mam jeszcze pytania
1. Jaki przedział kompresji bedzie ok dla mojego silnika ? silnik typ ABS 90KM. (okresl jaka powinna być dobra, slaba, b. dobra)
2. gdzie znajdę odmę i jak ona wyglada ? i jak ja wyczyscic
pozdrawiam Szosiu
1. Jaki przedział kompresji bedzie ok dla mojego silnika ? silnik typ ABS 90KM. (okresl jaka powinna być dobra, slaba, b. dobra)
2. gdzie znajdę odmę i jak ona wyglada ? i jak ja wyczyscic
pozdrawiam Szosiu
- szosiu
- Czytacz
Odmę masz z przodu bloku silnika, po lewo od filtra oleju. Wychodzi z niej metalowa rurka, która leci do tylnej górnej części silnika. Tam masz gumowy trójnik. Czyścisz to wszystko. Ja odmy od bloku silnika nie odkręcałem, bo nowej uszczelki nie mogłem dostać, a tragicznie po zimie nie wyglądała
Co do kompresji to u mnie była 12-13-11-11 i to ponoć wynik elegancki jak na 200 tys na szafie 
Co do kompresji to u mnie była 12-13-11-11 i to ponoć wynik elegancki jak na 200 tys na szafie 
-

marcin89 - Czytacz
marcin89 napisał(a):Odmę masz z przodu bloku silnika, po lewo od filtra oleju. Wychodzi z niej metalowa rurka, która leci do tylnej górnej części silnika. Tam masz gumowy trójnik. Czyścisz to wszystko. Ja odmy od bloku silnika nie odkręcałem, bo nowej uszczelki nie mogłem dostać, a tragicznie po zimie nie wyglądałaCo do kompresji to u mnie była 12-13-11-11 i to ponoć wynik elegancki jak na 200 tys na szafie
Dzięki za informacje
Rozumiem, że wyczyscileś tylko rurkę metalową, natomiast odmy nie ?
- szosiu
- Czytacz
szosiu napisał(a):marcin89 napisał(a):Odmę masz z przodu bloku silnika, po lewo od filtra oleju. Wychodzi z niej metalowa rurka, która leci do tylnej górnej części silnika. Tam masz gumowy trójnik. Czyścisz to wszystko. Ja odmy od bloku silnika nie odkręcałem, bo nowej uszczelki nie mogłem dostać, a tragicznie po zimie nie wyglądałaCo do kompresji to u mnie była 12-13-11-11 i to ponoć wynik elegancki jak na 200 tys na szafie
Dzięki za informacje
Ja myśle że czyścił ten trójnik

-----------------------------------------------------------
Byłe MK3 1.8 GT
moj-golf/moje-gt-t21191.html
Byłe MK3 VR6
moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.html
Byłe MK3 GTI
moj-golf/zielone-gti-t54087.html
Obecny B5 kombi
inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html
Byłe MK3 1.8 GT
moj-golf/moje-gt-t21191.htmlByłe MK3 VR6
moj-golf/zwykle-mk3-vr6-by-pawel1990-t34070.htmlByłe MK3 GTI
moj-golf/zielone-gti-t54087.htmlObecny B5 kombi
inne-samochody-z-rodziny-vag/b5-variant-by-pawel1990-t64298.html-

pawel1990 - Members
pawel1990 napisał(a):szosiu napisał(a):marcin89 napisał(a):Odmę masz z przodu bloku silnika, po lewo od filtra oleju. Wychodzi z niej metalowa rurka, która leci do tylnej górnej części silnika. Tam masz gumowy trójnik. Czyścisz to wszystko. Ja odmy od bloku silnika nie odkręcałem, bo nowej uszczelki nie mogłem dostać, a tragicznie po zimie nie wyglądałaCo do kompresji to u mnie była 12-13-11-11 i to ponoć wynik elegancki jak na 200 tys na szafie
Dzięki za informacje
Ja myśle że czyścił ten trójnik
Czyściłem trójnik i tą metalową rurkę
Do odmy zaglądałem i myślałem, że jest gorzej więc jej nie odkręcałem od bloku silnika. Z trójnikiem delikatnie a do metalowej rurki daj benzyny ekstrakcyjnej 
-

marcin89 - Czytacz
• Strona 1 z 1