1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

Postprzez zbych » 8 sie 2015, o 14:56

Witam. Mam taki problem z silnikiem 1.6 aks że silnik ma odcięcie przy 5 tys obrotów a prawidłowo powinien kręcić sie do 6,5 tysiąca. Jak w każdym innym benzyniaku i tu moje pytanie czy może być to winna czujnika halla bo to on w końcu czyta obroty silnika, ogólnie silnik działa idealnie pali na dotyk obroty równe nic się z nim nie dzieje ale w czasie jazdy próbując go skrecic to nidyrydy...
zbych
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 8 lut 2011, o 16:07
Lokalizacja: Ścinawka Średnia
Rocznik: 1997
Silnik: 1.6aks
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

 

Re: 1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

Postprzez GolfiarzJR » 8 sie 2015, o 21:01

weź spróbuj podłaczyć pod VAG'a , obstawiam że odpowiada za to jakiś błąd który trzeba skasować
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1450
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: 1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

Postprzez zbych » 8 sie 2015, o 21:15

podłączyłem go pod vaga ale na właczonym zapłonie zawsze pokarze czujnik halla a na właczonym silniku już błedu nie ma czyli jest ok.... a że robię w mechanice to znam bule silników ale z takim przypatkiem spotykam się pierwszym raz i szczerze niewiem co robic...
zbych
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 8 lut 2011, o 16:07
Lokalizacja: Ścinawka Średnia
Rocznik: 1997
Silnik: 1.6aks
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Re: 1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

Postprzez GolfiarzJR » 8 sie 2015, o 23:26

A zobacz jeszcze czy linka gazu coś nie blokuje? spotkałem się z takim przypadkiem że 2e nie miał odciencia bo coś było z linką hmm gdybam ale mozliwe że to będzie to
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1450
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: 1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

Postprzez zbych » 9 sie 2015, o 15:08

No właśnie ze też nie ponieważ naciskając przepustnice to też osiąga 5 tyś obrotów i na obrotomierzu i na komputerze wychodzą te same obroty....
zbych
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 8 lut 2011, o 16:07
Lokalizacja: Ścinawka Średnia
Rocznik: 1997
Silnik: 1.6aks
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Re: 1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

Postprzez GolfiarzJR » 9 sie 2015, o 15:13

A masz na pewno licznik z tego modelu? Te silniki chyba miały na liczniku czerwone od 5,2tyś albo 6,1 tys jak się myle ;/
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1450
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: 1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

Postprzez tomek2207 » 4 wrz 2015, o 21:34

Witam. Podepnę się pod temat bo mam taki sam problem. silnik 1.6 101km kreci do 5tys. Wymieniony już 2 razy aparat zapłonowy (razem z czujnikiem halla) wiec to nie to jest winne(ale cały czas wyskakuje bład). Po podpieciu pod vaga i skasowaniu błędu z halla(na włączonym silniku) odcinka jest normalnie,gdy zgasimy silnik i odpalimy to znowu jest 5tys. Nie wiem już jak sobie z tym poradzić. Czyżby to wina komputera ze ciagle chodzi w trybie awaryjnym?
tomek2207
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 4 wrz 2015, o 21:26
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 74kw
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: 1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

Postprzez zbych » 5 wrz 2015, o 15:08

a czy aparaty zapłonowe napewno sa od tego silnika bo troche siedziałem na necie i okazuję się każdy silnik ma inny aparat zapłonowy gdzie czujnik halla czyta obroty silnika ja mam załozony od 1.8 i dlatego głupieje silnik przynajmniej mi się tak wydaję a teraz szukam aparatu od 2.0 i spróbuje w ten sposób.
zbych
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 8 lut 2011, o 16:07
Lokalizacja: Ścinawka Średnia
Rocznik: 1997
Silnik: 1.6aks
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Re: 1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

Postprzez trollu » 5 wrz 2015, o 19:49

zainteresowałbym się czujnikiem położenia wału, jest schowany na bloku, w okolicach podstawki filtra oleju. co do aparatów to domyślam się że tak jak w przypadku ADY aparat nie ma możliwości ustawienia zapłonu tylko jest przykręcany na "sztywno"
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
Avatar użytkownika
trollu
VIP
 
Posty: 2503
Dołączył(a): 27 sie 2010, o 13:03
Lokalizacja: SKL/Cz-wa
Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Re: 1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

Postprzez zbych » 14 wrz 2015, o 21:06

no i problem rozwiązany a przyczyną był aparat zapłonowy który umarł czujnik halla a przez mój bład założyłem aparat od 1.8 który nie mozy być w tym silniku ponieważ różni się tym że ta blaszka która kreci się wokół czujnika halla ma cztery otowory a w silnikach gdzie jest dodatkowo czujnik położenia wału musi byc z jednym otworem i skończyło się tym ze kupilem drugi aparat zapłonowy na szrocie i silnik odzyskał swoją moc i i wkręca się do czerwonego pola...
zbych
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 8 lut 2011, o 16:07
Lokalizacja: Ścinawka Średnia
Rocznik: 1997
Silnik: 1.6aks
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Re: 1.6 aks nie wkreca się do czerownego pola...

Postprzez pablomed » 17 wrz 2015, o 13:46

tomek2207 u ciebie może być ten sam problem znaczy niewłaściwy aparat zapłonowy, ale wystarczy też jak jest nieodpowiednio wsadzony, sprawdź fotki są w necie w jakiej pozycji ma być w innej nie będzie działało. Oraz kable sprawdź, na zapłonie we wtyczce ma być napięcie między bocznymi pinami
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie


- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 14 gości