Witam, odkąd kupiłem swoją 3-kę mam problem z silnikiem. Na początku okazało się, że wałek i głowica są przytarte. Wymieniona głowica, uszczelki, olej, filtr oleju, przy okazji płetwa w aparacie zapłonowym była pęknięta więc aparat też nowy jest. Chwilowo było okej, po jakiś 2 dniach wywaliło błąd sondy lambda, objawami było straszne falowanie na obrotach. Wczoraj wymieniłem sondę pojeździłem cały dzień było okej.. Dzisiaj rano wsiadłem do auta, odpalam i znowu to samo.. Obroty skakały z góry na dól w zakresie od 1 do 2 tyś. Podpięty pod komputer wykazał znowu błąd sondy lambda, pomiar sondy wykazał tak jakby sonda wgl nie działała..
Może mi ktoś pomóc? Nie wiem o co chodzi już w tym samochodzie.. Czy kolor czujnika temp. ma jakiś wpływ na sondę? Mój czujnik ma niebieską obwódkę.
Proszę o pomoc.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
robak664 napisał(a):Wczoraj wymieniłem sondę pojeździłem cały dzień było okej.. Dzisiaj rano wsiadłem do auta, odpalam i znowu to samo..
Jaka sonda? Nowa ori , nowa zamiennik , używka ?
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
robak664 napisał(a):Nowa za 175 zł więc wiesz..
Niestety to nie reguła, do rki do mnie był kupowany czujnik położenia wału (nowy) założony podpięty i... Wymiana

-

Pro100 - VIP
- Rocznik: 93
- Silnik: R32
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
A przepustnica czyszczenie,adaptacja ewentualnie podłożenie drugiej ?
Mój Gofer Movie :
moj-golf/moj-zielony-golfik-movie-d-t46252.html
-

Knight Rider - Badacz tematu
Hmm a lewego powietrza nie ciągnie kolektorem ?
Mój Gofer Movie :
-

Knight Rider - Badacz tematu
Masz pewnie to co u mnie , kupiłem ori sondę i nadal to samo było , sprawdź kostkę która idzie z wiązki do lambdy ;0 u mnie był na wymarciu kabelek z tej wiązki silnikowej do sondy tam gdzie się ją podpina chyba biały
lutowanie pomogło jak ręką odjął 
lutowanie pomogło jak ręką odjął 
-

IntruZZ - Czytacz
robak664, poszukaj trochę o AEE, pod hasłem diagnoza VAG, wprowadzenie nastawów podstawowych, ta procedura pomoże jeśli niema żadnych cześci do wymiany. A sonda pozostaje niepewna, to nie jest dobra sytuacja bo z jednej strony nie wiesz czy napewno jest sprawna, z drugiej mimo sprawnej sondy komp może wywalać jej błąd z przyczyny okablowania, uszkodzenia ECU, albo złej mieszanki spowodowanej innymi niż sonda przyczynami - czyli nadal nie wiesz nic pewnego.
Trzeba było wydać te 220 zeta za markowego Boscha uniwersalnego nepewno byłby ok.
Trzeba było wydać te 220 zeta za markowego Boscha uniwersalnego nepewno byłby ok.
- pablomed
- Members