1.6 AEE

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

1.6 AEE

Postprzez robak664 » 21 sie 2013, o 18:06

Witam, odkąd kupiłem swoją 3-kę mam problem z silnikiem. Na początku okazało się, że wałek i głowica są przytarte. Wymieniona głowica, uszczelki, olej, filtr oleju, przy okazji płetwa w aparacie zapłonowym była pęknięta więc aparat też nowy jest. Chwilowo było okej, po jakiś 2 dniach wywaliło błąd sondy lambda, objawami było straszne falowanie na obrotach. Wczoraj wymieniłem sondę pojeździłem cały dzień było okej.. Dzisiaj rano wsiadłem do auta, odpalam i znowu to samo.. Obroty skakały z góry na dól w zakresie od 1 do 2 tyś. Podpięty pod komputer wykazał znowu błąd sondy lambda, pomiar sondy wykazał tak jakby sonda wgl nie działała..
Może mi ktoś pomóc? Nie wiem o co chodzi już w tym samochodzie.. Czy kolor czujnika temp. ma jakiś wpływ na sondę? Mój czujnik ma niebieską obwódkę.

Proszę o pomoc.
My car, my passion, my lifestyle.
Avatar użytkownika
robak664
Czytacz
 
Posty: 92
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 17:52
Lokalizacja: Tychy

1.6 AEE

 

Postprzez Paweu » 21 sie 2013, o 20:49

robak664 napisał(a):Wczoraj wymieniłem sondę pojeździłem cały dzień było okej.. Dzisiaj rano wsiadłem do auta, odpalam i znowu to samo..


Jaka sonda? Nowa ori , nowa zamiennik , używka ?
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4275
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez robak664 » 21 sie 2013, o 21:23

Nowa za 175 zł więc wiesz..
My car, my passion, my lifestyle.
Avatar użytkownika
robak664
Czytacz
 
Posty: 92
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 17:52
Lokalizacja: Tychy

Postprzez Pro100 » 21 sie 2013, o 21:36

robak664 napisał(a):Nowa za 175 zł więc wiesz..


Niestety to nie reguła, do rki do mnie był kupowany czujnik położenia wału (nowy) założony podpięty i... Wymiana :/
Avatar użytkownika
Pro100
VIP
 
Posty: 2623
Dołączył(a): 22 cze 2008, o 16:38
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez robak664 » 21 sie 2013, o 22:07

Więc jaką mam kupić ?

[ Dodano: 2013-08-24, 01:42 ]
Kupiłem co prawda używaną ale oryginalną BOSCH-owską. Auto postało jakieś 4 godzinki i znowu to samo.. Panowie pomocy..
My car, my passion, my lifestyle.
Avatar użytkownika
robak664
Czytacz
 
Posty: 92
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 17:52
Lokalizacja: Tychy

Postprzez Knight Rider » 24 sie 2013, o 18:46

A przepustnica czyszczenie,adaptacja ewentualnie podłożenie drugiej ?
Avatar użytkownika
Knight Rider
Badacz tematu
 
Posty: 286
Dołączył(a): 25 lis 2011, o 20:45
Lokalizacja: Sławno

Postprzez robak664 » 24 sie 2013, o 19:14

Była czyszczona i adaptowana już nie raz. Na kompie dalej błąd sondy, i falowanie obrotów.
My car, my passion, my lifestyle.
Avatar użytkownika
robak664
Czytacz
 
Posty: 92
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 17:52
Lokalizacja: Tychy

Postprzez Knight Rider » 24 sie 2013, o 20:38

Hmm a lewego powietrza nie ciągnie kolektorem ?
Avatar użytkownika
Knight Rider
Badacz tematu
 
Posty: 286
Dołączył(a): 25 lis 2011, o 20:45
Lokalizacja: Sławno

Postprzez IntruZZ » 24 sie 2013, o 21:07

Masz pewnie to co u mnie , kupiłem ori sondę i nadal to samo było , sprawdź kostkę która idzie z wiązki do lambdy ;0 u mnie był na wymarciu kabelek z tej wiązki silnikowej do sondy tam gdzie się ją podpina chyba biały ;) lutowanie pomogło jak ręką odjął ;)
Avatar użytkownika
IntruZZ
Czytacz
 
Posty: 143
Dołączył(a): 13 maja 2013, o 20:22
Lokalizacja: Sokołów Podlaski WSK

Postprzez robak664 » 24 sie 2013, o 21:16

Jutro posprawdzam kable i dam znać.

[ Dodano: 2013-08-25, 14:41 ]
Kable przy wtyczkach są okej.. Chyba muszę oddać złoma do jakiegoś elektryka bo nie mam już głowy do niego.
My car, my passion, my lifestyle.
Avatar użytkownika
robak664
Czytacz
 
Posty: 92
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 17:52
Lokalizacja: Tychy

Postprzez IntruZZ » 26 sie 2013, o 11:05

może masz komputer uszkodzony... no bo cholera co Ci wywala błąd sondy skoro jest nowa :)






* słowa.!
Ostatnio edytowano 26 sie 2013, o 11:19 przez IntruZZ, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
IntruZZ
Czytacz
 
Posty: 143
Dołączył(a): 13 maja 2013, o 20:22
Lokalizacja: Sokołów Podlaski WSK

Postprzez pablomed » 26 sie 2013, o 13:17

robak664, poszukaj trochę o AEE, pod hasłem diagnoza VAG, wprowadzenie nastawów podstawowych, ta procedura pomoże jeśli niema żadnych cześci do wymiany. A sonda pozostaje niepewna, to nie jest dobra sytuacja bo z jednej strony nie wiesz czy napewno jest sprawna, z drugiej mimo sprawnej sondy komp może wywalać jej błąd z przyczyny okablowania, uszkodzenia ECU, albo złej mieszanki spowodowanej innymi niż sonda przyczynami - czyli nadal nie wiesz nic pewnego.
Trzeba było wydać te 220 zeta za markowego Boscha uniwersalnego nepewno byłby ok.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 17 gości