Witam!
Żre mi olej ok litra na miesiąc oraz płynu chłodniczego i chodzi o to że, brak większych wycieków które mogły by sugerować na taki ubytek oleju, delikatnie się leje ale to takie pół suche miejsce,
Świece białe, spalanie po mieście 10l/100km gazu, kompresja 10kg/cm2, na mocy nie zauważyłem żeby był jakiś słaby.
Jedyna oznaka to albo olej na wylocie z tłumika, albo woda zmieszana z sadzą.
Gdzie ten olej znika??
Zamierzam wymienić uszczelkę pod głowicą bo sądzę, że tam gdzieś to ucieka do cylindra, ale nie pasuje mi to że świece są bialutkie:( proszę o pomoc gdzie szukać i co zmieniać:(
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
wiktoriano napisał(a):albo woda zmieszana z sadzą
wiktoriano napisał(a): uszczelkę pod głowicą
Nic dodac nic ująć... a świece są białe bo mają ubogą mieszankę
Przy wymianie uszczelki koniecznie splanuj głowice
i wymień gumki na zaworach 
-

K@mil - POMOCNIK

Gumki na zaworach masz na myśli uszczelniacze czy co?? podasz jakiś nr katalogowy lub nazwę?? jakie spełniają zadanie??
W książce pisze, że planowanie głowicy w tym silniku AEA niedopuszczalne, ale możę to chodzi o 1mm a ja bym przejechał 0,1mm.
Słyszałem że można na papierze ściernym ją przejechać, papier na szybie bo szyba zawsze równa i szyba też na czymś prostym np płyta wiórowa.
W książce pisze, że planowanie głowicy w tym silniku AEA niedopuszczalne, ale możę to chodzi o 1mm a ja bym przejechał 0,1mm.
Słyszałem że można na papierze ściernym ją przejechać, papier na szybie bo szyba zawsze równa i szyba też na czymś prostym np płyta wiórowa.
- wiktoriano
- Czytacz
Jesli chcesz za poł roku znów wymieniać uszczelki pod glowicę to nie planuj
Uszczelniacze zaworowe, koszt ok 2zl szt
Mogą byc juz twarde i przepuszczają olej...
Jak bedziesz mial juz wszystko rozkrecone to oczywiście pierscienie tez trzeba sprawdzić, jak wygląda cylinder itp
Bo jednak troszke za duzo bierze Ci tego oleju
bardzo za duzo
wiktoriano napisał(a):Gumki na zaworach masz na myśli uszczelniacze czy co?? podasz jakiś nr katalogowy lub nazwę?? jakie spełniają zadanie??
Uszczelniacze zaworowe, koszt ok 2zl szt
Mogą byc juz twarde i przepuszczają olej...
Jak bedziesz mial juz wszystko rozkrecone to oczywiście pierscienie tez trzeba sprawdzić, jak wygląda cylinder itp
Bo jednak troszke za duzo bierze Ci tego oleju
bardzo za duzo-

K@mil - POMOCNIK

Jakieś 4 lata temu wymieniałem uszczelkę pod głowicą to cylindry były siwe, na pierścienie nie patrzyłem.
A na co ma zwrócić uwagę na pierścieniach??
A na co ma zwrócić uwagę na pierścieniach??
- wiktoriano
- Czytacz
• Strona 1 z 1