Dobra lecimy po kolei.
Poprzedni właściciel prawdopodobnie mnie lekko oszukał z wymianą oleju ^^ samochód jakiś czas temu zaczął klekotać, nie ważne już czy zimny czy rozgrzany, klekocze jak stary diesel.
Jakieś 4 tys. km temu zmieniłem olej i filtr. Nic się nie zmieniło.
Dzisiaj w końcu zabrałem się do roboty, wymieniłem popychacze zaworów (wg informacji wyszukanych między innymi na forum to powinno być przyczyną klekotania) i przy okazji rozrząd. Zgodnie z różnymi instrukcjami skręciłem wszystko, poczekałem ponad pół godziny zanim odpaliłem samochód, klekotał jeszcze gorzej... wg instrukcji która była w opakowaniu z popychaczami trzymałem go 4 minuty na 2-3 tys obrotów po czym puszczałem na 30s na wolne obroty i tak 3-4 razy. Klekotanie wróciło do normy sprzed wymiany popychaczy... szczerze już nie wiem co mam zrobić żeby chodził tak jak powinien...
Ma ktoś jakąś radę dla mnie?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
-

makuxxx14 - Czytacz
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 9A+
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
zmierz ciśnienie oleju jeśli będzie ok. tz. Okolo 2 bary przy ciepłym silniku a zmieniles popychacze na nowe i dalej klekocze to twój silnik jest w stanie lekko agonalnym tak sie dzieje jak się nie zmienić oleju na czas i źle obchodzi z autem . w tych silnikach wycieraja się tłoki i to one tak hałasuja . tak sie dzieje nie tylko w tym silniku grupy vw
- marbino88
- Berbeć
Prawdopodobnie poprzedni właściciel zalał go przed sprzedarzą jakimś doktorem a po czasie i zmianie oleju zaczął klepać.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
klekotanie jest raczej właśnie od popychaczy które nie wypełnią się jeśli jest niskie ciśnienie oleju, dlatego trzeba je mierzyć przed wymianą szklanek. Pewnie będzie niskie, to nawet wtedy jest jeszcze mała szansa że pomoże wymiana pompy oleju, ale nie licz na to szczególnie. Dostaniesz sprawny silnik niezbyt drogo za 6-8 stówek dramatu niema
- pablomed
- Members
1arturek1 napisał(a):makuxxx14 napisał(a):tak więc:
kupię 1,6ABU bez osprzętu
Oddam całego gofra z tym motórem za 2500.
opisz mi tego gofra na pw i dodaj jakieś fotki
i przede wszystkim motór w jakim stanie bo już w przebieg nie wierze 
-

makuxxx14 - Czytacz
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 9A+
- Paliwo: PB
• Strona 1 z 1