Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
1.6 ABU - dziwne zachowanie na benzynie .
Cześć . Ostatnio zauważyłem dziwne zachowanie na benzynie . Został wymieniony silniczek krokowy , oraz podstawa wtrysku i był u gazownika . Chodzi na benzynie i na gazie na wolnych super . Przed wczoraj wymieniałem świece . I po zapaleniu na wolnych jest super spokojnie , ale gdy jest zimny to tak jak by tracił moc i nie chciał jechać , jak sie lekko zagrzeje to jedzie super . Na gazie na zimnym i na ciepłym tez jest super . Nie wiem od czego to może być . Stało to się nagle , ciężko go rozpędzić . Co się mogło stać ?
- Okonik5
- Badacz tematu
Ja mam tak , że na zimnym czuć takie przyhamowania . Tak gdybym naciskał na gaz i na hamulec , na gaz i hamulec . Ale po przejechaniu okolo 500 metrow jest wszystko ok . A można jeździć z odpiętą sondą lambdą ? Nic sie nie stanie ?
Niby jakiś tydzien temu jak byłem u gazownika to powiedział że mam do wymiany sondę lambde , ale było ok , a po wymieniu świeć tak się zaczęło dziać
Niby jakiś tydzien temu jak byłem u gazownika to powiedział że mam do wymiany sondę lambde , ale było ok , a po wymieniu świeć tak się zaczęło dziać
- Okonik5
- Badacz tematu
Okonik5 napisał(a): A można jeździć z odpiętą sondą lambdą ? Nic sie nie stanie ?
Genialny pomysł.Benzyny będzie palił z 20 litrów na sto,a gazu w zależności jaką masz instalkę,jak 1 generacja to nie wzrośnie,jak 2 to też podskoczy znacząco spalanie.
Okonik5 napisał(a):Niby jakiś tydzien temu jak byłem u gazownika to powiedział że mam do wymiany sondę lambde
Jedź do innego gaziarza,jak potwierdzi diagnozę pierwszego to nie pozostaje ci nic innego jak jej wymiana.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
to nie świece są winne to sonda właśnie temat przerobiłem u siebie, można jeździć z odpiętyą sondą ale to zwiększa SPALANIE, ja właśnie czekam na paczuszkę z nową sondą jutro pewnie będzie i mam nadzieję że będzie palił jak kiedyś te 6-7 litrów jak powinno być
-

redies - Czytacz
Biorąc po uwagę że masz problem na zimnym silniku to bardzo wątpliwe, bo sonda musi mieć chwilę żeby się rozgrzać, na zimno nie pracuje. Jednak proponuję zrób dwie rzeczy które napisałem wyżej potem zobaczysz.
Oczywiście zmiana sondy nie może zaszkodzić jeśli założysz dobrą markową, tyko nie bądź zawiedziony jeśli to nie pomoże na objawy które opisujesz.
Oczywiście zmiana sondy nie może zaszkodzić jeśli założysz dobrą markową, tyko nie bądź zawiedziony jeśli to nie pomoże na objawy które opisujesz.
- pablomed
- Members
no nie chcę się wymądrzać ale sonda zaczyna swoją pracę od początku po odpaleniu auta to dzięki niej komp wie ile podać dawki paliwa a mierzy się sondę jak jest rozgrzana takie uzyskałem info wiele czytając na temat sond ale zapewne mogę się mylić u mnie po wypięciu sondy auto zachowywało się normalnie na zimnym a jak była wpięta właśnie miało objawy opisane jak u kolegi wyżej, trzeba próbować myślę że na pewno nie będą to kable czy świece.
-

redies - Czytacz
Mylisz się.redies napisał(a):no nie chcę się wymądrzać ale sonda zaczyna swoją pracę od początku po odpaleniu
Sonda zaczyna pracować po około minucie po odpaleniu.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe