Witam,
Od 2 dni męczy mnie znowu mój golf (B + LPG), który zaczął znowu świrować na benzynie. No ale to nie w tym temacie.
Przy rozbieraniu układu dolotowego i monowtrysku znalazłem parę elementów których przeznaczenia nie znam oraz ich dokładnych nazw, stąd ten temat.
1. Znajduje się to w tylnej części układu dolotowego nad monowtryskiem. Wchodzą do tego 2 rurki. Jak to się nazywa i do czego to służy??
2. Znajduje się to w monowtrysku, chodzi mi szczególnie o część zaznaczoną na czerwono, doszukałem się że jest to czujnik temperatury powietrza zasysanego. Czy to prawda? Za co odpowiada? Jakie objawy występują gdy jest zepsuty? Ma ktoś na sprzedaż taki sam albo podobny lub na podmianę? W sieci brak linków. Brak numerów na nim.
Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Re: 1.6 75KM ABU - elementy w układzie dolotowym - pytania
1. Te pomaranczowe cudo jest od sterowania klapki cieple/zimne w obudowie filtra powietrza. Dziala to tak : gdy auto jest zimne klapa w obudowie filtrajest ustawiona w pozycjii zasysania powietrza z kolektora wydechowego. Po jakims czasie jak ten pomaranczowy element sie ogrzeje ( w srodku jest blaszka bimetaliczna) to pomaranczowypusci podcisnienie do klapki w obudowie filtra powietrza i otworzy klape na zasysanie zimnego powietrza bogatszego w tlen i azot.
-

fuqet1 - Badacz tematu
- Rocznik: 94
- Silnik: 1400 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie myślałem bo jedna z rurek idzie to do filtra powietrza, lecz chyba nie ma wpływu na obroty.
A orientujesz się może odnośnie tej drugiej rzeczy?
A orientujesz się może odnośnie tej drugiej rzeczy?
- WNSCHOLES
- Czytacz
W moim monowtrysku tam gdzie zaznaczyles ida 4 cienkie kabelki. Ale ja mam wtrysk 1,4 abd. Prawdopodobnie u ciebie kabelki sa zalane juz w srodku. Taki nowsiejszy wariant zastosowali a mocowanie nakabekli zostalo
-

fuqet1 - Badacz tematu
- Rocznik: 94
- Silnik: 1400 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
• Strona 1 z 1