1.4 aex - odma z membraną

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

1.4 aex - odma z membraną

Postprzez lukasrsv » 10 lut 2015, o 18:27

Witam
W moim silniku 1.4 aex jest odma bez membrany. Czy można beż problemu ją zastąpić na odmę z membranami? Pytam ponieważ takowa odma posiada grzałkę.

Taką posiadam.
Obrazek

Taką chcę założyć.
Obrazek
Avatar użytkownika
lukasrsv
Czytacz
 
Posty: 115
Dołączył(a): 21 lis 2012, o 20:54
Lokalizacja: POLSKA_POŁUDNIE

1.4 aex - odma z membraną

 

Postprzez prezesik » 10 lut 2015, o 20:18

Jeżeli będzie pasowała średnica otworu oraz rozstaw śrub mocujących to czemu nie. Pozostaje podłączyć grzałkę pod zapłon i będzie latać.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez Thorsten » 10 lut 2015, o 20:51

lukasrsv, masz tutaj link do aukcji z odmą którą masz obecnie:
http://allegro.pl/odma-ociekacz-oleju-v ... 66063.html


poszukaj na liście silnik z jakiego masz tą podgrzewaną odmę i jeśli będzie na liście to pasuje. Intuicyjnie- skoro zwykła odma (czyli taka jaką masz na aukcji) pasuje pod lupo to to za lupo pasuje do silnika ze zwykłą.

Jeśli masz odmę dokładnie tą z pokazanego foto to pasuje, bo silnik bby to 1.4 16v 75km a jak widać na liście w aukcji ma taką samą odmę jak golf, więc działa to w obie strony z golfa do lupo, z lupo do golfa.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez lukasrsv » 10 lut 2015, o 20:59

Odma pasuje, tylko zastanawia mnie to czy ta membrana jakoś nie będzie negatywnie wpływać.
Avatar użytkownika
lukasrsv
Czytacz
 
Posty: 115
Dołączył(a): 21 lis 2012, o 20:54
Lokalizacja: POLSKA_POŁUDNIE

Postprzez prezesik » 10 lut 2015, o 21:49

lukasrsv napisał(a):Odma pasuje, tylko zastanawia mnie to czy ta membrana jakoś nie będzie negatywnie wpływać.
autem będzie bardziej bujać :mrgreen:

Wg mnie będzie ok.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez skolar » 13 lut 2015, o 11:51

dolacze do tematu wie moze ktos gdzie by mozna bylo podlaczyc ta grzałke??
skolar
Badacz tematu
 
Posty: 164
Dołączył(a): 7 lip 2012, o 17:02
Lokalizacja: Wodzisław Śl

Postprzez Thorsten » 13 lut 2015, o 12:27

skolar, ja na twoim miejscu wziął bym ze stacyjki, przekręcasz zapłon i zaczyna grzać. Ile tam jest pinów we wtyczce? jeśli dwa to zwyczajnie plus i minus. Na próbę podpiął bym ją np. na stole i ręką sprawdził czy grzeje, bo może mieć określoną polaryzacje i odwrotnie podłączysz nie będzie pracować.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez lukasrsv » 13 lut 2015, o 16:42

Polaryzacji nie ma. Odma z grzałką została podpięta po zapłonie i bardzo ładnie grzeje. Chwila i jest cieplutka.
Avatar użytkownika
lukasrsv
Czytacz
 
Posty: 115
Dołączył(a): 21 lis 2012, o 20:54
Lokalizacja: POLSKA_POŁUDNIE

Postprzez shift00 » 13 lut 2015, o 18:48

lukasrsv, droga taka zabawa?
Avatar użytkownika
shift00
Gaduła
 
Posty: 799
Dołączył(a): 20 kwi 2014, o 19:29
Rocznik: 96
Silnik: 1.8T++
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez skolar » 13 lut 2015, o 20:52

ok dzieki koledzy ja na allegro za 100 zl uzywke wraz z przesylka znalazlem
skolar
Badacz tematu
 
Posty: 164
Dołączył(a): 7 lip 2012, o 17:02
Lokalizacja: Wodzisław Śl

Postprzez lukasrsv » 14 lut 2015, o 21:51

shift00, Ja trafiłem na używaną odmę za jakieś 20zł. Nie mogłem dostać oryginalnej wtyczki od odmy więc dolutowałem swoją. Od strony elektrycznej wszystkie materiały (poza tą wtyczką :-P) miałem. I mam nadzieje że problem z zamarzniętą odmą pójdzie w zapomnienie :-D

[ Dodano: 2015-02-14, 20:55 ]
skolar, To mnie nawet tyle nie kosztowało z piwkiem umilającym pracę :-P
Avatar użytkownika
lukasrsv
Czytacz
 
Posty: 115
Dołączył(a): 21 lis 2012, o 20:54
Lokalizacja: POLSKA_POŁUDNIE

Postprzez skolar » 15 lut 2015, o 15:48

lukasrsv a jak podlaczyles te przewody besposrednio do stacyjki ?? ktoredy przeprowadziles przewody do kabiny??
skolar
Badacz tematu
 
Posty: 164
Dołączył(a): 7 lip 2012, o 17:02
Lokalizacja: Wodzisław Śl

Następna strona

- - - Roman Adwokat



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości