Filtr paliwa wymieniany rok albo dwa lata temu, kable i świece zmieniane rok temu, firma kabli to Janmor, a świece są od NGK. Paliwo tankuję tylko na Orlenie więc to raczej nie jest wina paliwa.Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
1.4 ABD zaczyna szarpać
Witam, Jak w temacie 1.4 ABD, problem jest taki że jak jadę to czasami zacznie mi szarpać ( 3-4 szarpnięcia) i już jest okey i jedzie dalej. Następnie, wczoraj brat wracał nim z pracy i powiedział że w trakcie jazdy zgasł mu silnik
Filtr paliwa wymieniany rok albo dwa lata temu, kable i świece zmieniane rok temu, firma kabli to Janmor, a świece są od NGK. Paliwo tankuję tylko na Orlenie więc to raczej nie jest wina paliwa.
Filtr paliwa wymieniany rok albo dwa lata temu, kable i świece zmieniane rok temu, firma kabli to Janmor, a świece są od NGK. Paliwo tankuję tylko na Orlenie więc to raczej nie jest wina paliwa.-

golf 1.4 - Gaduła
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
To raczej muszę wymienić bo kiedyś skrobałem już śrubokrętem
[ Dodano: 2013-05-08, 21:13 ]
A mam jeszcze pytanie. Jak nagrzeje mi się silnik i zgaszę go to później nie mogę go odpalić, temperatura trochę spadnie (poczekam około 5 minut) i już mogę go normalnie odpalić. A jak próbuję go odpalić to tylko tak strzeli jak by akumulator był słaby. Dziadek powiedział mi że masę "gubi" a kolega że to wina elektromagnesu...
A mam jeszcze pytanie. Jak nagrzeje mi się silnik i zgaszę go to później nie mogę go odpalić, temperatura trochę spadnie (poczekam około 5 minut) i już mogę go normalnie odpalić. A jak próbuję go odpalić to tylko tak strzeli jak by akumulator był słaby. Dziadek powiedział mi że masę "gubi" a kolega że to wina elektromagnesu...
-

golf 1.4 - Gaduła
wyjmij rozrusznik i wyczyść cewkę w środku. Tam lata taki metalowy trzpień. Jak jest zabrudzony to przy rozgrzaniu się od ciepła silnika trzpień rozszerza się i blokuje. Po lekkim ostygnięciu jest już ok.golf 1.4 napisał(a):To raczej muszę wymienić bo kiedyś skrobałem już śrubokrętem![]()
Spróbuj takiego sposobu - jak nie odpala na gorącym to weź cięższy klucz lub mały młotek i puknij raz-drugi w cewkę i spróbuj odpalić. Jak od razu odpali to masz jw.
-

prezesik - Members
Wielkie dzięki za pomoc, dzisiaj wezmę się za niego, bo już cały czas mi gaśnie...
[ Dodano: 2013-05-10, 17:58 ]
prezesik25, to nie jest wina kopułki i palca
wymieniłem i dalej to samo, iskra raz jest a raz nie ma więc wygląda na to że to wina modułu czy tam cewki zapłonowej bo nie wiem jak to się nazywa. O to mi chodzi
http://obrazki.elektroda.net/9_1257428905.jpg
[ Dodano: 2013-05-15, 19:22 ]
Czy w silnikach 1.4 ABD jest jakiś moduł przy aparacie zapłonowym? Oddałęm auto do mechanika i powiedział że mam do wymiany cewkę zapłonową (koszt ok. 200zł), i powiedział że jeszcze prawdopodobnie jest do wymiany "moduł przy aparacie zapłonowym" i powiedział że to kosztuje około 600zł. Ale chyba nei ma czegoś takiego jak moduł przy aparacie zapłonowym, może mu chodziło o czujnik halla?
[ Dodano: 2013-05-20, 19:07 ]
W piątek wymienili mi cewkę zapłonową i dalej to samo
już nie mam siły to tego auta... może to wina czujnika halla?
[ Dodano: 2013-05-10, 17:58 ]
prezesik25, to nie jest wina kopułki i palca
wymieniłem i dalej to samo, iskra raz jest a raz nie ma więc wygląda na to że to wina modułu czy tam cewki zapłonowej bo nie wiem jak to się nazywa. O to mi chodzi
http://obrazki.elektroda.net/9_1257428905.jpg [ Dodano: 2013-05-15, 19:22 ]
Czy w silnikach 1.4 ABD jest jakiś moduł przy aparacie zapłonowym? Oddałęm auto do mechanika i powiedział że mam do wymiany cewkę zapłonową (koszt ok. 200zł), i powiedział że jeszcze prawdopodobnie jest do wymiany "moduł przy aparacie zapłonowym" i powiedział że to kosztuje około 600zł. Ale chyba nei ma czegoś takiego jak moduł przy aparacie zapłonowym, może mu chodziło o czujnik halla?
[ Dodano: 2013-05-20, 19:07 ]
W piątek wymienili mi cewkę zapłonową i dalej to samo
już nie mam siły to tego auta... może to wina czujnika halla?-

golf 1.4 - Gaduła
• Strona 1 z 1