Witam. Mam pewien problem ze swoim golfem. Silnik to 1.8 AAM benzyna + gaz. No to do rzeczy:
gdy chcę odpalić silnik po nocy (obecnie są małe mrozy) rozrusznik ciężko ma zakręcić. robi takie rzadkie łii łii łii ale po kilku próbach w końcu kreci i trzeba dodać gazu aby załapał. Samochód czy jest odpalany na benzynie czy na gazie jest to samo. Gdy już uda się go odpalić , trzeba trzymać pedał gazu aby nie zgasł dotąd aż się trochę nie rozgrzeje. Gdy samochód jest już rozgrzany, kreci bardzo dobrze, można powiedzieć ze na dotyk. Nawet po kilku godzinach od porannego odpalenia dobrze kreci.
Co może być przyczyną tej choroby?
Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
jeżeli rozrusznik ciężko kręci to tulejki, szczotki mogą być na wykończeniu, słaby aku.
jak przewody, świece?
jak przewody, świece?
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
Sprawdzałem jak było ciemno czy widać jakieś iskry ale nic nie zauważyłem. A jak sprawdzić czy świece dobre? Akumulator raczej dobry, kręcił dość długo i dał radę po kilku próbach kopnąć w rozrusznik. Rozrusznik może niedługo zawiozę na diagnozę jak się nic nie poprawi ale on już chyba nie odpowiada za to, że samochód gaśnie.
- szef_z
- Berbeć
Pradopodobnie masz do wymiany czujnik temperatury. On odpowiada za dawkowanie paliwa w zaleznosci od temp. plynu.
Przed uruchomieniem zimnego silnika zdejmij wtyczke z czujnika temp. Jak silnik odpali i nie bedzie gasl to masz ten czujnik do wymiany.
Przed uruchomieniem zimnego silnika zdejmij wtyczke z czujnika temp. Jak silnik odpali i nie bedzie gasl to masz ten czujnik do wymiany.
-

prezesik - Members
szef_z napisał(a):A jak sprawdzić czy świece dobre?
wizualnie.trzeba wykręcić i pooglądać czy okopcone, zalane itp
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
Przed chwilą chciałem go odpalić ale nawet gdybym kręcił rozrusznikiem godzinę to nie załapie bez wciśnięcia pedału gazu. Słychać że ma chęć odpalić ale coś go trzyma...
[ Dodano: 2011-01-24, 20:34 ]
A może być wina źle założonego paska rozrządu?
[ Dodano: 2011-01-24, 20:34 ]
A może być wina źle założonego paska rozrządu?
- szef_z
- Berbeć
prezesik25 napisał(a):a zmieniałeś niedawno?
No był zmieniany jakiś czas temu przy okazji zmiany uszczelki pod głowicą i właśnie od tamtego czasu zaczęły się te problemy.
[ Dodano: 2011-01-25, 14:18 ]
A da się sprawdzić czy to jest wina przepustnicy? To nie jest tania rzecz i nie chciałbym wyrzucać pieniędzy w błoto..
[ Dodano: 2011-01-26, 17:01 ]
Może ktoś coś by napisał?
p- szef_z
- Berbeć
Witam
Nie wiem czy u Ciebie to wogóle jest
bo się nie znam. Ale u mnie w 2E podobne objawy zakończyły się wymianą regulatora ciśnienia paliwa. Mechanior nawet nie próbował niczego innego, tylko przy okazji wymiany uszczeli pod głowica wymienił i to.
Wcześniej kręcił po 10-15sek i pedał w podłodze żeby odpalił. Z tą różnicą że po odpaleniu już trzymał. Teraz zapala na dotyk.
Nie wiem czy u Ciebie to wogóle jest
bo się nie znam. Ale u mnie w 2E podobne objawy zakończyły się wymianą regulatora ciśnienia paliwa. Mechanior nawet nie próbował niczego innego, tylko przy okazji wymiany uszczeli pod głowica wymienił i to.
Wcześniej kręcił po 10-15sek i pedał w podłodze żeby odpalił. Z tą różnicą że po odpaleniu już trzymał. Teraz zapala na dotyk.
-

omegus - Czytacz
Mam ten sam dokładni problem w swoim 1.8 AAM plus GAZ na benzynie objawy są niemal identyczne. Komputer vag pokazuję potencjometr przepustnicy.. Sam nie wiem czy to wymieniać bo ciężko dostać tą część a taniej wyjdzie wymiana całego wtrysku. Jakieś porady?
Gdzie znajdę ten czujnik temperatury? Jakieś zdjęcia lub opis który to ?
Gdzie znajdę ten czujnik temperatury? Jakieś zdjęcia lub opis który to ?
- rastamaniek
- Czytacz
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)