Narazie jeszce go nie odpalałem czakam na wasza podpowiedz Prosze...Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Zatarty silnik ???
Witam Mam golfa 3 1.4 LPG Wracajac ostatnio z wycieczki zaczela drastycznie podnosic mi sie temperatura w silniku 110 c stojac w korku i na swiatłach przez ok 5 minut trzymala sie ta temeperatura no i po chwili jazdy silnik stracił moc zaswieciła sie kontrolka oleju i zaczela piszcec po czym zjechałem na bok i silnik zgasł Otwierając maske okazłao sie ze mam delikatnie nadpeknieta rure od chlodzenia i przez nia sie wydostał płyn Wiec stałem 2 godziny na parkingu az ostygł troche i dolałem wody do zbiorniczka chłodzeniai spróbowąłem odpalic silnik po chwili odpalił i mogłem jechac dalej lecz po chwili jazdy od razu skoczyla temp na 110 c ale po chwili zaczeła spadac do 90c przy 2000rpm ok 80km/h lecz po przejchanu 7 km znowu zaswieciła sie kontrolka oleju zaczela piszczeć silnik zaczoł głosno chodzic(jakby zawory bylo slychac) osłab no i trak przjechałem 3 km dojezdrzajac do domu Stanołem silnik zgasł kupa dymu Powiedzcie mi co teraz mam zrobic mieszkam w holandi tu naprawa jaka kolwiek jest bardzo droga Olej wyglada i smierdzi jak spalony czy jest szansa zebym w wlasnym zakresie cos zrobil(wyminił olej) czy po takiej przygodzie silnik jest zatarty
Narazie jeszce go nie odpalałem czakam na wasza podpowiedz Prosze...
Narazie jeszce go nie odpalałem czakam na wasza podpowiedz Prosze...Ostatnio edytowano 4 sie 2008, o 17:39 przez aahonzi, łącznie edytowano 1 raz
- aahonzi
- Berbeć
spusc stary olej i wlej nowy, uszczelnij rure ta ktora ci pekla i wlej plynu do chlodnicy ale nie wlewaj wody, plyn jest lepszy bo puzniej wrze, i sprawdz termostat kilka razy czy dziala, wsadz to wody i zagotuj, sprawdz kilka razy by zobaczyc czy za kazdym razem jak zawcznie wzec woda sie otworzy... zrob te zeczy, to mozna zrobic w wlasnym zakresie a koszty za niewielkie, filter oleju ok 60-90 zł, olej zalezy jaka firma od 80-140 zł, plyn do chlodnicy ok 20-50 zł
- piotr0488
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Jazda z nieszczelnym układem chłodzenia jest niedopuszczalna.Jechałeś przy świecącej kontrolce oleju.Prawdopodobnie przegrzałeś silnik i poszła uszczelka pod głowicą i płyn dostał się do oleju.Spowodowało to utratę ciśnienia w układzie smarowania i dlatego zaświeciła się kontrolka od oleju.Uważam,że wymiana oleju,płynu to wyrzucenie pieniędzy w błoto.Spróbuj obrócić wałem s-ka na zimno, bez odpalania,zobacz jaki jest olej ,czy nie jest koloru kawy z mlekiem,czy nie ma opiłków metalu.Oczywiście silnik będzie wtedy do remontu.
- ted3
- Czytacz
-

hitler87 - Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)